Wow, to je krása: Najkrajšie chrámy Indie vyzerajú ako z exotickej rozprávky

2021-03-25 08:01:00 |   |    | 

Pri vstupe do novej krajiny vždy zažijete dobre známe vzrušenie, no ak sa ocitnete v pre nás exotickej kultúre, je tento pocit ešte intenzívnejší. Presne ako v Indii, ktorá hýri pestrými farbami a vôňami. Keď sa navyše vyberiete na prehliadky do chrámov, budete sa cítiť ako uprostred nádhernej rozprávky. Občas totiž pripomínajú skôr luxusné paláce,



 

Chrám Meenakshi Amman, Maduraj

Ako jedna obrovská pestrá paleta plná farieb pôsobí chrám Meenakshi Amman. Ten pozostáva zo štrnástich samostatných vežičiek, ktoré prepája rozsiahly park. Jednotlivé budovy ťahali domáci stavitelia čo najviac do výšky, aby sa tak mohli priblížiť k bohu. Po prvej fáze prác prišlo na rad zdobenie. Umelci vyrobili vyše 30 000 sôch, zobrazujúcich najmä svätcov, ktoré rozmiestnili na vonkajšej strane jednotlivých budov. Potom sa projekt dostal do poslednej fázy, ktorú tvorilo maľovanie. Domáci obyvatelia nechceli mať ďalší nudný svätostánok, preto sa po vzore tunajšej kultúry rozhodli dodať tomu väčšiu pestrosť. Z toho dôvodu vymaľovali každú sochu, výklenok a hlavné časti vždy hneď niekoľkými farbami. Kvôli tomu pripomína chrám z diaľky veľké farebné mrakodrapy posiate pestrými odtieňmi.

 

Virupaksha, Hampi

Najstarší zachovaný chrám v Indii sa nachádza pri rieke Tungabhadra. Rozlohou menší, ale významom veľký areál Virupaksha bol v minulosti centrom tohto regionálneho panstva. Odvtedy si počas dejín vydobyl výnimočnú pozíciu, vďaka čomu sa ho vo veľkej miere podarilo uchovať aj pre ďalšie generácie. Najzachovalejšia je hlavná najvyššia veža a aj dve menšie stále držia svoj tvar, hoci už na nich badať, že sú veľmi zničené. Počas návštevy vás čaká jedno milé prekvapenie. Medzi domácimi obyvateľmi je obľúbencom a hlavnou hviezdou slon, ktorý sa stal talizmanom tohto miesta. Ak chcete mať šťastie, mali by ste ho navštíviť a vzdať mu úctu. Toto zviera je aj hviezdou špeciálneho očistného kúpeľa, ktorý si môžete pozrieť v doobedňajších hodinách.

 

Zlatý chrám, Amritsar

Už samotné miesto, ktoré vybrali pre postavenie Zlatého chrámu, je veľmi výnimočné. Svätostánok sa totiž nachádza na ostrove uprostred posvätného jazera. Podľa jednej z legiend na tomto mieste kedysi strávil istý čas samotný Buddha, preto sem začali putovať veriaci. Jedným z nich bol aj Guru Nanak, ktorý založil tzv. sikhizmus. Pri jazere sa snažil prepojiť s duchovnými silami, a preto sa tam neskôr rozhodli postaviť kostol, ktorý patrí k najvýnimočnejším dielam v krajine. Chrám je totiž v exteriéri vykladaný pravým zlatom a vďaka tomu sa počas slnečných dní nádherne ligoce. Už pri príchode vás prekvapí svojou jedinečnosťou, ktorú oceníte aj pri skúmaní precízneho zdobenia. Rovnako pompézny je aj vnútorný priestor, kam chodia veriaci vzdávať úctu božstvu.

 

Chrámy v Khajuraho

Pri návšteve tohto komplexu sa budete červenať. Jednotlivé chrámy sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave a vďaka tomu je aj skvele viditeľné aj vonkajšie zdobenie. Pri takýchto posvätných miestach sme zvyknutí, že exteriér skrášľujú sochami alebo inými odkazmi na svätcov a ich životy. Lenže chrámy v Khajuraho sú výnimočné tým, že sa na nich nenachádzajú tieto vážené bytosti, ale obyčajní ľudia, ktorých stvárnili pri rôznych erotických pózach alebo situáciách. Zaujímavosťou je, že takýmto spôsobom ozdobili úplne celý exteriér v Khajuraho. Pravý dôvod tohto rozhodnutia nie je dodnes známy, ale pre turistov sa vďaka tomu stal obľúbenou kuriozitou.

 

Lotosový chrám, Nové Dillí

Nielen starobylé kostoly nám môžu vyraziť dych. Moderné stavby možno nepôsobia natoľko honosne, ale aj pri pohľade na ne vám zaplesá srdce. Lotosový chrám v Novom Dillí má totiž podobu obrovského rozkvitnutého kvetu. Okolo neho rozmiestnili niekoľko malých jazierok, vďaka čomu pôsobí, ako keby sa naozaj plavil na hladine. Tento jedinečný tvar sa im podarilo dosiahnuť vďaka použitiu 27 obrovských kusov mramoru, ktoré až na mieste dali dokopy do takejto podoby. Po prvýkrát ho otvorili v roku 1986, odkedy sa stal obľúbeným pútnickým miestom.

 

Akshardham, Nové Dillí

Napriek tomu, že práce na ňom dokončili len v roku 2005, na prvý pohľad vyzerá skôr ako starobylé pútnické miesto alebo obrovský palác, ktorý patrí nejakému panovníkovi. Tento výsledok dosiahli vďaka použitiu rovnakých techník, akými takéto budovy stavali v dávnej minulosti. Okrem toho na neho použili pieskovec, čím ešte viac umocnili dojem dávnej a pútavej histórie. Jeho súčasťou sú už aj modernejšie vychytávky ako napríklad hrajúca fontána a obrovská socha, ktorá je zasvätená hlavnému svätcovi tohto chrámu.

 

Ranakpur, Rajasthan

Na výstavbu tohto svätostánku použili tisíce veľkých blokov mramoru. Vďaka tomu jeho vonkajšie múry menia farbu viackrát počas dňa. Dopadajúce lúče slnka ho totiž zafarbia vždy iným odtieňom, ktorý na tomto materiáli nádherne vynikne. Keďže architekt tohto projektu chcel vymyslieť nejaký originálny prvok, tak do exteriérov a interiérov rozmiestnil až viac ako 1400 stĺpov, ktoré majú za úlohu udržať toto miesto pokope a taktiež vytvorili zaujímavý vizuálny prvok. Nádherná je aj úžasná príroda v okolí, ktorá dodáva tomuto miestu ešte väčšiu charizmu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa