Veľká mešita šejka Zayeda - prehliadka obrovského bohatstva

2021-07-20 12:00:00 |   |    | 

Počas histórie sa menili spôsoby výstavby sakrálnych pamiatok a tiež miest, kde ich tradične budovali. No jedna vec zostala vždy spoločná. Ľudstvo do nich vždy investovalo obrovské množstvo peňazí, aby tak vzdalo úctu najvyššiemu. Preto i Veľká mešita šejka Zayeda v Abú Dhabí je veľkolepým dielom, ktoré vám vyrazí dych.



 

Investovali do nej 2,5 miliardy dirhamov

Počas návštevy Abú Dhabí si turisti nikdy nenechajú ujsť návštevu najväčšej tunajšej mešity, ktorú nechal vystavať šejk Zayed. Práce na tomto chráme začali v roku 1996. Prví veriaci sa do nej prišli pomodliť až v decembri 2007. Od začiatku bolo v pláne, že z nej urobia najveľkolepejšiu mešitu na svete. Preto do nej investovali až 2,5 miliardy emirátskych dirhamov. Veľa peňazí potrebovali najmä na výzdobu. Jednotlivé miestnosti sú totiž skrášlené pravým zlatom, perlami a drahokamami. Mešita sa rozprestiera na ploche 22 tisíc metrov štvorcových, vďaka čomu dokáže naraz poskytnúť priestor na modlenie až pre vyše 40 tisíc veriacich a je oficiálne treťou najväčšou na svete. Toto veľkolepé dielo sa nachádza priamo v centre Abú Dhabí a už z diaľky pritiahne vašu pozornosť vďaka nádhernej bielej fasáde. Tento odtieň vybrali kvôli tomu, že symbolizuje čistotu a nevinnosť.

 

Materiál z jedenástich krajín

I keď mešita vyzerá na prvý pohľad ako moderná stavba, v skutočnosti kombinuje hneď tri rôzne pôvodné štýly. Na jej budovách uvidíte prvky osmanskej, fatimidskej a mameluckej architektúry. Na výstavbu spotrebovali až 250 tisíc ton betónu, ktorý sa nakoniec stal aj hlavným stavebným materiálom. No najmä interiér potom ešte dozdobili najkvalitnejším mramorom, ktorý sa nachádza na podlahe, ale aj na niektorých stenách. Pri stavaní mešity potrebovali združiť materiál až z jedenástich krajín, aby tak použili len to najkvalitnejšie, čo bolo aktuálne na trhu. Do Abú Dhabí postupne priviezli obrovské zásielky z Maroka, Egypta, Turecka, Grécka, Talianska, Nemecka, Rakúska, Nového Zélandu, Číny, Indie a Pakistanu. V mešite sa nachádza dokopy viac ako tisíc stĺpov a taktiež 82 kupol. Tá najvyššia a najväčšia je v hlavnej hale.

 

Rekordy mešity šejka Zayeda

Toto veľkolepé dielo sa môže pochváliť aj pár rekordmi. I keď od čias otvorenia mešity už niektoré z nich pokorili, stále si drží dve prvenstvá, ktoré bude len ťažké prekonať. Prvé z nich sa týka obrovského lustra, ktorý je vyrobený zo zlata a Swarovského krištáľu. Základná časť je urobená z 24-karátového zlata, z ktorého spotrebovali až 40 kilogramov. Dokopy táto nádhera váži neuveriteľných dvanásť ton a nachádza sa v hlavnej hale. Druhou unikátnosťou je najväčší ručne tkaný koberec na svete. Ten má 5600 metrov štvorcových a len príprava jeho návrhu zabrala osem mesiacov. Autorom tohto nápadu je umelec Ali Khaliqi. Počas tkania naň spotrebovali 35 ton vlny a 12 ton bavlny a z nich vytvorili viac ako dve miliardy malých uzlíkov. Pripravila ho známa iránska spoločnosť, ktorá sa špecializuje na výrobu takýchto kobercov. Práce na ňom zabrali dvanásť mesiacov a dokopy na ňom robilo viac ako tisíc tkáčov. Ďalších osem týždňov trvalo, kým ho presunuli do Abú Dhabí, dali ho tam dokopy a vyčesali. Dominuje na ňom zelená farba, ktorá bola najobľúbenejším odtieňom šejka Zayeda.

 

Svetlo meniace sa podľa fázy mesiaca

Architekti chceli vzdať poctu Alahovi aj tak, že niektoré detaily výstavby zosúladili s okolitou prírodou. Ich majstrovským dielom je osvetlenie, ktoré majú v exteriéri. Pri pozornom sledovaní zistíte, že odtieň fasády sa počas noci vždy mení. Hlavnou ideou bolo, že ho chceli zladiť s aktuálnym sfarbením mesiaca. Z toho dôvodu rozmiestnili v exteriéri 22 veží, ktoré premietajú na steny modrasto-sivé svetlo. Vďaka tomu má mešita presne takú farbu, ako práve vyzerá mesiac na nočnej oblohe.

 

Ozdoby premyslené do posledného detailu

Pri prehliadke mešity si nepochybne musíte všimnúť nádherné zdobenie stien. Veľa detailov dorobili pomocou tenkých plátkov zlata, ktorými pokrývali stĺpy, ale aj niektoré vzory na stenách. Okrem nich použili na vykladanie ozdôb aj perly, ametyst a jaspis. Vďaka tomu sa interiér nádherne leskne a vplyvom hry svetiel vytvára žiarivé prostredie, ktorá pripomína nadpozemskú atmosféru. Okrem toho na okná použili farebné muránske sklo. Keď cez neho prechádzajú slnečné lúče, do miestnosti vchádza nádherne sfarbené osvetlenie. Na niektorých stenách sú napísané úryvky z koránu, ktoré zvečnili pomocou arabskej kaligrafie.

 

Bezplatný vstup

Šejk si dal pri výstavbe mešity podmienku, že sa nikdy do nej nebude vyberať žiadne vstupné. Takto chcel zabezpečiť, aby krásu jeho veľdiela videlo čo najviac ľudí. Okrem toho nechcel veriacim komplikovať situáciu, ak by prišli do Abú Dhabí na púť a pomodliť sa k jednému zo štyroch minaretov. Nezabúdajte na vhodné oblečenie, keďže pri vstupe do tejto svätyne musíte mať zahalené ramená a nohy a nemôžete mať napríklad tričko s vulgárnym či zosmiešňujúcim nápisom. Do mešity nemôžete ísť na prehliadku v čase modlenia a taktiež sa jej vyhnite v období veľkých pútí. Na dôkladné prezretie všetkých priestorov si pokojne vyhraďte aj pár hodín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa