Prekvapia svojou krásou: 7 miest, ktoré by ste mali navštíviť v Gruzínsku

2018-11-07 00:00:01 |   |    | 

Gruzínsko patrí medzi štáty, o ktorých máme zatiaľ málo cestovateľských informácií. Práve takéto destinácie pritom majú najväčšiu šancu stať sa budúcimi turistickými hitmi. Nádherná krajina v spojení s tajomnými dejinami má navyše výhodu v tom, že ešte nie je ovplyvnená komerčnou stránkou cestovania a stále si uchováva svoju pravú tvár. Bude pre vás skutočne ťažké vybrať si len jedno miesto, ktoré by ste tam chceli navštíviť.



 

Svanetské veže, Mestia

Región Svanetia patrí k najkrajším miestam Gruzínska. Nachádza sa v blízkosti hraníc s Ruskom a z hlavného mesta tam vedie až sedemhodinová cesta. Dostanete sa tam tiež pomocou vlaku. Táto lokalita poteší najmä milovníkov horskej turistiky. Množstvo nádherných kopcov s úžasnou prírodou a malými dedinkami s príjemnými obyvateľmi ju zákonite stavajú medzi najobľúbenejšie cestovateľské destinácie. Jej najväčšou atrakciou sú svanetské veže, ktoré uvidíte aj v Mestii, hlavnom meste tohto regiónu. Tie pochádzajú z obdobia medzi 9. až 13. storočím. Kedysi boli postavené pri každom dome, dnes sa ich podarilo zachovať len viac ako dvesto. Mali viacero funkcií, pretože rodinu mali chrániť pred nájazdmi nepriateľov, ale využívali ich aj v čase lavín a keď veľmi nasnežilo. Majú niekoľko poschodí a na vrchu sa nachádza rozhľadňa. Rodiny často súperili tým, že každý sa snažil postaviť ešte vyššiu vežu ako sused, aby tým ukázal svoje bohatstvo. Vždy mali tajný vchod v podzemí a prechádzalo sa tam priamo z domu. Dnes je časť z veží prístupná pre verejnosť a časť využívajú ako súčasť bývania v tunajších obydliach.

 

Tbilisi

Hlavné mesto Gruzínska píše svoju históriu od 5. storočia. V súčasnosti je mestom zaujímavých kontrastov. Historická časť sa prepája s moderným ponímaním architektúry a prináša tak viacero zaujímavých miest na návštevu. Medzi hlavné atrakcie patrí Most mieru, ktorý pochádza z roku 2010 a vyrobený je zo železa a skla. Pevnosť Narikala postavili v 4. storočí a patrí medzi najstaršie budovy v meste. Najstarší kostol Anchiskhati vybudovali v 6. storočí a známy je vďaka bohatému zdobeniu freskami. Na krásnu vyhliadku vás vyvezie lanovka, ktorá patrí medzi najvyhľadávanejšie zaujímavosti v meste.

 

Mtskheta

Gruzínsko je známe aj vďaka religióznej turistike. V jednotlivých regiónoch nájdete množstvo starobylých kostolov a kláštorov, ktoré sú často postavené v obklopení nádhernej prírody. Mtskheta patrí z tohto hľadiska medzi najnavštevovanejšie lokality. V minulosti bolo hlavným mestom, čomu zodpovedá aj počet zachovaných historických budov. Podľa historických vykopávok bola táto oblasť osídlená už pred 4000 rokmi. V tejto časti v minulosti žila aj národná svätica Nino, ktorá pochádzala z Kapadócie a do Gruzínska prišla šíriť kresťanstvo. V Mtskhete sa nachádzajú aj tri starobylé kostoly, ktoré sú postavené z kameňa a sú typickou ukážkou tunajšej architektúry.

 

Uplistsikhe

Staroveké jaskyne v Uplistsikhe boli kedysi dôležitou súčasťou hodvábnej cesty. Obchodníci si tam často robievali prestávku a skrývali sa pred zbojníkmi. Vďaka tomu tam vzniklo niekoľko jaskynných príbytkov, ktoré sú v niektorých miestach vzájomne prepojené. V súčasnosti na vrchole tohto kopca sídli kostol, od ktorého vedie k jednotlivým vstupom chodník. Jaskyne majú na viacerých miestach nástenné maľby, ktoré patria k vzácnym pamiatkam tohto regiónu.

 

Chiatura

Hlavnou atrakciou tohto mesta sú lanovky. Chiatura má silnú banícku minulosť. V roku 1954 tam inštalovali dômyselný systém lanoviek, ktorý mal zjednodušiť presun robotníkov do práce. Dovtedy museli často chodiť do ťažkého terénu do hôr, kvôli čomu strácali veľkú časť dňa. Takže od tohto momentu nepremávali po Chiature električky alebo autobusy, ale takáto netradičná doprava. Tá sa dlhé roky využívala bezplatne a bola náhradou za klasické mestské linky. Ako začalo v meste upadať baníctvo, postupne vyradili aj niekoľko lanovkových trás. Tie sú dnes ďalšou atrakciou, pretože ich schátrané stanice aj s kabínkami pripomínajú malé mestá duchov. Niektoré úseky lanoviek nahradili novým systémom, ktorý je naďalej súčasťou mestskej dopravy.

 

Kamenné mesto Vardzia

V Gruzínsku nájdete aj ďalší z fascinujúcich dôkazov šikovnosti minulých generácií ľudí, ktorí napriek slabšiemu technickému vybaveniu ako máme teraz my, dokázali stvoriť hotové zázraky. Mesto Vardzia vybudovali v priebehu 12. storočia. Pôvodne sa rozprestieralo po dĺžke 500 metrov, pričom bolo vytesané do skaly pozdĺž rieky. Nachádzalo sa tam 3000 bytov a z nich každý jeden mal tri izby. Do útesu vytesali sedem poschodí, ktoré vzájomne prepojili pomocou kamenných schodov. Tento dokonalý systém mal byť útočiskom pred nájazdmi Turkov a istý čas ho ako svoj dočasný domov využívala aj kráľovná Tamara Gruzínska. Okrem bytov sa tam nachádzajú aj úžitkové budovy ako kostol, bývalá radnica a miesta, kde sa obchodovalo.

 

Katskhi Pillar

Toto fascinujúce miesto si vybrali pre postavenie malého kláštora v období okolo 4. storočia. Pravý dôvod ich rozhodnutia nie je známy, no zrejme sa takto chceli priblížiť k bohu a byť zároveň ďaleko od pozemských pokušení. Kláštor je úplne sebestačný, na vrchole sa nachádza malé hospodárstvo aj s malou vinicou. Jeden z mníchov tam žil 20 rokov bez toho, aby čo i len raz zliezol dole k tunajším obyvateľom. Bežných ľudí tam po prvýkrát pustili v roku 1945. Katskhi Pillar je podľa tradície prístupné iba pre mužov a turistov láka najmä kvôli jeho tajomnosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa