Zápisky z cesty naprieč Kaukazom: Azerbajdžan - krajina večného ohňa

2018-10-07 00:00:01 |   |    | 

V júni tohto roku sme sa ako skupinka štyroch Slovákov vybrali spoznať 3 krajiny Kaukazu za 3 týždne. Prvé dva týždne sme objavovali krásy západného Gruzínska a autom precestovali veľkú časť Arménska. Posledná krajina Kaukazu, ktorá zostala neprebádaná, je Azerbajdžan.



 

Do Azerbajdžanu sme sa vybrali nočným vlakom z Tbilisi do Baku, nakoľko hranice s Arménskom sú dlhodobo zatvorené. A tu už sú naše postrehy z ciest a pár tipov pre vás v prípade, že sa chystáte navštíviť túto krajinu večného ohňa.

Našich posledných 5 dní na Kaukaze odštartovalo hlavné mesto Azerbajdžanu. Baku a celkovo Azerbajdžan sa od zvyšku Kaukazu odlišujú najmä faktom, že dominantným náboženstvom v krajine je islam, čo sa samozrejme odrážalo aj na vzhľade mesta.

Centrum Baku tvorí bývalá pevnosť, zapísaná do svetového dedičstva UNESCO. Nájdete tu mix starej a novej architektúry, orientálnej aj modernej, ako aj exotické nábrežie, ktoré obmýva Kaspické more.

Najznámejšou budovou Baku sú tzv. Plamenné veže. Tieto 3 sklenené mrakodrapy vyvolávajú pocit akoby ste sa na chvíľku ocitli v Dubaji druhej triedy.

V rámci prehliadky mestom určite nevynechajte ani návštevu mešity Taza Pir, Širvanšachov palác či prechádzku po Námestí fontán. Pozornosť si určite zaslúži aj Mohamedova mešita z 11. storočia, ktorá bola prvou islamskou budovou v Azerbajdžane vôbec.

Po Baku sa vyberieme navštíviť Gobustanské skalné pamiatky. Skalné umenie a obydlia v Gobustane sú staré až 4000 rokov. Kresby v skalách zobrazujú ľudí, zvieratá, boje medzi ľuďmi, rôzne rituálne tance a podobne.

Málokto tuší, že v Azerbajdžane sa nachádzajú takzvané bahenné sopky. Odhaduje sa, že približne 300 bahenných vulkánov zo všetkých 700 na zemi nájdeme práve tu.

Hoci tieto typy sopiek nikdy nedorastú do výšok bežných sopiek, je ohromne upokojujúce sledovať malé výbuchy a namáčať si ruky v studenom bahne. Vulkanická hlina a bahno sa používajú na liečbu reumy a iných kožných chorôb.

Ďalšou zastávkou bola ohnivá hora Yanar Dag. Podľa legendy večný oheň Yanar Dagu zapálil náhodný pastier a ten odvtedy horí už niekoľko desiatok rokov. Avšak pravdou je, že tento geologický fenomén je výsledkom uhľovodíkových plynov vychádzajúcich spod zeme.

Na konci nášho výletu sme sa vybrali na sever pokochať sa výhľadmi, ktoré ponúka Východný Kaukaz. V regióne a meste Guba žije silná komunita Židov, ktorá si tu udržuje svoje náboženstvo a kultúru.

Za najautentickejšiu horskú dedinku v regióne sa považuje Chinalik. Vďaka svojej polohe, scenérii a relatívnej izolácii Chinalik patrí k najpríťažlivejším destináciám na turistiku a dobrodružné cesty. V dedine sa zachoval dokonca aj pôvodný jazyk, ktorý však už pomaly vymiera.  V roku 2008 bol Chinalik zaradený do zoznamu 100 najviac ohrozených lokalít.

Záujemcom o túto destináciu sa zíde vedieť, že občania Slovenskej republiky potrebujú do Azerbajdžanu víza. Tie vás budú stáť 57 eur a samotný proces nie je vôbec náročný. O víza si môžete požiadať cez stránku azerbajdžanského elektronického vízového portálu a žiadosť vám bude schválená do troch pracovných dní

Potom už si len stačí víza vytlačiť a zobrať so sebou platný cestovný pas. Je však dôležité, aby ste potvrdili, že ste doteraz nenavštívili medzinárodne neuznaný štát Náhorný Karabach, pretože v tom prípade Vaša žiadosť nemusí byť schválená.Do Baku sa viete dostať nízkonákladovou spoločnosťou Wizzair z Budapešti.

 

Prečítajte si aj Zápisky z cesty naprieč Kaukazom: To najlepšie zo západného Gruzínska a Zápisky z cesty naprieč Kaukazom: Tajuplné Arménsko.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa