Kijomizu-dera – najkrajší japonský chrám má viac ako tisíc rokov

2022-04-20 12:00:00 |   |    | 

Japonsko sa môže pochváliť niekoľkými budhistickými chrámami, ktoré patria medzi najkrajšie pamiatky Ázie. Kijomizu-dera je situovaný pri meste Kjóto a jeho areál je starý už viac ako tisíc rokov. Prvá stavba tam vznikla v roku 778, do aktuálnej podoby ho prestavali v 17. storočí. V jeho chodbách sa skrýva mnoho tajomstiev a pekných prekvapení.



 

Terasu postavili bez jediného klinca

Kijomizu-dera bol pôvodne skromný kláštor, ktorý vybudoval mních z vtedajšieho hlavného mesta Nara. Vybral preňho nádhernú lokalitu, ktorá je v obklopení lesov a úžasnej prírody. Navyše je odtiaľ vidieť veľkú časť regiónu. Už keď budete prichádzať, pocítite na duši pokoj a pokoru, ktorá sála z tohto výnimočného miesta. Po prekročení vstupnej brány vás prekvapí, ako rozsiahly je tento komplex. Od jeho vzniku niekoľkokrát vyhorel, preto ho museli často renovovať. Napriek tomu sa tam podarilo uchovať výnimočnú architektúru. Ústredným bodom areálu je hlavná hala, ktorá slúžila na stretávanie sa všetkých mníchov. Jej súčasťou je vzácna drevená terasa. Postavili ju pred viac ako 400 rokmi a nepoužili pri tom ani jediný klinec. Pri výstavbe spotrebovali 139 stromov z okolitých lesov. Od svojho vzniku nepotrebovala zásadnejšiu rekonštrukciu a dobre slúži ľuďom až dodnes. Zvládne dokonca aj desiatky zvedavých turistov, ktorí odtiaľ fotia celé okolie.

 

Preteká ním vodopád

Súčasťou areálu je tiež známy vodopád. Práve kvôli nemu tam vybudovali prvý kláštor a pomenovali ho po ňom. Kijomizu-dera totiž v preklade znamená Chrám čistej vody. Otowa nevyzerá ako bežné vodopády. Postavili pri ňom svätyňu, takže voda teraz preteká len cez žľaby a napĺňa menšiu nádrž. Podľa tradícií sa jej pripisujú zázračné vlastnosti. Každý z prameňov symbolizuje inú oblasť nášho života a má v nej prinášať úspech. Prvý je venovaný vzdelávaniu, druhý vzťahom a tretí zvyšuje dlhovekosť. Turisti, ale aj domáci obyvatelia preto často k vodopádom chodia a naberajú si vodu do fliaš. Používajú ju pri čajových rituáloch, ale taktiež z nej varia kávu. Podľa toho, pre ktorý z prúdov vody sa rozhodnete, takú výhodu vám to prinesie do života.

 

Mníchov vystriedali reštaurácie a turistické obchody

V minulosti žili v Kijomuzu-dera iba mnísi. Starali sa o chod kláštora, ponúkali prístrešok pocestným a venovali sa duchovnej činnosti. Keby bývalí obyvatelia navštívili súčasný komplex, zrejme by neboli nadšení. Dnes už totiž väčšina priestorov slúži na komerčné účely. Z príbytkov mníchov sa stali obchody a reštaurácie. Môžete si tam pochutiť na tradičných jedlách, ktoré vychádzajú aj z gastronómie tunajších duchovných. Taktiež sú tam typické japonské čajovne a obchody s ručne robenými suvenírmi. Kláštor už preto pripomína skôr menšie rušné mestečko a len pár budov je určených pre duchovné činnosti.

 

Tisíce javorov a čerešní

Kláštorný komplex so sebou prináša aj niekoľko japonských rekordov. Veľmi pútavá je jeho záhrada, v ktorej nasadili 1000 javorov a 1500 čerešní, ktoré sú nádherné v období kvitnutia na jar, ale aj počas nádhernej farebnej jesene. V celom areáli sa nachádza 4700 sôch Budhu, najvzácnejšie sú umiestnené v tajnej Budhovej miestnosti. Tá je prístupná iba počas veľmi krátkeho obdobia v roku. Takmer tisícku z nich preniesli z rôznych kútov krajiny, aby tak dali Kijomuzu-dera veľkú moc.

 

Odvážite sa na skok splneného želania?

K slávnej drevenej terase sa viaže aj jedna zvláštna tradícia. Ak by ste si chceli splniť nejaké želanie, mali by ste zoskočiť do 13 metrov hlbokej priepasti. Tento čin dokonca získal aj špeciálny slovný zvrat „skočiť z Kijomizu“, ktorý sa používa ako synonymum pre neuvážené a rýchle rozhodnutia Každému, kto prežije tento skok, sa vraj splní jedno veľké želanie. Keďže sa pod terasou nachádza hustý porast, tento bláznivý počin sa podarilo prežiť takmer všetkým skokanom. Väčšina však odišla s viacerými zraneniami, preto je už v súčasností skok z terasy prísne zakázaný.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa