Srí Lanka – domov vzácnych prírodných i historických atrakcií

2020-12-05 00:00:00 |   |    | 

Prichádza to najlepšie obdobie na návštevu Srí Lanky. I keď v tejto krajine panuje celoročne príjemné počasie, predsa len od decembra do konca marca tam sú pre Európanov najprijateľnejšie teploty. Rozdeľte si vašu dovolenku na dve časti. Keď uvidíte to krásne more s plážami, určite si po prílete budete chcieť niekoľko dní oddýchnuť v takomto raji. No potom už neleňošte a choďte spoznávať skryté krásy tohto nádherného ostrova.



 

Most deviatich oblúkov

Pri meste Ella sa nachádza Most deviatich oblúkov, ktorý je medzi turistami vyhľadávaný najmä kvôli jeho fotogenickosti. Je vsadený do nádhernej prírody a čiastočne obklopený aj čajovými plantážami. Vďaka tomu vyzerá nádherne či už počas slnečného dňa, alebo pri západe slnka, keď tunajšia príroda dostane nádherné sfarbenie. Keďže ide o jeden z najstarších mostov v krajine, bol postavený bez kúska ocele. Na jeho vybudovanie použili len kamene a cement, napriek tomu sa až dodnes nerozpadol. Keďže doprava tam nie je veľmi frekventovaná, dovolenkári sa chodia po ňom často prejsť. I keď sú na to rušňovodiči zvyknutí a dávajú pozor, predsa len, ak sa rozhodnete pre túto možnosť, buďte veľmi opatrní. Zábrany po okrajoch mosta sú navyše pomerne nízke, takže pozor by si mali dávať najmä ľudia so závratmi.

 

Jaskynný chrám Dambulla

Dambulla patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie na Srí Lanke. Zároveň je najväčším a jedným z najstarších chrámových komplexov v krajine. Postavili ho počas 12. storočia, keď v maximálnej miere využívali danosti tunajšieho terénu. Časť priestorov je preto situovaná priamo v jaskyniach, ktoré sa nachádzajú v tejto oblasti. Areál je rozdelený do piatich veľkých miestností. Každej z nich dominuje veľká socha Budhu. Ten je vždy zobrazený v inej pozícii, aby ho zachytili vo všetkých polohách, ktoré predstavujú pokoj a mier na duši. Veľmi vzácnou súčasťou chrámu sú nástenné maľby, ktoré zobrazujú rôzne fragmenty z tohto náboženstva. V okolí Dambully sa opäť nachádza krásna príroda a vonkajšie upravené terasy majú niekoľko malých jazierok.

 

Veža Ambuluwawa

Nie všetky nádherné pamiatky sú medzi turistami tak dobre známe. Napríklad veža Ambuluwawa, ktorá sídli na rovnomennom vrchu, je vzácna najmä pre domácich obyvateľov. Pre budhistov predstavuje jedno z pútnických miest, ktoré navštevujú aspoň raz za život. Pri samotnej veži je aj malý chrám s parkom. Podľa tradície by ste mali do areálu vstúpiť bosí, aby ste tak vzdali úctu tomuto posvätnému miestu. Najväčšiu pozornosť púta vysoká štíhla veža so strmým výstupom. Chodník je veľmi úzky, preto musíte dávať veľký pozor najmä v prípade, ak sa stretnete s iným človekom, ktorý pôjde opačným smerom. Na úplnom vrchole je už len minimum miesta pre jednu osobu, takže sa tam turisti musia postupne vystriedať. Z tohto bodu budete mať nádherný výhľad na celý región a práve odtiaľ vzdávajú veriaci úctu Budhovi.

 

Čajové plantáže, Nuwara Eliya

So Srí Lankou je dlhé roky úzko späté aj pestovanie čajovníkov. Práve z tejto oblasti pochádza jeden z najlepších čajov na svete. Ešte pred návštevou Nuwara Eliya máte na výber z dvoch možností. Ak patríte k dobrodruhom, mali by ste si prenajať auto a obzrieť si tento región sami. Budete mať dostatok času a môžete zájsť aj do malých, menej komerčných fariem. Druhou alternatívou je organizovaná tour, počas ktorej vás často zavedú na najznámejšiu plantáž, ktorá v minulosti patrila Thomasovi Liptonovi, zakladateľovi jednej z najslávnejších čajových spoločností. Väčšina fariem dodržiava ručný spôsob zberu, aby tak zachovali vyššiu kvalitu čaju. Nuwara Eliya je navyše známa aj tým, že tam domáci obyvatelia žijú v skromnosti a silný dôraz kladú na pôvodné tradície.

 

Sloní sirotinec Pinnawala

Hneď druhou najžiadanejšou atrakciou po čajových plantážach sú slony. Tieto majestátne zvieratá sú pre Srí Lanku charakteristické. Nájdete ich voľne v prírode vo väčších národných parkoch, ale práve tam sú vo veľkom ohrození. Mnoho malých sloníčat preto prišlo o svojich rodičov a boli v ohrození kvôli predátorom a nelegálnym lovcom. Preto v roku 1975 založili sirotinec Pinnawala, kde majú pravidelne okolo sto týchto zvierat. Tam sa o nich vzorne starajú a doprajú im taký malý raj na zemi. Sloní sirotinec je prístupný aj pre verejnosť. Môžete sa tam s nimi vyfotiť a dozviete sa tiež mnoho zaujímavých faktov o chove a živote týchto majestátnych zvierat.

 

Sigirija

Hlavnou atrakciou krajiny je Sigirija, ktorú nazývajú aj Levia skala. Na jej vrchole sa nachádza pevnosť s niekoľkými ďalšími stavbami. Z architektonického, ale aj historického hľadiska ide o jedno z najvýznamnejších miest v krajine. Výstup do komplexu na vrchole plošiny je síce fyzicky náročný, ale po celý čas budete mať okrem nádhernej vyhliadky úžasný zážitok aj z množstva detailov vytesaných do skaly. Samotnú Sigiriju netvorí len chrám na vrchole skaly, ale aj priestor pod ňou, kde sa nachádza najstaršia vodná záhrada na svete.

 

Polonnaruwa

V súčasnosti je Polonnaruwa jedným z najvýznamnejších archeologických parkov v Ázii. No v minulosti mala oveľa dôležitejšiu pozíciu. Kedysi tam totiž bolo hlavné sídlo kráľov, odkiaľ riadili celý ostrov. Toto územie je staršie ako 800 rokov. Nájdete tam desiatky malých a väčších historických pamiatok. Môžete si pozrieť bývalé chrámy, hrobky, ale aj pôvodné obydlia. Väčšinu z nich sa podarilo zachovať vo veľmi dobrom stave.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa