Biely chrám v Thajsku: Do najkrajšej svätyne vedie cesta cez peklo

2020-10-01 00:00:00 |   |    | 

Už od nepamäti sa ľudia predbiehali v tom, aby postavili nový veľkolepejší chrám, ktorým by vzdali úctu svojmu bohu. Takýmto spôsobom chceli preukázať svoju vďaku a zabezpečiť si aj do budúcnosti jeho ochranu. Práve kvôli tomu mnohé sakrálne pamiatky konkurujú aj niektorým palácom. Jeden z najvýnimočnejších nájdete v Thajsku. O Bielom chráme sa hovorí, že vyzerá presne tak, ako keby k nám zišiel priamo z nebies.



 

Chrám alebo pocta umeniu?

Originálny názov tohto chrámu je Wat Rong Khun. Sídli neďaleko mesta Chiang Rai a podľa domácich je pokladaný za najkrajšiu modernú pamiatku v krajine. Jeho výstavba sa začala v roku 1997. Odvtedy sa im podarilo vybudovať nádherný komplex, ktorý je magnetom na turistov. Podľa mnohých ho však nemôžeme považovať za obyčajný chrám. Všade, kam sa pozriete, vidíte nejakú inú poctu umeniu. Mnohí ho pokladajú skôr za galériu a výstavnú skriňu thajskej architektúry a sochárstva. Okrem tradičných a duchovných prvkov tam nájdete aj viacero vtipných momentov. Autorom sa podarilo do fasádovej výzdoby vpašovať podobizeň obľúbenej detskej postavičky Hello Kitty. Zatiaľ čo na jednom mieste bude ku vám z trávnika vyliezať socha mýtického desivého tvora, na druhom sa môžete posadiť k monštru, ktoré je vyrobené z desiatok drobných lesklých kamienkov. Miestami trochu okázalé, ale predsa veľmi decentné miesto je pohladením pre dušu každého milovníka umenia.

 

Po dokončení bude mať deväť budov

Biely chrám by sme mohli pokojne nazývať thajskou obdobou Sagrady Familia. Autorom tohto projektu je architekt Chalermchai Kositpipat, ktorý vytvoril podobne smelý plán ako Antoni Gaudí. I on vymyslel náročný návrh s mnohými drobnými detailmi, čo si však vyžaduje jeho dlhodobú výstavbu. Momentálne sa nachádzame iba v tretine výstavby, pretože celý komplex by mal byť hotový až v roku 2070. No tak ako inde vo svete, i v tomto prípade práce trošku spomalili problémy s koronavírusom, preto sa predpokladá aspoň malé meškanie oproti pôvodným odhadom. Po dokončení bude mať Wat Rong Khun dokopy deväť budov, ktoré bude združovať veľký park s nápaditými sochami a kreáciami. V jednej z nich bude galéria umenia a niektoré budú využívať aj mnísi.

 

Na začiatku vás čaká cesta cez peklo

Prvý dojem je veľmi dôležitý nielen u ľudí, ale aj u pamiatok a vzácnych stavieb. Preto sa autor Bieleho chrámu zameral na jeden výnimočný motív, ktorým privíta všetkých návštevníkov. Do Wat Rong Khun vedie iba jediná vstupná cesta. Okolo chodníka je inštalované súsošie, ktoré predstavuje ruky vytŕčajúce zo zeme. Nachádza sa tam aj niekoľko lebiek a všetko je pokryté špeciálnym bielym náterom. Toto miesto má predstavovať peklo, ktorým musíte prejsť, aby ste sa dostali do neba, ktoré predstavuje samotný chrám. Chodník je vykladaný mozaikou, symbolizujúcou horúce pekelné pramene. Pre návštevníkov to má byť akýsi moment očisty, aby mohli prejsť do nového sveta a zbavili sa všetkej ťažoby, ktorú majú na srdci. Po cestičke musíte prejsť na jeden raz a nemôžete sa po nej vracať, pretože existuje len jeden smer a ten vás vyvedie priamo z tohto bezútešného územia. Na jej konci má po celý čas stáť strážca, ktorý sleduje kroky návštevníkov a keby sa chcel niekto otočiť, tak ho na to upozorní a navedie ho na správny smer.

 

Biela predstavuje čistotu Budhovej duše

I keď tento duchovný komplex nesie pomenovanie Biely chrám, v skutočnosti nie sú všetky budovy namaľované len v tomto odtieni. Autor sa takto rozhodol zdôrazniť vstupnú časť, ktorá má žiariť oproti kontrastnej zeleni a oblohe. Najkrajšie vynikne počas pekných slnečných dní. Túto farbu Kositpipat vybral kvôli zdôrazneniu čistoty Budhovej duše. Zároveň to má predstavovať jasnú symboliku a kontrast medzi peklom a nebom. Ostatné budovy už predstavujú tradičnejší štýl architektúry thajských chrámov. Tie sú známe bohatým zlatým zdobením a honosnými dekoračnými prvkami. Takýmto spôsobom vzdávajú úctu Budhovi a preukazujú mu vďaku.

 

Najluxusnejšie toalety v Thajsku

Hlavný architekt nedoprial luxus iba smerom k Budhovi, ale aj bežným návštevníkom. Preto sa rozhodol vymyslieť v honosnom štýle aj miesto, ktoré neminie zrejme ani jeden z turistov. V chráme totiž navštívite tie najluxusnejšie toalety v krajine. Tie sú bohato zdobené zlatom, majú množstvo drobných ornamentálnych prvkov a na prvý pohľad vyzerajú ako noblesný palác bohatého panovníka. Luxusný dojem dotvárajú veľké zrkadlá a aj samotný vstup, ktorý je lemovaný sochami a výjavmi z duchovného života.

 

Architekt investuje najmä vlastné peniaze

Chalermchai Kositpipat nie je iba hlavným architektom, ale aj hlavným donorom Bieleho chrámu. Postaviť tento svätostánok bol jeho obrovský sen. No najprv si na to potreboval zarobiť navrhovaním iných stavieb a keď mal už dostatok finančných prostriedkov, vrátil sa do svojho rodného mesta a pustil sa do výstavby. Až do súčasnosti na to použil státisíce dolárov z vlastných zdrojov. Okrem toho sa snaží nájsť aj dostatok sponzorov, aby vďaka tomu urýchlil práce na komplexe a stihol to včas do predpokladaného termínu ukončenia. Biely chrám sa stal jeho najväčšou vášňou a vrcholným dielom, ktoré predstavuje jeho kreativitu a úctu k Budhovi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa