V Peru odhalili najväčšiu nástennú maľbu, pokrýva 1200 fasád

2022-02-11 12:00:00 |   |    | 

Peruánska metropola Lima je aj v zimnom období farebnejšia ako ostatné mestá. Vďačiť za to môže obrovskej nástennej maľbe, ktorá pokrýva plochu neuveriteľných 320 tisíc metrov štvorcových.



 

Na kopci San Cristobal v metropole Peru vznikla za deväť mesiacov obrovská nástenná maľba, ktorej krásu najlepšie oceníte pri pohľade z väčšej diaľky. Pestré odtiene ružovej, žltej, oranžovej, tyrkysovej či modrej totiž pokrývajú fasády 1200 domov na svahu neďaleko historického centra. Nástenná maľba má tvar takzvanej Chakany, špecifického stupňovitého kríža z čias Inkov, a tvorí akúsi protiváhu obrovskému kresťanskému krížu na vyše 400-metrovom vrchu San Cristobal, najposvätnejšej hore v Lime.

Jej autorom sú umelci Carla Magan a Daniel Manrique, ktorý je v peruánskej metropole známy vďaka nástenným maľbám na počesť tunajších obetí Covidu-19. O svojom najväčšom diele povedal, že je „splneným snom“, ktoré obyvateľov San Cristobala, štvrte známej drogami a kriminalitou zapája do umeleckého projektu. „Tento kopec sa považoval za nebezpečnú oblasť,“ povedal Manrique. „My sme sa rozhodli zmeniť toto vnímanie prostredníctvom umenia.“

Projekt sa podarilo zrealizovať vďaka podpore lokálneho výrobcu farieb, ktorý  poskytol materiál, ľudské zdroje aj finančné prostriedky. O samotnú realizáciu sa pod dozorom umelcov postarali 30 miestni obyvatelia, ktorým sa podarilo vytvoriť omnoho väčšie dielo než tie, ktoré už môžu obdivovať návštevníci bolívijského La Paz alebo mexickej Pachucy. „Chceli sme zlepšiť náladu v celej komunite, ešte stále ovplyvnenú Covidom-19,“ uzavrel Manrique dúfajúc, že sa obrovská maľba stane tiež turistickým lákadlom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa