Meenakshi Amman - jeden z najkrajších chrámov sveta

2021-04-28 08:01:00 |   |    | 

Hinduistický chrám v meste Maduraj patrí k najkrajším architektonickým dielam v Indii. Tento komplex pozostáva z niekoľkých budov a námestia. Každý jeden detail je dôkladne premyslený a prináša nielen duchovný, ale aj silný umelecký zážitok. Meenakshi Amman vďaka tomu označujú za jednu z najkrajších sakrálnych pamiatok na svete.



 

Vznik opradený legendou

Meenakshi Amman je vzácnou historickou pamiatkou, ktorú ročne navštívi niekoľko miliónov turistov. Tento komplex je najvyťaženejší počas desaťdňového hinduistického sviatku, kedy k nemu veriaci podnikajú posvätnú púť. V tomto čase ho navštívi približne milión návštevníkov. Podľa historických odhadov postavili chrám pred 2500 rokmi. K jeho vzniku sa viaže zaujímavá legenda. Do jeho budovania sa údajne mali pustiť bývalí obyvatelia mýtickej ríše Kumari Kandam, ktorá sa kedysi dávno rozprestierala na niekoľkých kontinentoch. Takto chceli vzdať bohom úctu a poďakovať im, že sa im podarilo prežiť. Prvá písomná zmienka pochádza približne z roku 600, keď hovorí o nádhernom chráme, ktorý pútal pozornosť množstvom drobných detailov.

 

Veže s tisíckami malých sošiek

Súčasťou tohto komplexu sú veže rôznej výšky. V exteriéri sú zdobené tisícami drobných sošiek, ktoré sú navyše všetky vymaľované. Dokopy tak vytvárajú nádherne pestré umelecké divadlo. Sošky stvárňujú rôznych bôžikov, démonov, zvieratá a výjavy, ktoré nadväzujú na hinduistickú vieru. Toto nádherné dielo bolo v 13. storočí takmer úplne zničené. Vtedy sa do tejto oblasti dostali moslimovia, ktorí poškodili všetky stavby pripomínajúce inú vieru. Príkaz na zničenie chrámu vtedy vydal generál Malik Kafur. Po nájazde nepriateľov bolo toto miesto v ruinách, preto začalo upadať do zabudnutia. Až o 250 rokov neskôr vtedajší panovník spustil rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá prinavrátila Meenakshi Amman pôvodnú podobu. Odvtedy sa ho už podarilo ochrániť pred ďalšími útokmi a chrám je aj kvôli pravidelným opravám vo výbornom stave.

 

Zasvätený ženskej bohyni

Chrámy na juhu Indie sú podľa tradície zasvätené mužským bohom. Ten v Maduraji je však výnimkou. Tak ako hovorí samotný názov, zasvätený je bohyni Meenakshi Amman. Tá sa narodila s krásnou tvárou, ktorej dominovali „rybie oči“. Takýmito slovami v tých časoch označovali ľudí s nádhernými a súmernými očami. Jedinečná bola aj tým, že mala až tri prsníky. Boh Šiva povedal jej rodičom, že majú výnimočnú dcéru, ku ktorej sa musia správať rovnako, ako keby mali syna, keďže chlapci mali v tých časoch lepšie postavenie a z toho im už od detstva vyplývalo viac výhod. Taktiež im prisľúbil, že keď si dievča raz nájde svoju lásku a vydá sa, tak jej tretí prsník zmizne. Rodičia splnili jeho požiadavky a z ich dcéry vyrástla jedna z najvýznamnejších bohýň, ku ktorej sa skláňajú hinduistickí veriaci.

 

Budovy čistia každých dvanásť rokov

Tento komplex sa nachádza na ploche 6 hektárov. V každom kúte areálu je situovaná jedna z veží, ktorá je vždy otočená na inú svetovú stranu. Štyri postavili v strede a ďalšie štyri sú v blízkosti vchodov. Dokopy tieto chrámy zdobí až 33-tisíc sôch. Zaujímavosťou je, že ani jedna z nich nie je rovnaká. I keď zobrazujú tie isté postavy, vždy sú v inej póze. Takže pri potulkách týmto areálom si dobre obzrite každý z chrámov, pretože ide o unikátne umelecké diela. No sošky potrebujú, aby ich pravidelne reštaurovali. Postupne každý rok uzatvoria jednu z budov a tú dôkladne prečistia. Utierajú každú jednu z ozdôb a veľký poriadok robia aj v interiéri. Vďaka tomu sa podarilo uchovať ich vo výbornom stave.

 

Bazén pre pútnikov

Súčasťou areálu je niekoľko zaujímavých budov. Nachádza sa tam svadobná sála, v ktorej v minulosti konali obrady. Taktiež je tam oltár na obety alebo škola, kde sa kedysi učievali mnísi, alebo odovzdávali svoje vedomosti malým deťom. Jedno z najkrajších miest je venované všetkým veriacim. Uprostred komplexu sa nachádzajú bazén a most vykladané zlatom. Keď do Meenakshi Amman prídu počas veľkého hinduistického festivalu zasvätenému tejto bohyni veriaci, môžu sa po púti okúpať na tomto mieste. Zároveň to je posvätný rituál, počas ktorého sa zbavia aj všetkých svojich hriechov. V strede bazéna sa nachádzajú malé zlaté sošky lotosov, ktoré dodávajú tomuto miestu honosný dojem.

 

Hala vybudovaná z jedného kusa skaly

Uprostred tohto komplexu je situovaná aj jedna výnimočná stavba. Tou je Hala tisícich stĺpov, ktorá vás aj v interiéri prekvapí nádhernou výzdobou. Nachádzajú sa tam viaceré staroveké maľby a sošky bohov. Podľa legendy bola táto unikátna budova vytvorená z jediného kusa skaly, do ktorého postupne vyhĺbili všetky miestnosti a ozdoby. Toto je zároveň jedna z mála častí chrámu, ktorá nie je úplne prístupná pre verejnosť. Do väčšiny budovy sa dostanú len mnísi, návštevníci uvidia iba vstupné priestory, ktoré sú však bohato zdobené.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa