Mesto, kde sa narodil Ježiš: 8 zaujímavostí o Betleheme

2018-12-23 00:00:01 |   |    | 

O titul vianočného mesta súperia viaceré svetové metropoly. Američania by si ho radi ukradli vďaka ich bohatej výzdobe, severské štáty chcú tento titul kvôli domovu Santa Clausa, nemecké mestá by ho zas chceli vďaka ich slávnym vianočným trhom. No skutočne prvým vianočným mestom bol Betlehem, kde sa údajne narodil malý Ježiško.



 

1. Tradícia s narodením Ježiša Krista

Podľa Nového zákona sa mal spasiteľ narodiť v meste Betlehem, vďaka čomu by sme ho mohli pokojne označiť za to pravé vianočné mesto. Podľa svätého písma sa Jozef s tehotnou Máriou vybrali do Betlehema, kde sa mali zúčastniť sčítania ľudu. Lenže štyri hlavné evanjeliá prinášajú rôzne verzie a kvôli tomu nie je dodnes presne potvrdené, či sa Ježiš narodil v Betleheme alebo v Nazarete, pretože mladá rodinka nemusela nikam ísť. Vedci sa skôr prikláňajú k druhej verzii, veriaci však hovoria o malých odchýlkach, ktoré sú v dobových listinách bežné a podľa ich presvedčenia sa malý Ježiško narodil v Betleheme.

 

2. Osídlený je od doby paleolitu

Oblasť Betlehemu bola nepretržite osídlená už od obdobia paleolitu. Mesto dostalo svoje pomenovanie podľa boha Lahmu. Existujú dva preklady tohto slova. Podľa jedného znamená „dom z chleba“, podľa druhého „dom z mäsa“. Najťažšie roky obyvatelia zažili počas 2. storočia, keď sa v meste udialo veľké povstanie. Vtedy bolo množstvo budov spustošených a Rimania ho museli stavať úplne odznova. Tento národ tam zároveň získal dominantné postavenie a presadil si viacero vlastných záujmov.

 

3. Ako vyzerá Betlehem v súčasnosti?

V súčasnosti žije v Betleheme vyše 27 000 obyvateľov. Kresťanská tradícia je tam stále silná, ale už nie tak dominantná. Väčšiu časť obyvateľstva tvoria moslimovia a kresťania sú tam už len v menšine. Mesto patrí pod správu Palestíny. V tejto lokalite je jedným z turisticky najvyhľadávanejších miest. Nachádza sa len 10 kilometrov od Jeruzalemu a niečo vyše hodiny cesty od Tel Avivu. Vďaka tomu môžete jeho návštevu spojiť s dovolenkou v iných zaujímavých mestách. Stačí len prejsť cez hranice a už sa môžete pustiť do skúmania Betlehema. Bohatá história silno kontrastuje s moderným duchom mesta. Nájdete tam niekoľko štvrtí s umeleckým pozadím a tešiť sa môžete aj na atraktívne spoznávanie domácej kultúry.

 

4. Kostol zasvätený narodeniu Ježiša Krista

Po obsadení Betlehema Rimanmi bola čiastočne potlačená domáca kultúra, ale aj náboženstvo. Kvôli tomu sa v tomto období nepodarilo postaviť alebo uchovať žiadnu pamiatku, ktorá by pripomínala Ježiša Krista. Až keď sa dostal k moci Konštantín Veľký, rozhodol sa na popud svojej matky vybudovať kostol, ktorý by oslavoval narodenie spasiteľa. Posledné práce na Chráme narodenia pána ukončili v prvej polovici 4. storočia. Odvtedy je najstarším nepretržite používaným kostolom na svete. Ročne ho navštívia státisíce turistov, ktorí tam neraz prichádzajú počas púte.

 

5. Jaskyňa, v ktorej sa narodil Ježiš

Podľa Nového zákona sa malý Ježiško narodil v maštali. No vedci toto tvrdenie odmietajú kvôli tomu, že v minulosti bolo iné usporiadanie domov a keď prišiel na svet v dolnej časti pri zvieratách, bola to len akási skromná obývačka, ale nie samotná maštaľ. Túto teóriu narúša aj samotné miesto, ktoré sa dnes popisuje ako tá časť Betlehemu, kde sa mal narodiť spasiteľ. V skutočnosti je to jednoduchá jaskyňa, ktorá je už teraz súčasťou Chrámu narodenia pána.

 

6. Ako prebiehajú Vianoce v Betleheme?

Slávnostné obdobie odštartuje postavenie vianočného stromčeka, ktorý sa nachádza na námestí oproti kostolu Chrámu narodenia pána. Hlavná svätá omša sa usporadúva 25. decembra o polnoci, aby tak priamo oslávili príchod spasiteľa na svet. V tento sviatok viaceré rodiny organizujú malú púť ku kostolu. Veľmi milou udalosťou je spojenie rôznych náboženstiev a kultúr. Na pochod sa pridávajú domáce moslimské rodiny, ale aj turisti z celého sveta, ktorí majú niekedy iné vierovyznanie. Takýmto spôsobom dávajú najavo silu viery a ochotu vychádzať spolu v mieri a s porozumením.

 

7. Hrob pramatky Izraelitov

Betlehem nie je významným pútnickým miestom iba pre kresťanov. Aj pre židov je to tretie najsvätejšie miesto ich viery. Podľa legiend práve pri vstupe do tohto mesta nájdete hrob Ráchel, ktorá bola manželkou Jákoba a označuje sa ako pramatka izraelského národa. Tento pár mal dvanásť synov, ktorí vytvorili dvanásť izraelských kmeňov. Vďaka nim sa vrátili Izraeliti naspäť do ich zasľúbenej zeme a objavili svoju domovinu.

© By Onceinawhile - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68153194

 

8. Suvenír z olivového dreva

Pokiaľ si chcete z Betlehemu doniesť pekný suvenír, kúpte si nejaký výrobok z olivového dreva. Domáci majstri sú vynikajúci drevorezbári, ktorí sa špecializujú najmä na malé sošky a pomôcky do domácnosti z tohto dreva. Veľmi obľúbené sú malé betlehemy, ktoré zachytávajú príchod Ježiška na svet. V niektorých obchodoch si môžete pozrieť priamo prácu remeselníkov, ktorí vyrábajú tieto zaujímavé a pekné kúsky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa