Päť dní nezabudnuteľných zážitkov: Navštívili sme najkrajšie miesta severného Izraela

2018-08-02 12:00:00 |   |    | 

Chceli by ste ešte túto jeseň stihnúť kratší poznávací výlet v nejakej neďalekej exotickej krajine, ale neviete sa rozhodnúť, kde bude ešte dostatočne teplo a predsa zaujímavo? Izrael ponúka cestovateľom okrem dobrého jedla, jeruzalemských uličiek, Mŕtveho mora a dobrého počasia aj omnoho viac. My sme sa vybrali lietadlom z Budapešti do Tel Avivu a tu je zopár tipov na očarujúce miesta, ktoré viete na severe Izraela v priebehu piatich dní navštíviť.



 

Tel Aviv

Toto takmer polmiliónové farebné mesto bolo ešte donedávna hlavným mestom Izraela. Tel Aviv je veľmi pokrokové kultúrne centrum Izraela, kde sa sústreďuje veľká časť umeleckej spoločnosti. Okrem pláže a pouličných reštaurácií či barov odporúčame navštíviť Carmel Market. V tejto tržnici sa to len tak hemží vôňami a rozličnými chuťami. Ani milovníci nočného života neostanú sklamaní. Tel Aviv má pestrú ponuku barov a nočných klubov so živou aj elektronickou hudbou v rôznych žánroch od jazzu cez blues, rock až po reggae.

 

Jaffa

Súčasťou Tel Avivu je starobylé prístavné mesto Jaffa, ktoré mnohí považujú za jedno z najkrajším miest v Izraeli vôbec. Jaffa vonia zmesou Blízkeho Východu a Európy. Dnes je populárnou turistickou destináciou s krásnymi uličkami a zvláštnou atmosférou. Určite nevynechajte blší trh a keď vám ostane čas, môžete sa zúčastniť bezplatného pešieho výletu po meste.

 

Jeruzalem

Hlavné mesto Izraela v sebe skrýva symbiózu troch najdôležitejších svetových náboženstiev - islamu, kresťanstva a judaizmu. Jeruzalem je domovom Chrámovej hory, v centre ktorého stojí moslimská svätyňa Skalný dóm. Moslimovia veria, že skala v centre dómu je tá, po ktorej Mohamed v sprievode anjela Gabriela vystúpil na Nočnú cestu do neba. Najznámejšou kresťanskou pamiatkou je Bazilika Svätého hrobu, ktorá sa nachádza na mieste ukrižovania a hrobky Ježiša Krista a hneď po nej je to Via Dolorosa - ulica, po ktorej Ježiš niesol svoj kríž.

Najvýznamenjšou židovskou pamiatkou je Múr nárekov, ktorý ročne navštevuje miliónov pútnikov, aby tu vyslovili svoje modlitby, ktoré následne napíšu na kus papiera a vkladajú do štrbín múru. Múr nárekov je pozostatkom vonkajšej hradby, ktorá obklopovala Chrámovú horu. Svoj názov dostala kvôli smútku židov za zničeným chrámom.

Ďalšou turistickou zastávkou je synagóga Churva, ktorá bola hlavnou aškenázskou synagógou v Jeruzaleme od 16. do 20. storočia. Počas izraelskej vojny o nezávislosť bola zdemolovaná jordánskym vojskom. Naozajstnú atmosféru zažijete, ak sa necháte unášať úzkymi jeruzalemskými uličkami plnými rôznych obchodíkov, ktoré odrážajú charakter štvrti, v ktorej sa práve nachádzate. Neskôr sa môžete vybrať zdolať Olivový vrch, kde leží najväčší židovský cintorín na svete a je z neho krásny výhľad na mesto.

 

Akko (Acre)

Toto mesto sa od zvyšku severného Izraela odlišuje vysokou koncentráciou nežidovského obyvateľstva, najmä arabského. Staré mesto je súčasťou zoznamu UNESCO a nájdete tam napríklad staré mestské hradby z 18. storočia, mešitu Al Jazzar, citadelu, turecké kúpele, pozostatky stredových európskych kostolov a trošku ďalej od mesta aj záhrady Ridván.

 

Haifa

Židovsko-moslimská Haifa, tretie najväčšie mesto v Izraeli, je zapísaná v UNESCU vďaka svetovému centru náboženstva Bahá'í a jeho záhradám, ktoré sa rozprestierajú od prístavu až po vrchol hory Karmel. Ak sa vyberiete do najväčšieho prístavu v Izraeli, nenechajte si ujsť karmelitánsky kláštor Stella Maris (v preklade- Morská hviezda), Eliášovu jaskyňu či nemeckú kolóniu, založenú templármi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa