Tajomné Jordánsko: Zahoďte predsudky a vydajte sa do zasľúbenej zeme

2018-08-13 12:00:00 |   |    | 

Jordánsko nie je pre našinca typickou dovolenkovou destináciou. Je to škoda, pretože v sebe ukrýva veľké bohatstvo, či už prírodné alebo kultúrne. Masový turizmus však zatiaľ do tohto rozprávkového sveta nedorazil. Aj napriek tomu, že ponúka neopakovateľné chvíle strávené na pobreží Mŕtveho mora a dostatočný objem slnečných lúčov.



 

Bezpečnosť krajiny

Na úvod je nutné zdôrazniť, že Jordánsko je pokojná a bezpečná krajina, kde sú veľmi príjemní a pohostinní obyvatelia. Mnohí študovali v Európe. Nemusíte sa obávať ani teroristických útokov ani bombardovania. Jordánsko je ako jedna z mála krajín na Blízkom východe neutrálna a nezapája sa do vojenských konfliktov. Pri výbere dovolenky v tejto krajine si treba pripraviť platný cestovný pas, nakoľko je nevyhnutný.

 

Mŕtve more

Lákadlom číslo jeden je jednoznačne Mŕtve more. V skutočnosti je to najnižšie položené jazero na svete. Je až 10- krát slanšie ako iné moria, čo spôsobujú vysoké teploty a vyparovanie. Mŕtve more má vynikajúce liečivé účinky na pohybový aparát a kožné problémy, množstvo ľudí si tam chodí liečiť zmieňované problémy. Jordánci považujú toto more za jedny veľké kúpele, pretože o jeho blahodárnych účinkoch na organizmus už dávno vedia. Voda v ňom navyše perfektne nadnáša, čo ocenia najmä neplavci, a výborné podmienky pre kúpanie má aj preto, že je veľmi teplá. Priemerná teplota mora dosahuje v októbri 27 stupňov, čo je naozaj ako doma vo vani.

 

Podnebie

Lákadlom číslo dva je v tejto krajine určite podnebie, ktoré je tiež veľmi horúce. Dovolenkovať pri mori sa dá v Jordánsku od apríla až do novembra.

 

Pamiatky

Nakoľko je Jordánsko malá krajina, za krátky čas sa dá stihnúť pozrieť veľmi veľa pamiatok a turistických atrakcií. Najväčšie lákadlo predstavuje mesto Petra a tiež púšť Wadi Rum. Zlatý turistický trojuholník uzatvára mesto Akaba so svojím jedinečným a malebným prístavom pri Červenom mori. Pokochať sa pohľadom na mesto Petra s hrobmi a domčekmi vytesanými do pieskovcových skál je tajnou túžbou každého cestovateľa, ktorý miluje históriu. Mesto je zaradené aj do zoznamu UNESCO a nakrúcalo sa tu mnoho zahraničných filmov. Naozaj impozantná je aj púšť Wadi Rum, ktorá oplýva jedinečnou scenériou pre červený jemný piesok.  Ten tam vytvára duny a niekedy pieskové búrky, ale púšť je úplne bezpečná. Pozorovanie nočnej oblohy je na nej zážitkom na celý život.

 

Kedy vycestovať?

Pri plánovaní dovolenky v Jordánsku treba  byť opatrný, pretože v lete tam teplota vzduchu v tieni dosahuje aj viac ako 40 stupňov Celzia. Je vhodné zvážiť dovolenkovanie mimo sezóny napríklad v priebehu mája, júna alebo septembra, kedy sú podmienky prijateľnejšie.

 

Nevýhoda destinácie

Jediným mínusom tejto destinácie je jej cena. Jordánci si stále držia svoj štandard a ceny sa pohybujú pomerne vysoko počas sezóny aj mimo nej. Treba počítať s tým, že last minute za dobrú cenu nenájdete.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, JordanTourism Board
Zdroj: ako, Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa