Výnimočné skvosty prírody, perla s názvom Hanoj a skvelé jedlo: Vitajte vo Vietname

2019-04-14 00:00:00 |   |    | 

Dovolenky v luxusných rezortoch cestovateľov časom omrzia. Ak chcete spoznať skutočný svet, musíte vidieť aj jeho chudobné časti, ktoré menší komfort kompenzujú autentickým spôsobom života. Stretnutia s domácimi obyvateľmi, krásna príroda a nekonečný turizmus vám dajú viac ako len vysedávanie na pláži s drinkom v ruke. A presne o tom je aj spoznávanie Vietnamu.



 

Ha Long Bay

Hlavným tromfom Vietnamu je úžasná príroda. Turisti milujú najmä oblasť Ha Long Bay, ktorá je známa desiatkami ostrovov. Niektoré z nich sú malé a opustené, takže ich využívajú len na krátke denné výlety spojené s piknikom a plávaním. Nachádzajú sa tam aj menšie jaskyne s jazierkami, ktoré vznikajú vďaka prílivovej vode z mora. Pár väčších ostrovov je obývaných a nachádzajú sa na nich aj malé chatky na ubytovanie hostí. Tí odvážnejší sa tam vyberajú so stanom a trávia noc takýmto netradičným spôsobom. Medzi jednotlivými ostrovmi a pobrežím sa pohybujete pomocou lodí, na tie bližšie sa dostanete aj na menších motorových člnoch.

 

My Son

Oblasť okolo súčasnej dediny Duy Phú je známa výstavbou viacerých hinduistických chrámov. Toto miesto vybrali kvôli pohoriu Nui Rang Meo, ktoré poskytovalo budovám tieň aj počas horúcich dní. Celú údolie je navyše známe krásnou zeleňou a pokojnou atmosférou. V súčasnosti sa už podarilo uchovať len ruiny niektorých sakrálnych stavieb. Najzachovalejším chrámom je My Son, ktorý postavili počas 4. storočia. Pôvodné budovy neskôr vyhoreli a museli ich kompletne renovovať. Na výstavbu už použili červené tehly, ktoré boli odolnejšie a navyše krásne kontrastovali s okolitou zeleňou. V niektorých miestnostiach tohto komplexu pochovávali kráľov, iné slúžili na svätenie omší a obetovanie darov.

 

Hanoj

Cudzincov na Ázii láka jej pestrosť a ruch, ktoré sa miešajú s tradičnou kultúrou. Veľké mestá síce ponúkajú moderný pohľad na tento kontinent, ale zároveň si dokážu uchovať aj to, čo je z ich tradícií najsilnejšie. Hanoj sa preto tiež skladá z novšej štvrte, plnej modernej architektúry a mrakodrapov. No potom je tu tá stará časť, kam chodia ľudia ráno na trh, nakúpia si čerstvé potraviny a posedia si s priateľmi v pouličných kaviarňach s úzkymi uličkami, cez ktoré prechádzajú navyše aj malé vlaky miestnych železníc. Stačí vám prejsť len pár kilometrov, aby ste sa ocitli v dvoch rozličných svetoch.

 

Sapa

Oproti rušným vietnamským miestam, ktoré niekedy pôsobia ako veľký úľ plný rôznych zvukov, je ich pokojný vidiek pohladením pre dušu. Tie najkrajšie zákutia nájdete v malých osadách, kde vás privítajú obyvatelia s ich čistými srdcami a úprimnou povahou. Nebuďte prekvapení, ak vás oslovia mnohými zvedavými otázkami. Náš svet sa im zdá atraktívny a chcú sa o ňom dozvedieť čo najviac. Po príjemných rozhovoroch si už sadnite na nejakú vyhliadku a pokochajte sa výhľadom na ryžové polia a záhrady v okolí. Tento región sa využíva aj na turistiku. Jednotlivé trasy prepájajú malé dedinky v celej oblasti Sapa a predstavujú ten skutočný život, aký vedú obyvatelia Vietnamu.

 

Mekong Delta

Rieka Mekong sa rozvetvuje do niekoľkých kanálov, ktoré pretekajú cez celú oblasť. Vďaka tomu tam vznikli vynikajúce podmienky pre pestovanie rôznych plodín a táto oblasť patrí medzi najdôležitejšie agrikultúrne časti krajiny. Vypestuje sa tam až tretina celkovej produkcie ovocia, zeleniny a vyloví tretina rýb, ktoré spotrebujú obyvatelia Vietnamu. Nachádzajú sa tam okrem iného taktiež veľké lány s cukrovou trstinou a ryžové polia. V tejto lokalite sa darí aj pestovaniu kvetov a pochádzajú odtiaľ tie najkrajšie orchidey. Pri návšteve Ázie musíte navštíviť aspoň jeden plávajúci trh. Turisti väčšinou zájdu na tie mestské, ktoré už pomaly strácajú svoju atmosféru. Preto sa čoraz viac zvedavcov presúva práve do delty Mekongu, pretože na ich plávajúcich trhoch predávajú iba lokálne potraviny a slúžia najmä pre domácich obyvateľov.

 

Jaskyňa Phong Nha

Národný park Phong Nha-Ke Bang dostal svoje meno podľa najslávnejšej jaskyne v celom regióne. Tá je najjednoduchšie prístupná a je známa vďaka bohatej výzdobe. Nepatrí však k najväčším podzemným priestorom v tejto vzácnej oblasti. Napríklad jaskyňa Hang Soon Doong je tak obrovská, že by sa do nej zmestila aj jedna menšia mestská štvrť. Celý región je známy vďaka bohatému výskytu vzácnych rastlín a drevín, tajným podzemným priestorom a taktiež kvôli menším hospodárskym dedinkám, ktoré sú prispôsobené veľkému návalu turistov a v mnohých prípadoch ponúkajú aj jednoduché ubytovanie pre cestovateľov.

 

Street food základom miestnej kultúry

Dovolenka vo Vietname sa nezaobíde bez ochutnávania domácej gastronómie. Jej základ tentoraz netvoria luxusné reštaurácie, ale skromné pouličné podniky. Tunajší street food je vždy malým dobrodružstvom. Každý stánok pripravuje svoj typ kuchyne a i keby vám práve varili jedlo s rovnakým názvom ako ich susedia, bude to chutiť úplne inak. Ich pokrmy sú plné korenín, lákavých vôní a nájdete medzi nimi aj také exotiky ako napríklad jedlá z hadov, ktorých zabili priamo pred vašimi očami. Na vidieku tvorí veľkú časť stravy zeleniny a ovocie, ktoré kombinujú s ryžou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Vietnam Tourism Board

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa