Čarovný Taiwan - skvelá kombinácia panenskej prírody a zaujímavej kultúry

2021-03-07 00:00:00 |   |    | 

Taiwan sa rozprestiera na jednom hlavnom a niekoľkých susedných menších ostrovoch. Do dnešného dňa nevyhlásil svoju samostatnosť, preto oficiálne patrí pod správu Číny. Na jeho povrchu prevažujú kopce pohoria Tchaj-wan-šan. Turistom tak ostrov ponúka skvelú kombináciu turistiky a zaujímavej kultúry.



 

Tchaj-pej 101

V hlavnom meste Tchaj-pej sa prejdite po historickej časti a parkoch s množstvom nádhernej zelene. Okrem týchto tradičných atrakcií mestu dominuje aj veža Tchaj-pej 101, ktorá dostala svoje pomenovanie podľa počtu poschodí. Tento mrakodrap je najžiarivejším bodom na horizonte a počas novoročných osláv odtiaľ dokonca pravidelne robia aj jeden z najpôsobivejších ohňostrojov. Vežu dostavali v roku 2004 a vtedy bola so svojimi 509 metrami najvyššou stavbou na svete. Pri jej konštruovaní použili vyše 700 ton pevného materiálu. Keďže v tejto oblasti bývajú zemetrasenia, museli ju takto zaistiť pred prípadnými otrasmi. Samozrejmosťou je vyhliadková plocha, z ktorej máte úžasný výhľad nielen na mesto, ale aj na veľkú časť ostrova.

 

Slnečno-mesačné jazero

I keď Taiwan ako ostrov ponúka aj dovolenku pri mori, turisti častejšie prichádzajú k ich Slnečno-mesačnému jazeru. Ide o najväčšiu vodnú plochu v krajine, ktorú používajú na rekreačné a úžitkové účely. V jeho okolí sa nachádza niekoľko obľúbených hotelov, ktoré sú zasadené do krásnej lesnatej oblasti. Na ich pozadí môžete vidieť niekoľko vrchov, čo tomuto miestu dodáva ešte krajšiu atmosféru. Okrem romantických prechádzok popri brehoch vám jazero ponúka množstvo iných zaujímavých aktivít. K dispozícii máte turistické chodníky, cyklotrasy, venovať sa môžete rôznym vodným športom a popri hoteloch postavili niekoľko športových ihrísk. Slnečno-mesačné jazero tak ponúka ideálne spojenie aktívnej a oddychovej dovolenky.

 

Fo Guang Shan

V krajine sa nachádzajú štyri veľké budhistické centrá. To najnovšie sa nazýva Fo Guang Shan a čiastočne je prístupné aj pre verejnosť. I keď je interiér budov moderný, exteriér celého komplexu zodpovedá tradičnej architektúre takýchto chrámov. Na začiatku prejdete popri vežičkách, ktoré slúžia ako ubytovne a na administratívne účely, potom pôjdete popri hlavnej svätyni, nad ktorou na kopci sedí obrovská zlatá socha Budhu. I keď verejnosť môže vstúpiť len do časti priestorov, pokiaľ máte dostatok času, môžete využiť jeden trik. Do budhistického centra sa totiž môžete prihlásiť ako dobrovoľníci, ktorí budú mníchom vypomáhať pri ich každodenných povinnostiach a spolu s nimi sa modliť. Za odmenu dostanete stravu a bývanie zadarmo a čo je to podstatné, dostanete sa tak aj do niektorých neprístupných častí komplexu.

 

Termálne pramene Beitou

Pri návšteve hlavného mesta turisti často chodia na výlet do Beitou, ktoré je známe údolím s termálnymi prameňmi. Tie tam po prvýkrát objavil japonský bádateľ a okolo nich postupne vystavali mestečko. Malé jazierka sa nachádzajú uprostred nádherných parkov, kde sú prístupné pre verejnosť. Za symbolické poplatky sa tam môžete okúpať a pokochať tou nádherou okolo vás. Druhou alternatívou je vyskúšať niektorý z kúpeľných domov, v ktorých vám už ponúknu aj špeciálne procedúry šité na mieru vašim ťažkostiam. V meste sa nachádzajú aj múzeá venované histórii tohto regiónu a kúpeľníctvu.

 

Čajový rituál

Tak ako v celej Ázii, aj na Taiwane si potrpia na obrady spojené s pitím čaju. Tieto rastliny pestujú priamo na ostrove a ich regionálna kultúra je silno prepojená so zberom a produkciou čerstvých lístkov pre ich najobľúbenejší nápoj. Z hlavného mesta organizujú špeciálne poznávacie výlety, ktoré vás zavezú k plantážam a budete sa môcť previezť lanovkou so sklenenou podlahou, vďaka ktorej najlepšie uvidíte polia s čajovníkmi. V ktoromkoľvek meste nájdete tiež špecializované čajovne, ktoré servírujú tento nápoj podľa ich tradičného rituálu. Preto by ste počas vašej návštevy nemali vynechať možnosť aspoň raz zažiť toto stovky rokov precízne pestované divadlo, ktorého úlohou je upokojiť vašu dušu a poskytnúť vám chvíľku uvoľnenia a relaxu.

 

Roklina Taroko

Jedným z najkrajších prírodných miest na ostrove je roklina Taroko, okolo ktorej sa rozprestiera národný park. Pre cestovateľov je obrovským zážitkom hneď z niekoľkých dôvodov. Dostanete sa tam vlakom alebo po diaľnici, ktorá vedie tesne popri rokline a je pokladaná za jeden z najadrenalínovejších zážitkov vašej dovolenky. Aj koľaje prechádzajú priamo ponad rieku alebo cez tunely vyhĺbené do skál. Tunajšie bralá sú mramorového pôvodu, takže sú zároveň nádherným vizuálnym zážitkom. Môžete zájsť do skalnatých oblastí, alebo sa prejdite do častí, ktoré pripomínajú pralesy. Ponad rieku prechádza niekoľko visutých mostov, alebo sa poprechádzajte po chodníku tesne ponad priepasťou. Nachádza sa tam tiež obľúbená svätyňa, ktorá je situovaná priamo v malej jaskyni s vodopádom.

 

Lukang

Druhým najstarším mestom na ostrove je Lukang. Sídli na jeho západnej časti a jeho vznik sa spája s jedným z najdôležitejších prístavov v krajine. V súčasnosti je medzi turistami obľúbený z dvoch hlavných dôvodov – gastronómia a architektúra. Skvelé podniky nájdete aj v hlavnom meste Tchaj-pej, ale v tomto regióne sa snažia čo najviac držať pôvodnej kuchyne, ktorú ponúkajú v tradičnej, ale i modernej podobe. Ak sa tešíte na typicky ázijské budovy s množstvom nádherne zdobených chrámov, tak sa istotne vyberte práve do Lukangu. Tam sa nachádza veľa pôvodných uchovaných stavieb, ktoré ukazujú, ako sa postupne vyvíjala architektúra v tejto krajine. Jedným z najkrajších miest je chrám Shingzu, ktorý hýri množstvom farieb, drobných detailných zdobení a dodnes slúži verejnosti aj na modlenie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa