Petra, Mŕtve more aj Wadi Rum: Strávili sme 4 skvelé dni v Jordánsku

2019-04-27 00:00:01 |   |    | 

Beduínska noc na farebnej púšti, tisícky rokov staré skalné mesto, najslanšie a najnižšie položené jazero na svete, 197 slnečných dní do roka. Toto všetko a ešte omnoho viac sa spája s orientálnym Jordánskom. Ak túžite po nezabudnuteľnom dobrodružstve na Blízkom Východe, máme pre Vás pripravený itinerár, ktorý sme si vyskúšali na vlastnej koži.



 

1. deň - PETRA 

Skalné mesto Petra, inak známe aj ako Mojžišovo údolie, bolo vybudované približne v 3. storočí pred naším letopočtom bájnou civilizáciou Nabatejcov a stalo sa tak hlavným mestom ich kráľovstva. Dnes je to najnavštevovanejšia lokalita Jordánska vôbec.

Samotný vchod do starobylého mestečka lemuje iba 3 metre široký kaňon Siq, vedúci k veľkolepej pokladnici Al-Khazneh, ktorú určite poznáte z fotiek a pohľadníc.

Medzi najzaujímavejšie pamiatky Petry patrí tiež kláštor Ad Deir, ktorý sa svojim zovňajškom nápadne podobá na Al-Khazneh. Na rozdiel od neho je však Ad Deir postavený vysoko v kopcoch a vedie k nemu približne 850 schodov.

Súčasťou Petry sú okrem iného aj Obeliskové či Kráľovské hrobky, ktoré v popoludňajších hodinách hrajú rôznymi farbami a ďalšími povinnými zastávkami je Ulica Fasád či Divadlo z 1. storočia.

Okrem toho, že Petra je jedným z novodobých Siedmich divov sveta z roku 2007 a nachádza sa na svetovom zozname dedičstva UNESCO, mnohí ju poznajú aj vďaka filmom o známom archeológovi Indiana Jonesovi.

Na návštevu Petry je potrebné si vydeliť minimálne jeden celý deň od rána až do večera, keďže sa rozprestiera približne na 60 kilometroch štvorcových. Pre tých menej fyzicky zdatných tu ponúkajú aj transport na koňoch, ťavách či somároch, avšak ak ste už niekedy jazdu na ťave vyskúšali, pravdepodobne sa tejto nepohodlnej alternatíve budete chcieť vyhnúť.

TIP OD NÁS: Odporúčame vyskúšať hummus a čaj s kardamónom v jednom z miestnych „bufetov“, prípadne si nechať zaviazať beduínsku šatku priamo od domácich. Na pražiacom slnku ju určite oceníte.

 

2. deň – WADI RUM

Asi 60 km východne od Petry sa nachádza ďalšia významná turistická atrakcia, vďaka ktorej si môžete splniť dávny detský sen a cítiť sa na chvíľu ako naozajstný kozmonaut. Vesmírna scenéria farebnej púšte Wadi Rum, inak nazývanej aj Mesačné údolie, totiž verne odzrkadľuje povrch Marsu. Asi vás neprekvapí ani fakt, že tvorcovia filmu Marťan a mnoho ďalších režisérov si na nakrúcanie vybrali práve túto očarujúcu jordánsku púšť.

Celodenné dobrodružstvo začína už v dedinke Wadi Rum, v ktorej Vás čiernym čajom privíta beduínsky vodič a sprievodca v jednom. Potom sa už nasadá do džípu a hor sa zdolávať neprebádané zákutia rezervácie, ktorá sa rozprestiera na obrovskej ploche 720 km2.

Vo Wadi Rum máte možnosť zdolať obrovské pahorky pieskovca a žuly či masívne skalné veže, z ktorých je fascinujúci výhľad na okolitú prírodu, kam až oko dovidí. Zážitok z púšte je naozaj unikátny, aj vďaka údoliam, ktoré chránia monolity vysoké až 1750 metrov.

Zaujímavosťou sú aj piesočnaté duny, na ktorých možno sledovať plynulú zmenu farieb od sýto oranžovej cez jemne ružovú až po červenú. Tí odvážnejší si môžu vyskúšať sandboarding, prípadne sa povoziť na ťavách.

Vzrušujúci výlet môžete zakončiť na jednej zo skál a vychutnať si farebný západ slnka. Potom vás už sprievodca zavezie do rezervácie a predvedie vám, ako sa tradične pripravuje beduínske barbeque v diere v zemi.

TIP OD NÁS: Po sýtej večeri si pri pohľade na nebo plné hviezd vychutnajte tradičnú vodnú fajku.

 

3. deň – MŔTVE MORE a WADI MUJIB

Čo by to bol za jordánsky výlet bez návštevy najslanšieho jazera na svete, ktoré je zároveň aj najnižšie položenou vodnou plochou na zemi? Mŕtve more v porovnaní s obyčajnou morskou vodou obsahuje až desaťnásobne viac soli. Jazero však následkom suchého ovzdušia, neustáleho odparovania vody a zvyšovaním koncentrácie soli a minerálov vysychá.

Vysoká salinita spôsobuje aj to, že sa v ňom nedá úplne ponoriť. Takéto „vznášanie sa“ na vodnej hladine si môžete ísť vyskúšať k Mŕtvemu moru nielen z izraelskej strany, ale aj z tej jordánskej. Pre pohodlnejších cestovateľov je tu možnosť zaplatiť poplatok hotelovým rezidenciám. Prístupy k jazeru cez takéto hotely sú plynulejšie a pobrežie je zároveň vybavené sprchami a kabínkami.

Druhou možnosťou je nájsť si prístup do jazera „nadivoko“ a bezplatne. Treba však rátať s tým, že plocha okolo jazera môže byť často nespevnená a autom ťažšie dostupná. Takisto je dôležité si so sebou zobrať čistú vodu, nakoľko slaná voda vám vyštípe každú malú ranku na tele.

Ak Vám kúpanie v Mŕtvom mori nestačilo, môžete sa vyšantiť v neďalekom kaňone Wadi al-Mujib, ktorý turistom ponúka celú škálu atrakcií. Známe sú rôzne typy tzv. „dobrodružných trás“, ktoré zahŕňajú brodenie sa riekou v kaňone, plávanie a lozenie po skalách.

TIP OD NÁS: Nezabudnite sa natrieť liečivým bahnom z Mŕtveho mora. Síra a horčík majú liečivé účinky na kožu a draslík pomáha liečiť artritídu a reumu.

 

4. deň – AMMÁN

Na posledný deň sme si nechali hlavné mesto Jordánska, Ammán, jedno z najstarších miest na svete vôbec. V Biblii sa spomína ako mesto detí Ammonových z 13. storočia pred naším letopočtom. O pár storočí neskôr Ammán ovládli Rimania a potom tiež Osmanská ríša, čo sa odzrkadlilo aj na vzhľade mesta.

Ammán síce nepatrí medzi prvoplánovo pohľadné mestá, napriek tomu má turistom čo ponúknuť. Najväčším lákadlom je nepochybne Citadela na kopci Jebel Al Qala'a obklopená 1700 metrov dlhými stenami.

Vo vnútri komplexu sa nachádzajú pozostatky Herkulovho chrámu, veľmi dobre zachovaná ruka niekdajšej Herkulovej sochy, múzeum, Umajovský palác a mnohé ďalšie pamiatky. Z kopca vidno celé mesto s typickou architektúrou ako na dlani.

Pod citadelou sa rozprestiera Rímske divadlo z 2. storočia, ktoré v časoch svojej najväčšej slávy dokázalo usadiť až 6000 návštevníkov a dnes sa radí k symbolom mesta.

Najznámejšou moslimskou budovou je veľkolepá modro-biela Mešita Krála Abdullaha I. a unikátna čierno-biela mešita Abu Darwiš.

TIP OD NÁS: Nezabudnite navštíviť jeden z obchodíkov s korením. Odísť z Jordánska bez voňavého korenia je takmer ako nenavštíviť Petru.

 

Autor: © Zoznam/Beáta Hajduová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa