Laos - dovolenka v znamení nádhernej prírody

2022-06-10 12:00:00 |   |    | 

Turizmus na Laose trpí tým, že susedí s oveľa známejšími dovolenkovými destináciami a navyše nemá more. Lenže keď ho už raz objavíte, tak vám rýchlo prirastie k srdcu a budete sa tam často vracať.



 

Vodopád Kuang Si

Laoské vodopády patria podľa cestovateľov k tým najkrajším na svete, pretože sa väčšinou nachádzajú v nádherných prírodných oblastiach. Zrazu vás prekvapia počas prechádzky lesom a pripravia vám úžasný zážitok. Kuang Si nájdete v oblasti Luang Prabang. Dosahuje výšku 50 metrov a rozdelený je do troch hlavných kaskád, medzi ktorými sa nachádzajú malé prírodné bazéniky. Počas teplých dní je dovolené okúpať sa v nich a vybudovali tam dokonca aj drevené kabínky na prezliekanie, takže všetko je prispôsobené požiadavkám turistov. Podľa domácich máte navyše priamo z kúpania vo vodopádov najintenzívnejší zážitok z toho, akú silu v sebe skrývajú. Ľudia si často spájajú ich návštevu spolu s výletom do jaskýň Pak Ou, ktoré sú zasvätené Budhovi.

 

Rieka Mekong

Známou atrakciou južnej časti Ázie je rieka Mekong. Má dĺžku viac ako 4000 kilometrov a prechádza viacerými krajinami. Podľa mnohých cestovateľov sa nachádza jej najkrajšia časť práve v Laose. Prechádza totiž cez horský terén a v jej okolí sú krásne malé dedinky a taktiež zaujímavé prírodné oblasti. Aj v tomto prípade tam uvidíte plaviť sa veľa rybárskych lodí. Ak budete mať šťastie, podarí sa vám dohodnúť s domácimi, aby vás vzali na krátku plavbu popri pobreží. Nádherný zážitok je to najmä počas západu slnka, alebo ráno vstaňte skôr a choďte spolu s nimi na lov. Atmosféra je vtedy nezabudnuteľná a zaradí sa vysoko na rebríčku vašich spomienok. Taktiež sú niektoré miesta vhodné na plávanie a nevynechajte ani prechádzku popri brehoch Mekongu.

 

Jaskyňa Kong Lor

Voda zohráva dôležitú úlohu aj v prípade jaskyne Kong Lor. Ide o podzemný systém, ktorý je prepojený riekou. Tá preteká po dĺžke 7,4 kilometrov a vďaka tomu je najdlhšou jaskynnou riekou na svete. Domáci ponúkajú turistom špeciálne prehliadky, keď sa plavia týmto nádherným priestorom s bohatou výzdobou. Špecialitou tejto nevšednej plavby je, že podzemie nie je úplne osvetlené. Každý z návštevníkov dostane vlastné svetlo, pomocou ktorého si sám osvetlí jednotlivé časti jaskyne a takto si obzrie jej priestory rovnako ako jej objavitelia. Kong Lor sa nachádza v národnom parku s niekoľkými turistickými trasami. V blízkosti môžete navštíviť aj dedinku s domami s pôvodnou architektúrou.

 

Planina džbánov

Aj Laos sa môže pochváliť jednou atrakciou, ktorá je spájaná s veľkou záhadou. Neďaleko mesta Phonsavan nájdete planinu, na ktorej sa nachádzajú obrovské kamenné džbány. Podľa odhadov je ich tam dokonca niekoľko stoviek. Dosahujú výšku od jedného do troch metrov, vždy sú vyrobené z jedného kusa kameňa a nie sú nijako zdobené. O ich presnom význame sa doteraz vedú polemiky. Uvažuje sa o tom, že kedysi mohli byť súčasťou pohrebných rituálov, preto sa ich tam nachádza tak veľké množstvo. Taktiež sa zvažuje možnosť, že ich používali na skladovanie potravín, i keď by to nebolo až natoľko praktické riešenie.

 

Pha That Luang

V meste Vientiane nájdete budhistickú stúpu Pha That Luang, ktorá patrí medzi najcennejšie architektonické pamiatky v krajine. Pozornosť púta výraznou zlatou farbou a jej súčasťou je aj niekoľko terás, ktoré majú reprezentovať rôzne úrovne budhizmu. Začínajú materiálnym svetom a stúpajú až do prázdnoty. Táto sakrálna stavba bola postavená v 16. storočí. V minulosti sa tam nachádzal starší chrám, ale ten už bol zničený, takže ho nahradila nová zlatá stúpa. Od svojho vzniku prešla niekoľkými rekonštrukciami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa