Nahliadnite s nami do Južnej Kórey: Tieto historické poklady lákajú turistov najviac

2022-04-29 14:00:00 |   |    | 

Južná Kórea je plná pútavej histórie. Jej pamiatky sú farebné a často opradené zaujímavými legendami. Tunajšie dejiny ovplyvnilo niekoľko vážených dynastií, ktoré zanechali pečať aj na kultúre a architektúre. Vďaka ich rozmanitosti a zaujímavosti je niekedy ťažké vybrať si, ktorý kút tejto nádhernej krajiny by ste mali navštíviť.



 

Palác Gyeongbokgung

V preklade z kórejčiny znamená pomenovanie Gyeongbokgung „Palác požehnaný nebom“. Začali ho budovať v 14. storočí a dodnes patrí k najkrajším v krajine. V blízkom okolí sa nachádzajú ďalšie dva rovnako honosné paláce, preto bolo hlavnou úlohou architektov vymyslieť nový komplex, ktorý by bol ešte veľkolepejší. Tento dojem sa im podarilo dosiahnuť nielen vďaka väčšej rozlohe, ale najmä kvôli množstvu zdobiacich detailov. Celý komplex v Soule pozostáva z množstva menších budov. Nachádza sa tam hlavný palác, reprezentatívne komnaty, ale aj priestory pre služobníctvo. Krásnym miestom je aj samotná záhrada v ázijskom štýle. I keď tam už v súčasnosti panovníci nežijú, hlavnú bránu neustále strážia vojaci v oficiálnych uniformách, ktorí tam pravidelne robia slávnostnú výmenu stráží.

 

Chrám Bulguksa

Obľúbenou zastávkou turistov je aj budhistický chrám Bulguksa. Pôvodne sa na tomto mieste rozprestieral veľký komplex, ktorý vznikol v 8. storočí. Lenže potom sa tam odohral obrovský požiar, ktorý zničil väčšinu budov. Síce sa neskôr pustili do jeho rekonštrukcie, ale už ho nikdy neobnovili do tej podoby, ako vyzeral v minulosti. Pre veriacich však aj tak predstavuje malý raj na zemi a nazývajú ho tiež „krajinou Budhu“. Väčšina budov je postavená z kameňov a dreva, ktoré pochádza z okolitej prírody. Všetky časti komplexu musia byť dokonalé symetrické, aby predstavovali harmóniu. Z toho dôvodu trvalo až 40 rokov, pokiaľ sa im ho podarilo úplne dokončiť.

 

Dedina Bukchon Hanok

Typickými kórejskými domami sú hanoky, ktorých prvé prototypy vznikli v 14. storočí. Najviac sa ich zachovalo na predmestí Soulu v dedine Bukchon Hanok, kde ich môžete vidieť až približne 900. Prechádzať sa starými uličkami vďaka nim znamená, že sa presuniete v čase do dávnej minulosti a spoznáte pravú atmosféru tejto krajiny. Bukchon Hanok je situovaná na kopci v okolí krásnej prírody a môžete tam pozorovať rôzne štýly stavania z jednotlivých ér. Domčeky tak majú rozmanité sfarbenie a odlišujú sa tiež niekoľkými ozdobnými prvkami.

 

Pevnosť Suwon Hwaseong

Suwon je hlavným mestom jednej z kórejských provincií. V minulosti počas éry dynastie Joseon patril k štyrom hlavným regiónom v krajine. Z toho dôvodu musel byť dôsledne chránený. Túto dôležitú úlohu dostala pevnosť Hwaseong, ktorú postavili na konci 18. storočia. Jej obranné múry boli viac ako päť kilometrov dlhé. V súčasnosti tento areál slúži aj na organizovanie rôznych podujatí. Najdôležitejší kultúrny festival sa tam koná pravidelne počas jesene.

 

Historická dedina Naganeupseong

Zo 14. storočia pochádza historická dedina Naganeupseong, ktorá bola pôvodne súčasťou veľkého opevneného mestečka. Jeho hradby postavili z pravidelných štvorcových kvádrov a ich hlavnou povinnosťou bolo chrániť celý región pred japonskými nepriateľmi. V súčasnosti si tam môžete pozrieť nielen staré obydlia, ale taktiež tradičný spôsob života. Väčšina starých domov je pôvodných. Postavené boli najmä z kameňov a mali typické slamené strechy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa