Čína nie je len veľký múr a pandy: 7 menej známych atrakcií, ktoré stojí za to vidieť

2021-02-08 12:00:00 |   |    | 

Čínsky múr, Zakázané mesto a špeciálna ZOO pre pandy v Čcheng-tu patria medzi najžiadanejšie atrakcie v Číne. Lenže počas dovolenky v tejto krajine by ste si nemali nechať ujsť ani návštevu ďalších zaujímavostí.



 

Nebeské jazero Tianchi

Prvá zastávka nás zavedie až do blízkosti hraníc so Severnou Kóreou. Tam sa nachádza prírodná rezervácia Changbai, ktorá je známa najmä vďaka Nebeskému jazeru. To je najhlbšie v Číne a jeho okolie je minimálne upravované, takže umožňuje spoznávanie nádhernej krásy pôvodnej divokej prírody. Naplánujte si tiež túry na okolité kopce, z ktorých sa môžete najlepšie pokochať výhľadom na celé jazero. Ak si chcete dopriať pokojnejší deň, potom si rezervujte lístky na plavbu. Pripravte sa na to, že tento región Číny je chladnejší, takže sa musíte dobre obliecť. Nezabudnite si pribaliť aj nepremokavé oblečenie, pretože tam často mrholí, hoci prudké dažde sú skôr ojedinelé.

 

Obydlia Tulou

Veľmi zaujímavou atrakciou sú obydlia Tulou v blízkosti Fujianu. Tie boli postavené v tvare bochníkov cesta a mali znamenať prepojenie medzi nebom a zemou. Na vonkajšej strane majú iba malé okná, vo vnútri na nádvorí sú situované balkóny, aby tak lepšie spojili tunajších obyvateľov. V celom regióne sa ich nachádza až niekoľko tisíc, v súčasnosti sú už obývané len niektoré z nich.

 

Shaxi

Týmto regiónom pôvodne viedla obchodná cesta predajcov čaju a koní. Shaxi predstavovalo príjemnú zastávku, kde často prenocovali a občerstvili sa v miestnom hostinci. Až dodnes sa podarilo zachovať pôvodné trhovisko, kde sa kedysi predávali aj obchodníci s týmti dvomi komoditami. Dnes tam nájdete domáce vypestované ovocie a zeleninu, čaj, ale aj ručne robené výrobky. Veľmi vzácne sú pôvodné stavby a tri pagody, ktoré majú nádhernú architektúru. V okolí sa nachádza krásna príroda, ktorá ponúka niekoľko turistických chodníkov.

 

Zhouzhuang

Dve hodiny cesty od Šanghaju sa nachádza zaujímavé mestečko Zhouzhuang. To je situované medzi kanálmi, ktoré slúžia aj ako jeden z hlavných spôsobov dopravy. Pokojne by sme túto oblasť mohli nazvať aj čínskymi Benátkami. História mesta sa začala písať v 13. storočí. Až dodnes sa tam nachádza veľa pôvodných stavieb vrátane starobylého kláštora. Úzke pôvodné uličky sú prepojené pomocou štrnástich mostov. Veľmi vzácne sú najmä budovy, na ktorých je vidieť pôvodnú čínsku architektúru. Pre turistov ponúkajú plavby na gondolách, ktoré trvajú približne polhodinu a ukážu vám najvzácnejšie lokality tohto mesta.

 

Veže Tiao-lou

V regióne Kaiping nájdete zaujímavý architektonický kúsok v podobe veží Tiao-lou. Tie boli postavené na prelome 19. a 20. storočia. Postupne tam vybudovali 20 takýchto stavieb, ktoré majú tri rôzne podoby. Najzaujímavejšie sú vysoké veže, ktoré ponúkajú zmes domácej a západnej architektúry. Z časti sa využívali ako obydlia pre bohatých ľudí, ktorí z nich urobili malé zámočky, ale niektoré z nich slúžili ako bytovky, kde žilo viacero vlastníkov bytov. Pri vežiach sa nachádzajú aj menšie vily a domy, ktoré už patrili iba jednej rodine. Celkovo ide o veľmi vzácnu architektonickú oblasť, ktorá je zapísaná aj do zoznamu UNESCO pamiatok. V okolí týchto príbytkov sa nachádzajú malé polia, ktoré využívali tunajší obyvatelia.

 

Volga Manor

Provincia Harbin je výrazne poznačená vplyvom ruskej kultúry. I z toho dôvodu sa rozhodli vystavať tam park Volga, ktorý dostal pomenovanie podľa známej rieky. Na jeho ploche sa rozprestiera niekoľko zaujímavých stavieb, ktoré postavili podľa prvkov pôvodnej ruskej architektúry. Môžete si pozrieť repliku bývalého kostola, ktorý sa pôvodne nachádzal v centre mesta. Uvidíte tiež niekoľko palácov, ale aj malé obydlia, ktoré sú ešte viac zdobené a ponúkajú nádhernú ukážku ruskej kultúry. Aj v samotnom meste Harbin môžete vidieť kostol v tomto štýle.

 

Zhangjiajie

Národný park Zhagjiajie je jednou z najkrajších prírodných oblastí v krajine. Dostanete sa tam priamymi letmi z hlavného mesta. Areál je rozdelený do niekoľkých zaujímavých častí. Nachádzajú sa tam vysoké kamenné stĺpy, ktoré sa vytvorili zvetrávaním a pripomínajú kamenný les. V parku sa nachádza až 40 jaskýň. Niektoré sú voľne prístupné pre verejnosť, iné si môžete pozrieť počas organizovanej prehliadky. Vybrať sa môžete na náročnejšie túry, alebo sa prejdete len v nižších oblastiach, kde uvidíte aj malé upravené parky s jazierkami. Veľmi obľúbenou atrakciou je výťah Bailong, ktorý je celý presklený a uvidíte z neho veľkú časť parku. Prejsť sa môžete aj po Nebeskej ceste, ktorá vedie k posvätnej jaskyni. Počas púte musíte prekonať niekoľko desiatok schodov, ktorými vystúpite priamo do vchodu svätyne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa