Azerbajdžanské Baku: Paríž východu v tieni troch plameňov

2019-07-12 12:00:00 |   |    | 

Len málo veľkomiest na svete je tak rozmanitých ako azerbajdžanská metropola. Mesto, kde sa spája západoeurópsky luxus, sovietsky socializmus a orientálna príchuť v jednom – také je jedine Baku. Predstavuje zmes kultúr, kombináciu minulosti a prítomnosti, koktejl prepychu a chudoby v jednom. To všetko turistom ponúka za veľmi dobré ceny.



 

V starom centre Baku sa nachádza množstvo pamiatok, ktoré rozhodne nemôžete vynechať.

Palác širvanšáhov predstavuje komplex historických budov, ktorý je tvorený veľkolepou hlavnou budovou, pavilónom Divanhane, šáhovou mešitou s minaretom, kryptami, mauzóleom šáha Seyid Yahya Bakuvi, pozostatkami starých kúpeľov a mohutnou Muradovou bránou. Palác sa začal stavať v 15. storočí. Je jedinečnou ukážkou azerbajdžanskej architektúry a patrí k najnavštevovanejším pamiatkam krajiny.

Panenská veža je jednou z dominánt historického opevneného jadra mesta v Baku. Osemposchodová stavba pochádza z 12. storočia a v súčasnosti je sídlom múzea. Podľa legendy tu prišla o život mladá panna, ktorá sa nechcela vydať za starého kráľa a radšej skočila z vysokej veže, aby sa zachránila pred vydajom.

Chrám večného ohňa Atashgah sa nachádza 15 km od centra mesta na mieste, kde priamo zo zeme vyviera plyn, ktorý horí tzv. večným plameňom. V chráme sa odohrávali náboženské rituály, pretože Azerbajdžanci považovali toto miesto za sväté a prisudzovali mu zázračnú duchovnú silu. Dnes je to už iba múzeum.

Flame Towers sú dominantou Baku, ktorú môžete jedným očkom sledovať z každého miesta v meste. Tri mrakodrapy stojace na najvyššom kopci v najluxusnejšej časti metropoly uvidíte odvšadiaľ. V interiéri nájdete najdrahší hotel, apartmány a kancelárie. Flame Towers symbolizujú oheň.

Baku Boulevard nájdete pri brehoch Kaspického mora, kam chodia rybári na lov a mladé páriky na romantické prechádzky, pretože sa im odtiaľ naskytne skvelý výhľad na celé mesto.

A na koniec to najlepšie! V Baku sa počas leta môžete aj okúpať, nakoľko je tu príjemné Kaspické more, ktoré dosahuje priemernú teplotu v auguste okolo 25 stupňov Celzia. Ak si veľmi nepotrpíte na čistotu, tak si na krásnych zlatistých plážach dokonale oddýchnete. Najlepší čas na návštevu Baku je však jar alebo jeseň, kedy je tam príjemne teplo a nie príliš vysoké horúčavy. Dovolenku v centre Azerbajdžanu neoľutujete ani pre unikátnu kuchyňu, obrovskú pohostinnosť, stále usmiatych domácich a tiež neskutočne špeciálne miestne trhy.

Autor: © Zoznam/Natália Bosáková, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa