Tajomné Mongolsko: Nedotknutá príroda a pôvodná kultúra sľubujú top zážitky

2022-04-17 13:00:00 |   |    | 

Na váš cestovateľský zoznam pridávame ďalšiu menej známu krajinu. Mongolsko sa zatiaľ len veľmi pomaly otvára turistom a vďaka tomu sa mu podarilo uchovať pôvodnú kultúru, ktorá je pre mnohých tak veľkým lákadlom. Dovolenka v týchto končinách však poteší aj milovníkov turistiky. Nádherná nedotknutá príroda je totiž tým hlavným tromfom tejto krajiny.



 

Kláštor Amarbayasgalant

V 18. storočí vznikol v údolí v srdci prírody kláštor, ktorý až dodnes zostal izolovaný od zvyšku krajiny. Mníchom ponúkol pokojné miesto na rozjímanie a venovanie sa budhistickej viere. Amarbayasgalant patrí medzi tri najznámejšie kláštory v krajine a zároveň je dôležitým pútnickým miestom pre Mongolov, ale aj Tibeťanov. V minulosti sa v celej tejto oblasti nachádzalo štyridsať chrámov, dnes je ich už len 28. Šesť z nich je prístupných pre verejnosť. Priamo v Amarbayasgalant žije približne štyridsať mníchov. Vždy je niekoľko z nich mladých, ktorí sú tam na učení a neskôr pôjdu hlásať vieru do sveta. V časti budov sa nachádzajú mumifikované telá dôležitých budhistických hodnostárov, za ktorými v polovici augusta chodieva najviac veriacich. Najjednoduchšie sa do kláštora dostanete z tristo kilometrov vzdialeného Ulánbátaru.

 

Národný park Terelj

Prírodným atrakciám dominuje najmä národný park Terelj. Medzi turistami vyhráva i kvôli tomu, že má veľmi dobré spojenie s hlavným mestom. Krásna oblasť kombinuje pohoria, borovicové lesy a údolia, popretkávané menšími dedinkami, kde môžete pozorovať pôvodnú architektúru. Ľudia tu často žijú jednoduchým spôsobom života a venujú sa najmä farmárčeniu. Žiadnou výnimkou nie sú ani osamelé farmy, kde chovajú kravy, jaky a iné domáce zvieratá. V tejto časti nájdete aj veľa nomádov, ktorí sa starajú o stáda tiav. Potom sa už vyberte ku niektorému z termálnych prameňov, kde sa môžete okúpať priamo v obklopení krásnej prírody.

 

Jazero Chövsgöl núr

V Mongolsku nájdete aj jedno z najstarších jazier na svete. Chövsgöl núr je rozlohou najväčšie v krajine a charakteristická je preň nádherne priezračná voda. To prináša hneď tri zaujímavé výhody. Prvou je, že tak ako v mori, aj v tomto prípade sú voľným okom viditeľné ryby. Druhá potom prichádza v zime, keď jazero zamrzne. Ľad je úplne priehľadný, takže vyzerá ako sklo, cez ktoré v plytkejších častiach vidíte takmer na dno. Treťou výhodou je, že vďaka tomu sa farba jazera mení podľa aktuálneho odtieňa oblohy a ročného obdobia. Popri pobreží je situovaných pár kempov a súkromných chát. Zaujímavosťou je, že toto jazero je prepojené prostredníctvom rieky s oveľa známejším Bajkalom.

 

Údolie Orkhon

Tomuto údoliu sa pripisovali zázračné vlastnosti. Podľa tradícií tam pochovali prvých predkov mongolského národa a ich duchovia tam prebývajú až dodnes. Preto sa kedysi domnievali, že ak niekto ovládol tento kraj, tak bol automaticky aj vládcom celého sveta. Kedysi preto bolo pre jednotlivých vládcov veľmi dôležité, aby sa zmocnili stepí v údolí Orkhon a stali sa všemocnými pánmi. V súčasnosti sa tam nachádzajú viaceré vzácne pamiatky, napríklad aj pozostatky dvoch kláštorov. Turistov však lákajú aj samotní obyvatelia, ktorí žijú pôvodným spôsobom a bývajú v tradičných jurtách.

 

Džingischánova socha

V roku 2008 oslávili v tejto krajine 800. výročie vzniku Mongolskej ríše. Pri tejto príležitosti postavili neďaleko Ulánbátaru obrovskú sochu veľkého bojovníka Džingischána. Tá meria 40 metrov a zachytáva ho v typickej pozícii sediac na koni. Pri podobizni národného hrdinu sa nachádza archeologické múzeum a reštaurácie. V hlave koňa je inštalovaná vyhliadka na okolitú prírodu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa