Fukušima pred rokmi vydesila svet: Tieto atrakcie opäť lákajú turistov

2021-08-12 11:50:00 |   |    | 

Od nešťastnej havárie v jadrovej elektrárni vo Fukušime ubehlo už desať rokov. Po zemetrasení a nasledujúcom tsunami sa poškodilo zariadenie a došlo k úniku rádioaktívneho materiálu. Celý svet vtedy s napätím sledoval, do akej miery je elektráreň zničená a či neohrozí aj iné najbližšie krajiny. Táto oblasť bola dlhé roky opustená, ale dnes je už opäť sprístupnená turistom.



 

Hrad Tsurugajo

Po dobu päťsto rokov bol hrad Tsurugajo najdôležitejšou budovou v celom regióne. Bývali tam členovia všetkých významných rodín, ktoré panovali tejto oblasti a tí ho aj postupne zveľaďovali. Svojim obyvateľom hrad slúžil až do 19. storočia, keď ho počas vojny úplne zničili. Kvôli tomu ho museli v roku 1965 kompletne rekonštruovať. No našťastie sa im ho podarilo zachytiť presne do detailu a vďaka tomu sa dnes pozeráte na dokonale vernú kópiu pôvodnej historickej budovy. V interiéri sa dnes nachádza výstava o pôvodných majiteľoch a na najvyššom poschodí otvorili vyhliadku, z ktorej vidíte všetky krásy tohto rozmanitého regiónu.

 

Ouchi-juku

Vyberte sa do Fukušimy aj za kúskom pútavej histórie. Dedinka Ouchi-juku je ako vystrihnutá z romantickej pohľadnice. Ak hľadáte tú pravú atmosféru pradávneho Japonska, v tom prípade ste na správnom mieste. Kedysi touto oblasťou prechádzala významná cesta medzi dvoma dôležitými prefektúrami. Vtedy obec slúžila pre obchodníkov, ktorí sa tam zastavili trochu občerstviť a predať časť svojho tovaru.

V súčasnosti púta pozornosť vďaka uchovaným pôvodným domčekom. Tie premenili na mini skanzen, v ktorom nájdete remeselné obchodíky, reštaurácie s japonskými špecialitami a niektoré sú zariadené presne tak, ako tam žili ľudia v dávnej minulosti. Ouchi-juku vyzerá nádherne aj počas zimy, keď sú všetky domčeky rozprávkovo zasnežené.

 

Jazerá Goshiki-numa

Fukušima nie je iba o pútavej histórii, ale aj o nádhernej prírode. Najkrajšou časťou sú jazerá Goshiki-numa. Na tomto mieste sa nachádza takmer tridsať vodných plôch. Niektoré z nich sú veľké, iné majú podobu iba malých romantických zákutí. Môžete sa tam prechádzať a nasávať atmosféru tunajšej prírody. V okolí sa nachádzajú nádherné stromy, ktoré sa odrážajú na hladine a vytvárajú krásne scenérie. Smaragdovo priezračná voda je ideálna pre člnkovanie, počas ktorého uvidíte nielen krásne okolie pri brehoch, ale taktiež plávajúce rybky od vami. Keby ste mali tú možnosť, navštívte tento park počas všetkých ročných období. Každé z nich odhaľuje jeho inú krásu a vy to tam budete mať radi stále viac.

 

Miharu Takizakura

Tak ako ostatné japonské regióny, aj vo Fukušime ľudia radi počas jari vyhľadávajú aleje s rozkvitnutými čerešňami. V meste Miharu na vás čaká v tomto smere zaujímavá unikátnosť. Jeden z tunajších ovocných stromov je totiž viac ako tisíc rokov starý. Preto okolo neho postavili malý plot, aby ho ľudia náhodou pri fotografovaní nepoškodili. Nádhernú majestátnu drevinu už musia na viacerých miestach podopierať drevenými oporami, aby sa ťažké konáre nezlomili. Takizakura sa stal symbolom celej oblasti a bol vyhlásený za národnú pamiatku. Popri ňom vedie vychádzkový chodník, ktorý prechádza celým parkom a tiež popri ostatných čerešniach.

 

Most Tonohetsuri

Ďalšia zastávka bude opäť v prírode. Tentoraz pri moste Tonohetsuri, ktorý spája brehy rieky s tyrkysovo sfarbenou vodou. Vychádzková trasa vedie po oboch brehoch a zavedie vás aj k tomuto unikátnemu miestu, kde sa vysoké bralá spájajú pomocou visutého mosta. Okolo vás bude nádherná rozkvitnutá zeleň, ktorá je skvele skombinovaná s riekou a kamennými úsekmi. Opäť sa tak presvedčíte, akú magickú silu v sebe ukrýva príroda. Potom môžete pokračovať po niektorom z chodníkov, ktoré vám predstavia tento úžasný park aj s jeho ďalšími zaujímavosťami.

 

Jaskyňa Abukuma

Pri meste Tamura môžete navštíviť jaskyňu Abukuma, ktorej vek odhadujú na vyše 80 miliónov rokov. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzal lom, z ktorého ťažili kamene. Popri ňom sa vytváralo aj nádherné dielo prírody, ktoré si môžete pozrieť v dvoch okruhoch. Prvý meria 600 metrov a jeho prehliadka trvá štyridsať minút. Jej hlavným bodom je veľká hala, v ktorej niektoré stalaktity dosahujú až 29 metrov. Dlhší okruh zachádza do adrenalínovej časti, kde budete prechádzať po úzkych chodbách a dostanete sa tak do bližšieho kontaktu aj s touto krásnou výzdobou.

 

Higashiyama Onsen

Oblasť Higashiyama Onsen je známa vďaka termálnym prameňom. Nájdete ich tam až 130, pričom viaceré z nich sú súčasťou kúpeľov. Tie hlavné ponúkajú ubytovanie v 24 izbách, ktoré sú zariadené v typickom minimalistickom štýle a hosťom ponúkajú rôzne procedúry. Niektoré pramene sú voľne prístupné v prírode a môžete sa v nich okúpať. Tunajšia voda má vynikajúce účinky najmä na pokožku a pohybový aparát. Pri prechádzkach si pozrite aj krásnu japonskú architektúru, ktorá ladí s okolitou prírodou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa