Turisti objavili ďalšiu neprebádanú krajinu: 7 najzaujímavejších miest čarovného Arménska

2021-08-10 11:50:00 |   |    | 

Turisti objavili ďalšiu zaujímavú krajinu, ktorá je stále málo prebádaná. Arménsko láka cestovateľov najmä kvôli tomu, že sa mu podarilo uchovať pravú atmosféru a ponúka možnosť na vlastnej koži spoznať ďalšiu zaujímavú kultúru. Čakajú tam na vás tajomné kláštory, historické mestá a taktiež divoká príroda. Večer si potom sadnite do reštaurácie, dajte si priniesť najlepší arménsky koňak a zaspomínajte si na krásny deň, ktorý máte za sebou.



 

Jerevan

Hlavným mestom krajiny je Jerevan. Aj tam sa dočkáte nádherných výhľadov na neďaleké končiare, ktoré dodávajú panoráme nádherný kolorit. Počas prehliadky centra sa môžete tešiť na nádherné historické budovy, ale aj na nezvyčajné atrakcie. Hlavným bodom je Námestie republiky, od ktorého sa dostanete ku známemu sovietskemu pamätníku. Odtiaľ sa dočkáte krásneho výhľadu na mesto. Ak chcete pochopiť históriu krajiny, v tom prípade sa vyberte do Múzea arménskej genocídy, ktoré vám predstaví utrpenie, v ktorom žili bývalí obyvatelia dlhých osem rokov a ktoré vyformovalo ich tvrdú povahu. V meste sa nachádza jediná mešita v krajine a jedno nezvyčajné múzeum. Levonov podzemný svet vznikol úplne náhodou po jednej nevinnej poznámke. Manželka tohto pána požiadala, aby jej pod domom vyhĺbil pivnicu na zemiaky. No jemu sa práca pod zemou páčila natoľko, že sa nedokázal zastaviť. Nasledujúcich 23 rokov pracoval denne osemnásť hodín na tom, aby pod domom postavil hneď niekoľko miestností. Tie sú často zdobené rôznymi detailmi a svojej milovanej tak ponúkol druhý domov v trošku nezvyčajných priestoroch. Zaujímavosťou je, že Levon na výstavbe pracoval len s jednoduchými nástrojmi a vlastnými rukami, čo ešte viac zvyšuje hodnotu jeho diela.

 

Jazero Sevan

Arménsko síce nemá more, ale nájdete tam jazero Sevan, ktoré je ideálnym miestom na trávenie letnej dovolenky. Už v minulosti bolo pre bývalých obyvateľov dôležitým zdrojom obživy. Kvôli tomu bola väčšina jeho pobrežia osídlená a postavili tam viacero významných kláštorov. Dnes sa tam nachádza niekoľko pieskových pláží, ktoré vo vás vyvolajú pocit, ako keby ste oddychovali priamo pri mori. Taktiež tam postavili niekoľko hotelov a chýrnych domácich reštaurácií. Jazero sa využíva na vodné športy, veľmi obľúbený je najmä windsurfing, na ktorý tam máte vynikajúce podmienky. Keď sa už budete pri vode nudiť, môžete zájsť na túru v okolí alebo si pozrite niektoré z výnimočných historických budov.

 

Ečmiadzin

Z Jerevanu organizujú niekoľko tour na krásne miesta v okolí. Jedna z nich vedie do mesta Ečmiadzin, ktoré sa nachádza 20 kilometrov od metropoly. Arménsko bolo prvou európskou krajinou, kde sa kresťanstvo stalo oficiálnym štátnym náboženstvom. Práve na tomto mieste postavili najstarší chrám vo vtedajšom kráľovstve. Ten sa postupne rozrastal až do menšieho komplexu, ktorý je v súčasnosti najvzácnejšou pamiatkou v Ečmiadzine a je zapísaný aj na Zozname UNESCO.

 

Aragac

Najvyšším vrchomom krajiny je vyhasnutá sopka Aragac. Tá sa nachádza v severnej časti a okolo nej sa rozprestierajú susedné vrchy tohto nádherného pohoria. Tie sú takmer celý rok pokryté vrstvou snehu. Preto aj lezecká sezóna je tam veľmi krátka. Na túru sa tam môžete vybrať len počas mesiacov júl, august a pokiaľ to dovolí počasie, tak ešte aj v septembri. Aragac patrí k najťažším výstupom v tej lokalite. Keď pôjdete na najjužnejší kopec, v tom prípade vás čaká najľahšia túra spomedzi všetkých týchto končiarov. Veľkou odmenou za výkon vydaný počas výstupu bude výhľad. Počas dobrého počasia dovidíte z tohto bodu až do susedného Turecka.

 

Kláštor Tatev

Spomedzi všetkých zachovaných chrámoch v krajine je ťažké vybrať iba jeden, ktorý by stál za návštevu. Pokojne to môžete urobiť tak, že budete prechádzať autom po vidieku a zastavíte sa pri každej zaujímavej sakrálnej stavbe. Kláštor Tatev sa síce nachádza štyri hodiny cesty od Jerevanu, ale podľa mnohých je najkrajšou historickou pamiatkou v krajine a stojí vám za takýto dlhší výlet. Dostanete sa k nemu lanovkou, ktorá bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najdlhšia na svete. Z nástupnej do cieľovej stanice je to rovných dvadsať minút. Kláštorný komplex z 9. storočia je situovaný presne na okraji hlbokej priepasti, takže ponúka nádherný výhľad na celé pohorie.

 

Chrám Garni

V Arménsku nájdete jediný klasický chrám v postkomunistických krajinách. O jeho vzniku sa tradujú tri rôzne verzie. Podľa prvej tam ešte v minulom letopočte postavili chrám, ktorý zasvätili bohu slnka. Druhá alternatíva hovorí o hrobke, kde pochovali ľudí, ktorí sa zaslúžili o šírenie kresťanstva v krajine. Ďalšia možnosť sa prikláňa k tomu, že sa tam kedysi nachádzalo letné sídlo kráľovskej rodiny. Žiaľ, pôvodný chrám v 17. storočí úplne zničilo zemetrasenie, no neskôr ho znova postavili na pôvodných základných kameňoch presne podľa zachovanej predlohy.

 

Pevnosť Amberd

Veľkou výhodou dovolenky v Jerevane je, že máte odtiaľ blízko k viacerým zaujímavým atrakciám. Jednou z nich je pevnosť Amberd. Tú postavili v siedmom storočí v obklopení nádherných hôr. V minulosti sa tam nachádzal dôležitý obranný bod Arménskeho kráľovstva a preto práve tam vybudovali pevnosť, ktorá slúžila vojakom a veliteľom. Takto mohli dobre strážiť hranice krajiny a získali veľkú výhodu pred nepriateľmi. V súčasnosti pevnosť láka turistov na jednu z najkrajších vyhliadok. Majestátne hory v spojení s krásnou prírodou, to je kombinácia, na ktorú sa nedá zabudnúť. V blízkosti sa nachádza tiež menšia budova kláštora.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa