Priláka ich svojou krásou a potom zabije: Na nádhernom thajskom ostrove umiera podozrivo veľa turistov

2019-06-17 00:00:00 |   |    | 

Na prvý pohľad vyzerá Koh Tao podobne ako iné thajské ostrovy. Blankytné more, pieskové pláže, palmy, niekoľko rušných barov... Jednoducho raj na zemi. No zdanie na tomto mieste veľmi kruto klame. Od roku 2014 tu za záhadných okolností prišlo o život už 11 turistov a mnohí mu preto nepovedia inak ako Ostrov smrti.



 

Thajsko patrí k najpopulárnejším destináciám na svete, ročne ho navštívi okolo 35 miliónov turistov. Nie všetci sa vrátia domov živí a zdraví. Najväčším postrachom pre zasvätených je v tomto smere ostrov Koh Tao, kam sa dostanete za dve hodinky loďou z neďalekého známejšieho Koh Samui. Cestovné kancelárie ho prezentujú ako ideálny úkryt pred okolitým ruchom, kde si turisti môžu užiť nedotknutú prírodu, tyrkysové more, množstvo wellness centier a predovšetkým nezabudnuteľné potápanie.

Ostrov Koh Tao bol veľmi dlho neobývaný. V roku 1943 tu však založili väzenie pre politických povstalcov, pre ktorých bolo toto miesto peklom na zemi. Mnohí zomreli od hladu alebo na maláriu, hrozbou bolo aj množstvo žralokov v okolitých vodách. V roku 1944 väzňov prepustili a ostrov bol znova opustený. O tri roky neskôr sa však v opustených celách usadili dvaja bratia – dvojičky z Koh Samui, ktorí sem neskôr priviedli aj svoje rodiny. Postupne sa k nim pridali ďalší ľudia a po roku 1977 aj prví turisti. Koh Tao sa postupne zmenil na rušné dovolenkové stredisko, kde ale v ostatných rokoch našlo smrť príliš mnoho návštevníkov. Dvaja zahynuli pri nehode, ďalších 11 úmrtí je ale podozrivých. A to má ostrov rozlohu len 21 km²!

Prvou známou obeťou tejto „zradnej krásky“ bol Ben Harrington (†32), ktorý zahynul v auguste 2012. Podľa úradov si zlomil väz, keď jeho moped narazil do stĺpu elektrického vedenia. Matke obete však pripadalo podozrivé, že na mieste nehody chýbala jeho peňaženka a hodinky. Závery thajskej polície vyvrátila aj neskoršia pitva, pri ktorej britskí experti určili za príčinu smrti preseknutie aorty. Harringtonova matka preto ďalej bojuje za potrestanie vinníkov jeho smrti, petíciu so žiadosťou o ďalšie vyšetrovanie už podpísalo takmer 17.000 ľudí.

Na Nový rok 2014 objavili v zátoke ostrova pod 15-metrovým útesom nehybné telo 25-ročného Nicka Pearsona. Tvrdeniam o jeho páde odporoval fakt, že nemal žiadne zlomené kosti. Nickova rodina je presvedčená, že bol zavraždený, no polícia údajne nevypočula jediného svedka. V septembri toho istého roka došlo k ďalšej tragickej udalosti. Britskí turisti Hannah Witheridge (†23) a David Miller (†24) sa zoznámili na ostrove a vracali sa spolu z nočnej párty. Na pláži Sairee asi sto metrov od Ocean View Resort, kde boli obaja ubytovaní, našli ich nahé dobité telá s poraneniami hlavy. Ako vražedná zbraň bola použitá motyka, ktorá sa našla zakrvavená kúsok od tiel. Hannah bola znásilnená.

Brutálny zločin upriamil na thajský ostrov pozornosť celého sveta. O to šokujúcejšie bolo vyhlásenie thajského premiéra Prayutha Chan-ochu, ktorý krátko po vražde spochybnil správanie ženských turistiek v krajine. „Myslia si, že naša krajina je krásna a bezpečná a že si tu môžu robiť, čo chcú, nosiť bikiny, kde sa im zapáči... Ja sa pýtam: Ak majú v Thajsku oblečené bikiny, budú v bezpečí? Len vtedy, ak nie sú krásne.“ Premiér sa neskôr za tieto slová ospravedlnil a vysvetľoval, že sa len snažil požiadať návštevníkov krajiny o opatrnosť. Trpká príchuť však už zostala.

Thajské úrady sa usilovali situáciu upokojiť a z vraždy mladých Britov po dvoch týždňoch obvinili dvoch 22-ročných mjanmarských robotníkov. Tí sa k skutkom priznali, svoje priznania však neskôr stiahli s tvrdením, že polícia ich k nim donútila. Vznikla masívna kampaň za oslobodenie dvojice; obyvatelia Mjanmarska, ale aj ľudia z mnohých ďalších krajín upozorňovali, že neexistujú presvedčivé dôkazy DNA a konanie polície je v tomto prípade nedôveryhodné. Napriek tomu sudca dvojicu migrantov 24. decembra 2014 odsúdil na smrť.

Ich vinu spochybnil aj Sean McAnna, jeden z priateľov zavraždeného Davida Millera. Podľa neho bolo jasné, že sa obetným baránkom stanú práve cudzinci. McAnna tvrdí, že krátko po vražde sa mu thajskí gangstri vyhrážali, že ho obesia a zvalia vinu za smrť dvojice naňho. Britovi sa podarilo utiecť a schovať v obchode, odkiaľ zavolal políciu. Tá ho eskortovala do hotela, no McAnna odtiaľ ušiel, pretože sa bál, že skorumpovaní policajti jeho úkryt prezradia. Noc strávil v džungli a ráno z ostrova odplával. Nasledujúce úmrtia turistov potvrdili, že McAnnove obavy mohli byť opodstatnené.

Už na Nový rok 2015 našli v jednom z bungalovov obeseného Francúza Dmitria Povsea (†29). Jeho smrť uzavreli ako samovraždu, no polícia nedokázala vysvetliť, prečo mal ruky zviazané za chrbtom. V januári 2015 na ostrove zahynula aj 23-ročná Christina Annesley. Príčinou smrti bola údajne kombinácia alkoholu a antibiotík, ktoré brala na ochorenie pľúc. Súčasťou oficiálnej správy o jej úmrtí však nebol žiaden toxikologický rozbor a otcovi Christiny vraj domáci povedali, že zomrela, pretože sa priveľa pýtala. V marci 2015 zmizla 23-ročná turistka Valentina Novozhyonova z hostela na Koh Tao, kde zostali všetky jej veci vrátane telefónu, peňazí a pasu. Polícia začala s jej hľadaním až dva týždne po zmiznutí, keď o prípade informovali medzinárodné médiá. Vyšetrovanie bolo uzavreté s tým, že sa Ruska utopila, jej telo sa však nikdy nenašlo.

V januári 2016 našli na dne bazéna Sunset Baru na pláži Sairee telo murára Lukea Millera. Hoci sa spočiatku špekulovalo o tom, že ho niekto večer predtým napadol (čo potvrdzovali aj menšie zranenia v hornej časti tela), polícia napokon prípad uzavrela ako utopenie. Millerovi priatelia však tento záver spochybnili, pretože mladík podľa nich nevedel plávať a sám by do bazéna nešiel. Pred smrťou sa tiež podľa nich s kýmsi pohádal kvôli strate kľúča od prenajatého mopedu. Rodina obete obvinila thajskú políciu zo zakrývania dôkazov. Za nejasných okolností zomrela aj 30-ročná Belgičanka Elise Dallemagne. Jej telo našli v džungli 28. apríla 2017, osem dní po tom, ako oznámila, že sa chce z Thajska vrátiť domov. Na prvý pohľad všetko nasvedčovalo tomu, že sa turistka obesila, jej mama je však presvedčená, že cestovateľka bola na ostrove zavraždená a thajské orgány zatajujú podstatné fakty okolo prípadu.

V júli 2018 našli v dome hlboko v džungli v časti Mae Haad telo jeho majiteľa, 47-ročného Nemca Bernda Grotscha, ktorý žil na ostrove asi 20 rokov. Podľa polície zomrel na zástavu srdca alebo po uhryznutí hadom, rodina tomu však neverí. Podľa príbuzných bol Bernd zdravý a podozrivé je aj to, že napriek ich želaniam bolo telo zaslané do rovnakej nemocnice v Bangkoku ako telá dvoch Britov, zavraždených na ostrove v roku 2014. V súvislosti s nimi medzinárodní experti spochybnili DNA testy, ktoré vraj boli upravené tak, aby mohli byť za vraždu odsúdení dvaja mjanmarskí robotníci. Zatiaľ poslednou obeťou je Alexandr Bucspun z Moldavy, ktorý do Thajska pricestoval v septembri minulého roka. Jeho nehybné telo našli 9. októbra plávať neďaleko pláže Sairee. Podľa polície sa 33-ročný muž utopil a jeho smrť nepovažujú za podozrivú.

Jedná sa v tomto prípade o zhodu nešťastných náhod, alebo sú turisti skutočne v ohrození? V tom majú znalci miestnych pomerov jasno. Český podnikateľ Radim Chomič, ktorý v Thajsku žije už 15 rokov, pre portál iDNES povedal: „Ko Tao ovláda niekoľko rodín, ktoré si sprivatizovali všetko vrátane spravodlivosti a krytia sériového vraha. Nikomu z mojich známych tam neodporúčam ísť, kým nebude skutočný páchateľ za mrežami.“ Niekoľko rokov strávila v Thajsku aj dopisovateľka denníka Independent Elaine Dickinson. Na Koh Tau jej domáci pod podmienkou zachovania anonymity povedali, že „ostrov má pod palcom mafiánska rodina, ktorá vyberá výpalné, kontroluje políciu a neštíti sa podpaľovania domov alebo obchodov ľudí, ktorí im skrížia cesty.“ Je verejným tajomstvom, že podobným spôsobom majú mafiánske skupiny v moci aj ďalšie thajské turistické destinácie ako Phuket, Koh Samui či Phi Phi, kde kontrolujú všetky obchody, pozemky, taxislužby aj prostitúciu.

Ostrova Koh Tao sa podľa úradov organizovaný zločin netýka. „Priznávame, že v minulosti tu bola mafia, ktorá využívala turistov. No už sme sa jej zbavili,“ povedal pre New York Times policajný major Surachate Hakparn. A pri akej príležitosti? V súvislosti s prípadom mladej Britky, ktorú mali na ostrove znásilniť, keď jej do nápoja nasypali omamné látky. Dôkazy však chýbajú, a tak jej tvrdenia úrady opäť zmietli zo stola. Schovávajú takto za nehody aj vraždy?

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa