Samarkand – jedno z najstarších miest sveta nepoložil na kolená ani Džingischán

2020-11-07 00:00:00 |   |    | 

Uzbecké mesto Samarkand vzniklo v 4. storočí pred Kristom a patrí medzi najstaršie v centrálnej časti Ázie, ale aj na svete. Z historického hľadiska je najvzácnejšou lokalitou v krajine. Nájdete tam mnohé cenné pamiatky, ktoré prinášajú dokonalý obraz o kultúre, ktorá dominovala v týchto končinách.



 

Najväčší útok Mongolov

Na území súčasného Samarkandu sa vystriedalo mnoho národností. Každá z nich vtisla mestu vlastnú pečať. Samarkand i vďaka tomu prosperoval a stal sa významným obchodným miestom. Jeho rozmach zastavil až rok 1220. Vtedy do týchto končín prišli mongolské vojská, ktoré na čele s Džingischánom plienili všetko, čo sa im dostalo do cesty. Po ich pustošení zostal veľmi smutný pohľad aj na samotné mesto. Samarkand bol úplne zničený, vyplienený, spálili všetky hlavné budovy a vyhnali odtiaľ aj posledných obyvateľov. Trvalo viac ako sto rokov, kým sa rozhodli postaviť ho opätovne na nohy. Vtedy sa mesto stalo centrom ríše vladára Timúra a opätovne prosperovalo.

 

Zachránila ho železnica

Od tohto obdobia začalo mesto výrazne napredovať. Postavili tam mnoho nových budov v štýle moslimskej architektúry a tie až do dnes patria medzi najvzácnejšie pamiatky. V tomto čase sa Sarmakand stal aj súčasťou Hodvábnej cesty. To mu opäť prinieslo ďalšie príjmy a pomohlo mu získať v Ázii výnimočnú pozíciu. Tento status trval až do začiatku 18. storočia, pretože v tomto období začal celý región opäť upadať. Dokonca od roku 1720 bolo mesto nasledujúcich päť dekád opustené. No našťastie opäť prišla záchrana, vďaka ktorej sa domácim podarilo uchovať aj vzácne pamiatky. Rusi sa totiž rozhodli tadiaľ viesť železničnú trať a to dostalo Sarmakand opäť na výslnie. Okrem železnice investovali do mesta mnoho peňazí, pretože sa snažili zachrániť viacero pamiatok, ktoré postupne chátrali a potrebovali rýchlu a efektívnu pomoc.

 

Päť ciest do Samarkandu

Samarkand je nielen významnou turistickou, ale aj pútnickou atrakciou. Každý moslim by mal totiž aspoň raz za život absolvovať púť do Mekky. Ak sa mu to nepodarí, môže to nahradiť piatimi cestami do Samarkandu. Tam by mal putovať priamo na námestie Registan, pri ktorom sa združujú hlavné pamiatky, ale aj posvätné miesta. Postavené sú tak, že vizuálne vytvárajú jeden veľký komplex. Registan pozostáva z týchto troch častí:

Madrasa Ulug Beghmadrasa znamená v preklade škola. Ulug Begh je najstaršou a najväčšou, ktorá sa nachádza v Samarkande. Jej hlavným učiteľom bol významný uzbecký mysliteľ Ulug-beg, ktorý tam prednášal o matematike a astronómii.

Madrasa Sher Dor – v tomto madrase je veľmi vzácna ozdoba fasády, na ktorej sa nachádzajú dve podobizne levov. Tie sa pôvodne v islamskej kultúre nemohli zobrazovať, preto ich tam mali tajne.

Madrasa Tillya Kari – jedna z najvýraznejších budov s pestrou modro-zlatou fasádou. Pôvodne bola rozdelená na dve časti. V jednej bývali študenti a v druhej sa nachádzala mešita.

Neďaleko tejto trojice stojí aj nemenej zaujímavé mauzóleum Gur-E-Amir, kde pochovávali kráľov. Má nádherné ornamentálne zdobenie a je poctou islamskej architektúrw. Pre moslimov je to posvätné miesto, kam sa chodievajú modliť počas svojich pútí.

 

Kraj dobrého vína

Tento región nezachránil iba príchod železnice, ale aj dobrého kvalitného vína. V okolí Samarkandu sa totiž nachádzajú jedny z najstarších viníc v tejto časti Ázie, ktoré sú navyše ovenčené niekoľkými oceneniami. Priamo z centra mesta preto ponúkajú organizované výlety, počas ktorých vás zavezú do viníc, kde vám urobia prehliadku, prezradia vám informácie o histórii uzbeckého vinárstva a samotnej výroby tohto nápoja a na konci sa už môžete tešiť na ochutnávky spojené s pútavým programom.

 

Trhovisko At Siab

Ako to býva zvykom v týchto končinách, ani v Samarkande by ste si nemali nechať ujsť návštevu miestnej tržnice. V tej sa špecializujú najmä na predaj orechov, sušeného ovocia a korenín. Stačí prejsť len pár metrov a už budete odvšadiaľ cítiť nádhernú opojnú arómu. Nájdete tam tiež miestnu špecialitu, ktorou je chlieb v tvare kolesa. V slávnostnej verzii má podobu placky, ktorá je na povrchu lesklá a posypaná koreninami. Z tých často vytvárajú jednoduché obrázky, ako napríklad kvety. Jedna z častí trhoviska je venovaná ručnej tvorbe. Môžete si tam kúpiť zaujímavé výrobky, ale remeselníkov a umelcov aj sledovať popri práci. Pri nakupovaní nezabúdajte vyjednávať, pretože ak by ste to kúpili priamo za cenu, ktorá je napísaná na cenovke, pokladali by to za malú osobnú urážku.

 

Komplex Shah I Zinda

Najväčšie pohrebisko v meste vzniklo na mieste, s ktorým sa spája legenda o Mohamedovom bratrancovi Kusamovi, ktorý údajne prišiel do Samarkandu šíriť islam. No v tom čase napadli tento región vojská a zabíjali všetkých mužov, ktorí sa im dostali do cesty. Pri pohľade na nich sa Kusam vraj rozhodol radšej skočiť do studne, kde podľa niektorých domácich žije jeho duša až dodnes. Iní sa domnievajú, že tam má v skutočnosti hrobku so svojimi pozostatkami. Okolo nej neskôr postavili svätyňu s názvom Shah I Zinda.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa