Kazachstan a jeho krásy: Príroda, tradície aj pokrok v dokonalej symbióze

2019-08-10 00:00:00 |   |    | 

Obyvatelia Kazachstanu sa rovnako ako Slováci museli najprv zbaviť nálepky postkomunistickej krajiny, aby sa mohli pohnúť ďalej. Po oddelení od Sovietskeho zväzu sa najväčší vnútrozemský štát na svete postavil na vlastné nohy a vybudoval si novú tvár, ktorá je tým pravým spojením medzi moderným svetom a úctou k tradíciám.



 

Astana

Obrazom nového Kazachstanu je jeho metropola Astana. V jej centre sa nachádzajú moderné budovy, v ktorých sídlia veľké medzinárodné firmy. Z tejto časti mesta sa postupne stala trendová biznis štvrť, ktorá najlepšie ukazuje pokrok tejto krajiny. Ak sa chcete pokochať výhľadom na Astanu, vyberte sa na 97 metrov vysokú vyhliadkovú vežu Bajterek. Veľmi obľúbené je tiež múzeum miniatúr a komplex Etnoaul, kde sa zoznámite s pôvodným spôsobom života kočovných Kazachov, ktorí putovali po jednotlivých regiónoch. Rodiny s deťmi obľubujú tiež podmorský svet, kde uvidíte niekoľko stoviek druhov rybiek a iných vodných živočíchov.

 

Jazero Kaindy

Veľmi zaujímavú atrakciu nájdete v pohorí Tian Shan. Jazero Kaindy vzniklo len v roku 1911 po tom, čo túto oblasť postihlo silné zemetrasenie. Pôda v údolí sa zosunula a vytvorila hlbokú priehlbinu, ktorú zaliala dažďová voda. Napriek tejto katastrofe zostali pôvodné stromy stáť v neporušenej podobe a ich vrchné časti vytŕčali niekoľkometrov nad hladinou. Korene začali postupne vysychať a v jazere vytvorili melancholickú atmosféru, ktorá kontrastovala s jeho tyrkysovou vodou a zeleňou v okolí. Kaindy vyhľadávajú turisti kvôli netradičným fotografiám a unikátnej ukážke sily prírody.

 

Turkestan

Významnou historickou oblasťou je Turkestan, ktorý sa rozprestiera v južnej časti krajiny. V minulosti bol súčasťou Hodvábnej cesty a mal významnú pozíciu na obchodnej mape. Medzi cestovateľmi sa preslávil vďaka mauzóleu Kozha Akhmeda Yasauia, významného kazašského poetu. Jeho veľkým darom bolo, že dokázal hovoriť o vznešenom umení aj s obyčajnými ľuďmi, a tak ich nenásilnou formou vzdelával a zanechával v ich životoch silnú pečať. V 14. storočí postavili tomuto velikánovi mauzóleum práve na území Turkestanu a odvtedy sa stalo významným pútnickým miestom. Budova má nádherné mozaikové zdobenie a spája to najlepšie z ázijskej starobylej architektúry.

 

Spievajúce pieskové duny

Národný park Altyn Emel je ďalšou obľúbenou prírodnou atrakciou. Jeho netradičnosť spočíva v tom, že sa na tomto území nachádzajú klasické skalnaté pohoria, údolia s červenými bralami a dlhé piesočné lány s obrovskými dunami. Práve tie patria k jedným z najväčších hlavolamov na svete. Keď sú v doobedňajších hodinách vysoké teploty a ovzdušie je veľmi suché, na púšti sa vytvára zvukový efekt, ktorý sa popisuje ako spievajúce duny. Jeho intenzita pripomína hluk štartujúceho lietadla. Podobný unikát nájdete aj v Ománe a v Maroku.

 

Almaty

Pôvodnou metropolou Kazachstanu bolo jeho najväčšie mesto Almaty. Známe je ako jedno z najzelenších sídiel v Ázií. Jednotlivé štvrte majú množstvo parkov, ktoré prepájajú obyvateľov s prírodou. Navyše v jeho blízkosti sa nachádza pohorie so známym lyžiarskym strediskom, takže sa môžete tešiť na množstvo letných aj zimných aktivít. Z historických pamiatok je najzaujímavejšia Zenkova katedrála a historická budova opery. Pokiaľ si chcete dopriať najkrajší výhľad na mesto, odvezte sa priamo zo širšieho centra až do okolitých hôr, odkiaľ sa môžete vydať na ďalšie túry. Jednou z kuriozít v Almate je socha skupiny The Beatles, ktorú dali postaviť kazašskí fanúšikovia legendárnych Chrobákov.

 

Taraz

Pokiaľ máte radšej mestá s dlhou tradíciou, ktoré prinášajú aj niekoľko starých tajomstiev, potom by ste sa mali vybrať do Tarazu. V jeho centre sa nachádza veľa zachovalých budov, ktoré ponúkajú prierez dejinami tejto oblasti. Najvzácnejšie je mauzóleum Babaji Khatun, kde je pochovaná tunajšia významná rodáčka. Jeho význam spočíva v zachovaní pôvodnej karachánovskej architektúry. Ďalšou zaujímavosťou je Akyrtas, ktorý nazývajú kazašským Stonehengom. Kedysi bol súčasťou Hodvábnej cesty a na tomto mieste sa nachádzal obrovský palác so 100 izbami, ktorý podľa odhadov historikov nebol nikdy využívaný. Dodnes sa nevie, čo odtiaľ vyhnalo pôvodných obyvateľov a prečo sa rozhodli presťahovať do odľahlejších časti tohto regiónu.

 

Tamgaly

Skalnatá oblasť Tamgaly je súčasťou pohoria Anrakaj. V minulosti bola významným posvätným miestom, ktoré zrejme vyhľadávali najmä budhisti. Na jeho skalách sa nachádzajú rôzne dobové kresby Budhu, zvierat a ich pastierov. Vďaka dobrým poveternostným podmienkam sa ich podarilo zachovať vo výbornej kvalite, takže i v súčasnosti sú skvele viditeľné. Na celom území sa nachádza niekoľko stoviek takýchto vzácnych kresieb.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa