Makao – mesto, ktoré rado ukazuje svoje bohatstvo

2020-04-22 00:00:00 |   |    | 

Okrem Hongkongu je pod správou Číny aj ďalšia zaujímavá oblasť. Makao v minulosti patrilo Portugalsku, keď sa stalo vôbec prvou kolóniou niektorého z európskych štátov. Od roku 1999 sa však obe krajiny dohodli na vrátení tohto významného územia a odvtedy Makao patrí k najnavštevovanejším oblastiam celej Číny.



 

Ruiny Chrámu svätého Pavla

Zachované kresťanské kostoly sú v tejto časti sveta jedinečnosťou. Preto sú ruiny Chrámu svätého Pavla napriek svojmu stavu veľmi vyhľadávanou pamiatkou. Prvý kostol postavili v renesančnom štýle a mal výrazné črty európskych svätostánkov. Na začiatku 17. storočia ho postihol rozsiahly požiar, ktorý nádhernú stavbu takmer celkom zničil. Keďže zo zvyšných ruín nedokázali postaviť identickú stavbu, rozhodli sa ich zdemolovať a postaviť tam nový chrám. No aj ten nakoniec postihla tragédia, keďže v 19. storočí sa krajinou prehnal silný tajfún, ktorý zničil veľkú časť mesta. Uchovali však aspoň jeho priečelie, ktoré symbolizuje spomienku na túto ťažkú skúšku a symbolicky chráni celé historické centrum pred podobnými nešťastiami.

 

Vrch Guia

Makao patrilo k bohatým krajom, ktoré neváhali investovať peniaze aj do zveľaďovania celej oblasti. No kvôli tomu ju zároveň potrebovali chrániť pred nájazdmi nepriateľov. V 19. storočí preto postavili na vrchu Guia pevnosť, ktorá bola navrhnutá v koloniálnom štýle a niesla viacero prvkov portugalskej architektúry. Jej súčasťou bol aj maják a kaplnka, ktoré vás zrazu prenesú na prechádzku do európskej krajiny. Z tohto miesta máte tiež niekoľko turistických trás na vrchy v okolí a odmenou za úsilie vám bude nádherný výhľad na celé okolie.

 

Dom tancujúcej vody

Obrovským zážitkom pre turistov je moderná obdoba cirkusu, ktorá sa volá Dom tancujúcej vody. Autorom tohto nápadu je známy divadelný režisér Franco Dragone. Ten vytvoril unikátny projekt, v ktorom spájajú artisti dokonalé umenie pohybu so symbiózou vodného živlu. Všetko sa začína v aréne, uprostred ktorej je veľký bazén. Ten dokážu v priebehu niekoľkých sekúnd prekryť a prerobiť na pevnú plochu, na ktorej predvedú ďalšie originálne kúsky. Predstavenia sa odohrávajú vo vlastnom na mieru urobenom divadle pre 2000 divákov. Ich vystúpenia sú mimoriadne obľúbené a lístky na ne treba rezervovať s veľkým predstihom.

 

Námestie Senado

Túto časť mesta vytvorili najmä v priebehu 18. a 19. storočia. Predstavuje to najkrajšie z miestnej architektúry, keďže viaceré stavby zostali zachované a ukazujú pôvodnú tvár Makaa. Na námestí Senado sídli aj najdôležitejšia oficiálna budova. Ide o senát, ktorý postavili v štýle portugalskej architektúry. Pôvodná stavba vznikla v roku 1784, ale v roku 1940 ju čiastočne upravili. V podobnom štýle postavili aj ďalšie štátne budovy vrátane knižnice, v ktorej sa nachádza niekoľko 500-ročných kníh. Na námestí tiež stojí Kostol svätého Dominika, ktorý patrí k najstarším stavbám v centre. V tejto časti nájdete tiež viacero podnikov, ktoré ponúkajú modernú fúziu európskej a ázijskej kultúry.

 

Chrám A-Ma

V 15. storočí postavili na území súčasného Makaa chrám A-Ma, ktorý dal celej oblasti pomenovanie. Zasvätili ho bohyni Matsu, ktorú v týchto končinách uctievali. Celý komplex pozostáva zo šiestich častí, kde nájdete napríklad miestnosť na modlenie, kaplnku, obetné priestory a iné posvätné miesta. V areáli sa nachádzajú aj sochy levov a bohyne mora, ktorá ho chráni až dodnes, i keď je už chrám v súčasnosti zasvätený budhizmu. Do A-Ma sa dostanete cez niekoľko zdobených vstupných brán. Jedna z nich je v blízkosti centra, kde sa nachádzajú ruiny kostola svätého Pavla. Z druhej časti komplexu budete mať nádherný výhľad na pobrežie.

 

Veža Makao

Jednou z charakteristických stavieb v Makau je rovnomenná veža, ktorú otvorili v roku 2001. V súčasnosti sa v nej nachádzajú kancelárie, reštaurácia a obľúbená kaviareň s 360-stupňovým výhľadom na celé okolie. Na jej vrchole sú k dispozícii aj dve adrenalínové atrakcie. Jednou z nich je skywalk, počas ktorého si užijete adrenalínovú prechádzku po okraji vyhliadkovej plošiny a druhou je bungee jumping, zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najdlhší zoskok na gumenom lane na svete.

 

Rybársky prístav

Tento zábavný park sa nachádza priamo pri pobreží a vybudovali ho v štýle niekoľkých prístavných miest vo svete. Keď budete prechádzať pomedzi jednotlivé budovy, sprostredkovane sa ocitnete v Kapskom meste, Amsterdame, Lisabone a New Orleans. V každej z týchto častí prispôsobili téme nielen architektúru, ale aj výber obchodov či reštaurácií a štylizovali tak aj hotely.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa