V hlavnom meste Kataru otvorili nové národné múzeum, je pastvou pre oči

2019-04-06 12:00:00 |   |    | 

Po takmer desaťročí výstavby a investovaní zhruba 434 miliónov dolárov otvorili pre verejnosť vo štvrtok v meste Dauha Katarské národné múzeum (NMQ). Budova múzea, ktorú navrhol francúzsky architekt Jean Nouvel, pripomína skalný útvar známy ako púštna ruža, informuje spravodajská stanica France 24.




Neďaleko vstupu do múzea je pri 900-metrovej lagúne umiestnených 114 skulptúr. Strecha budovy s mnohými zakriveniami pozostáva zo 76.000 plátov v 3600 rozličných tvaroch a veľkostiach. Múzeum je rozdelené na tri chronologické časti — Začiatky, Život v Katare a Budovanie krajiny. Návštevníkov čaká 11 stálych expozícií v celkovej dĺžke 1,5 kilometra.

"Budova musí byť symbolom, musí byť preto dôstojná a slúžiť dlhý čas. Nemôže byť niečím krehkým. Mojou ambíciou bolo vytvoriť ikonickú stavbu a destináciu," uviedol 73-ročný Nouvel, laureát prestížnej Pritzkerovej ceny za architektúru, ktorý okrem iného navrhol aj budovu Louvre Abú Zabí či budovy filharmónií v Kodani a Paríži.

Múzeum bolo prebudované z pôvodného Katarského národného múzea, ktorého základ tvoril palác šejka Abdalláha bin Džásima Tháního, syna zakladateľa moderného Kataru. Inštitúcia bude poskytovať tiež vzdelávacie príležitosti pre mladých študentov. Cena vstupenky je 50 katarských rialov (12 eur), obyvatelia krajiny majú vstup zadarmo.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: National Museum of Qatar
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa