Najkrajším jazerom sveta je Jamdrok: Stvorila ho vraj víla z neba

2022-05-26 12:30:00 |   |    | 

V náručí sivozelených hôr sa ako vzácny drahokam jagá jazero Jamdrok. Keď zasvieti slnko, pred jeho žiarivo tyrkysovou vodou musíte privrieť oči. Azda preto ho turisti považujú za najkrajšie na svete a pre domácich Tibeťanov je dokonca posvätné...



 

Jazero Jamdrok leží vo výške 4.441 metrov nad morom na okraji pohoria Nyenchen Tanglha asi 114 kilometrov juhozápadne od tibetskej metropoly Lhasa. Pokrýva plochu 638 kilometrov štvorcových a dosahuje priemernú hĺbku okolo 30 metrov. Jeho názov by sa zo starého tibetského jazyka dal preložiť ako „jaspisové jazero na hornej pastvine“ a pri pohľade na jeho farbu je všetkým jasné, prečo sa považuje za najkrajšiu vodnú plochu na svete.

So vznikom Jamdroku sa spája legenda o rozprávkovej víle, ktorá prišla z neba na zem a vytvorila deväť jazier. Dakini Yeshe Tsogyal, matka tibetského budhizmu, sa však bála, že jazerá vyschnú a tvory v nich zahynú, a tak hodila do vzduchu sedem liangov (350 gramov) zlata, odrecitovala mantru a menšie jazerá sa spojili do jedného veľkého, ktoré svojim tvarom pripomína železného škorpióna Padmasambhavu.

Tento legendárny Ind je v Tibete uctievaný ako veľký jogín, ktorý do krajiny v 8. storočí priniesol tantrický budhizmus a založil tam prvý budhistický kláštor. Na jednom z ostrovčekov na jazere Jamdrok bol v 16. storočí postavený malý chrám, kde vraj môžete vidieť Padmasambhavov otlačok ruky.

Ešte významnejšou stavbou je chrám na polostrove na juhu jazera, ktorý je zasvätený Samding Dorje Phagmo, najvyššej ženskej inkarnácii v Tibete a tretej najvýznamnejšej osobnosti budhizmu po dalajlámovi a panchenlámovi, ktorá na tomto mieste kedysi žila. Ako jediný tibetský kláštor ho vedie ženská reinkarnácia Budhu, ktorej robí spoločnosť tridsiatka mníšok a mníchov.

Aj vďaka tomu patrí Jamdrok spolu s Namtsom (Namucuo) a Manasarovarom (Mapang Yongcuo) k trom posvätným jazerám. Tibeťania veria, že pomáha po dalajlámovej smrti nájsť jeho reinkarnovanú dušu v tele chlapca. Starší mnísi, ktorí sú poverení jej hľadaním, preto prichádzajú k tomuto jazeru, kde sa modlia, spievajú a do vody hádžu tzv. hada (kus hodvábu, ktorý sa používa na požehnanie predmetov) a iné posvätné predmety.

Pri návšteve Jamdroku neraz natrafíte na tibetských pútnikov, ktorí ho celý obchádzajú, pravidelne sa vrhajúc na zem v zbožnom geste. Budhisti by túto púť, zvanú kora, mali absolvovať raz ročne, na koni pritom trvá približne mesiac a pešo dokonca trikrát viac. Veria však, že sa takto zbavia hriechov a Budha ich v nasledujúcom roku požehná šťastím.

Jazero má však okrem duchovného tiež hospodársky význam. Jeho vody sú zdrojom rýb, ktoré sa od apríla do októbra predávajú na trhoch v Lhase, na početných ostrovčekoch sa pasie dobytok a v roku 1996 na západnej strane vybudovali najväčšiu elektráreň Tibetu.

Jamdrok tiež patrí k najnavštevovanejším miestam v Tibete. Najlepšia doba pre jeho spoznávanie je od mája do júla a potom od septembra do polovice novembra, keď sú teploty pomerne príjemné a menej prší. V tomto období navyše prilietajú mnohé vtáky, aby tam prežili zimu. Počas nej jazero zamŕza.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa