Maisúrsky palác patrí k najkrajším v Indii: Ukrýva aj skvosty z bývalého Československa

2021-07-28 11:50:00 |   |    | 

Indický palác Maisúr (Mysore) sa nachádza v štáte Karnataka, v meste Maisúr. Domáci ho tiež nazývajú Mysuru alebo Mysuu. Prvé stavby na jeho území začali stavať v 14. storočí, po jednoduchých obydliach sa však z bežného obranného komplexu rýchlo stalo nádherné panovnícke sídlo. Aktuálne patrí k najnavštevovanejším pamiatkam v krajine.



 

Drevený predchodca, ktorého štyrikrát prerábali

Na mieste súčasného veľkolepého paláca stál pôvodne skromnejší drevený hrad. Ten mal podstatne jednoduchšiu architektúru a v 14. storočí slúžil skôr ako obranná pevnosť. Neskôr k nemu pribudli ďalšie budovy. V celom areáli postupne postavili až štrnásť chrámov, dnes ich je už len sedem. Keď sa budete túlať po komplexe, istotne si dajte záležať, aby ste navštívili každý z nich. Na ich výzdobe si totiž dali už tradične záležať a vďaka tomu predstavujú nádherné umelecké diela. Samotný drevený palác museli po niekoľkých desaťročiach prerábať. Použitý materiál sa ničil v dôsledku klimatických vplyvov, preto neskôr zvolili pevnejšie kamene, ktoré odolávali skúške časom. Dokopy prešiel štyrmi rozsiahlymi rekonštrukciami. Palác bol po celý čas majetkom dynastie Wadiyar, ktorej patrili aj ostatné honosné sídla v okolí. V meste sa totiž nachádza dokopy až sedem hradov a zámkov, pričom Maisúr je najväčším z nich.

 

Osudný požiar v 19. storočí

Dve rekonštrukcie a následné rozšírenia palácového komplexu sa konali po nešťastných udalostiach. Po prvej prestavbe drevenej budovy prebehla ďalšia obnova areálu v 17. storočí. Počas silnej búrky však zasiahol jednu zo striech blesk, tá sa ihneď vznietila a plamene zasiahli aj susedné stavby. Požiar zničil časť luxusných priestorov, preto sa šľachta rozhodla radšej prerobiť rovno celý areál, aby vylepšili aj niektoré ďalšie vekom poškodené časti. Tretia rozsiahla rekonštrukcia skončila v roku 1803 a už v roku 1897 postihlo Maisúrsky palác ďalšie nešťastie. V jeho areáli sa konala svadba princeznej Jayalakshmmanni. Počas jednej z ceremónií vznikol obrovský požiar, ktorý tentoraz zasiahol väčšinu komplexu. Vtedy prebehla nateraz posledná a najväčšia prestavba, ktorá trvala až 15 rokov. Palác vylepšili do súčasnej podoby a jednotlivé priestory zariadili v ešte honosnejšom štýle.

 

Púta pozornosť okázalým osvetlením

Hlavná budova priláka vašu pozornosť už v momente, keď sa budete ku nej blížiť. Použili na ňu zaujímavú zmes architektonických štýlov, vďaka ktorým jasne vyniká nad okolím. Uvidíte tam hinduistické, moslimské, gotické, ale aj anglické prvky, ktoré zladili do dokonalej harmónie. Súčasťou areálu je veľká záhrada s exotickými kvetinami a z každého bodu budete mať vyhliadku na aspoň jednu z piatich vysokých veží. Ešte väčšiu pozornosť obyvateľov púta palác  v nočných hodinách. Vtedy sa jeho priečelie rozsvieti pomocou 97 000 žiaroviek, ktoré mu dodávajú dramatické, vianočne pôsobiace osvetlenie. Palác v Maisúre je takto nádherne vyzdobený každú nedeľu, počas sviatkov a tiež v období veľkého festivalu Dasara.

 

Čo komnata, to zaujímavý príbeh

Pri ostatnej prestavbe bol hlavným architektom projektu Angličan Henry Irwin. Ten sa snažil vniesť do každej z komnát a miestností nejaký zaujímavý príbeh alebo jej dodal netradičné doplnky. Jednou z najkrajších častí je hala Durbar, ktorá má niekoľko ornamentálne zdobených stĺpov a ozdobných prvkov. Kalyanamantapa bola zase miestnosťou určenou na svadobné obrady. Má nádhernú dlažbu, okná s krásnou vitrážou a pekné nástenné maľby. Väčšina miestností má mohutné vyrezávané dvere a hlavným klenotom prehliadky je zlatý trón, ktorý však vystavujú iba počas sviatku Dasara.

 

Ozdobený lustrami z bývalého Československa

Maisúrsky palác je zaujímavo prepojený s bývalým Československom. Už v tých časoch sa na území našich dnešných západných susedov nachádzali dielne na krištáľové lustre, ktoré sa preslávili najmä v Európe. Mnoho palácov a zámkov zdobili klenoty z ich produkcie. Chýry o ich práci sa dostali až do Indie. Upozornil na ne práve anglický architekt, ktorý sa nimi rozhodol skrášliť väčšinu miestností. Takže keď sa budete na prehliadke kochať honosným osvetlením, ktoré vytvára na stenách krásnu hru odtieňov, zaručene sa pozeráte na luster z našich končín. Niektoré komnaty sú rovnako luxusne zdobené zlatom. V paláci sa nachádza vzácny sultánov meč a tiež nádherné strieborné, drahokamami zdobené dvere. Jednou z dominánt je podobizeň slona, ktorá je pokrytá až 84 kilami zlata. V jednej miestnosti majú výstavu bábik, ktoré patrili deťom bývalých majiteľov.

 

Radšej smrť ako prísť o šperky od manžela

S palácom sa spája aj jedna zaujímavá legenda. V 16. storočí boli ženy po smrti manželov tvrdo izolované a ubrali im viaceré práva. Týmto pravidlám sa nevyhli ani manželky panovníkov. Keď zomrel kráľ Tirumalaraja, od jeho družky požadovali vrátenie všetkých klenotov. Alamelamma ich však od svojho milovaného dostala ako dar a boli pre ňu jednou z dôležitých spomienok na svojho muža. Preto ich odmietla čo i len na chvíľku zo seba zložiť a keď už hrozilo, že by jej ich vzali násilím, radšej sa rozhodla skočiť do rieky. Po jej smrti boli všetky ďalšie členky rodiny prekliate, pretože mali ťažkosti s počatím právoplatného dediča rodu Wadiyarovcov.

 

Zaujímavosti, ktoré uvidíte v Maisúre

V súčasnosti sa v paláci nachádza aj múzeum, ktoré mapuje dejiny tejto dynastie a celej oblasti. V ňom si môžete pozrieť viaceré unikátne skvosty. Po jeho prehliadke už prejdete do súkromných komnát, ktoré sú zariadené luxusným historickým nábytkom. Uvidíte tam tiež vzácne obrazy, ktoré patrili členom tejto významnej indickej rodiny. Súčasťou areálu bolo aj nádvorie, na ktorom organizovali zápasnícke súboje medzi dvoma silákmi. Tie zabávali nielen panstvo, ale aj služobníctvo paláca.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa