Udajpur – mesto jazier a honosných palácov

2022-09-20 10:00:00 |   |    | 

Udajpur sa nachádza v indickom štáte Rádžastan. Pred rokmi tam vybudovali niekoľko umelých jazier, ktoré dotvárajú príjemnú atmosféru. Kvôli nim dostalo prezývku „mesto jazier“ alebo tiež „Benátky Orientu“. K jeho dominantám patria honosné paláce so zaujímavou architektúrou. Keďže ich je tam viac, v súčasnosti už z niektorých z nich urobili luxusné hotely.



 

Udajpurský mestský palác

Hlavným a najznámejším palácom je ten, ktorý sa nachádza v centre mesta pri jazere Pichola. Ide o komplex viacerých budov, ktoré tvoria najlepšiu ukážku miestnej architektúry. Dokopy pozostáva zo štyroch hlavných a niekoľkých menších palácov. Hlavná budova v súčasnosti slúži ako mestské múzeum, kde si môžete pozrieť rôzne historické artefakty, ale aj nábytok, ktorý v minulosti používali bývalí obyvatelia. Celý komplex má nádherne prepracovaný interiér. Dômyselné orientálne zdobenie sa prelína s luxusným mramorovým zariadením, maľbami a veľkými zrkadlami, ktoré presvetľujú a opticky zväčšujú miestnosti. V minulosti palác vlastnila panovnícka rodina a patrí medzi najväčšie pýchy tohto regiónu. Z jeho balkónov je najkrajší výhľad na centrum a jazero. K palácu sa istotne vráťte aj vo večerných hodinách, aby ste ho videli nádherne osvetlený.

 

Palác na jazere Pichola

Nevšednou stavbou je aj palác, ktorý vznikol priamo na jazere Pichola. Postavili ho na umelom ostrove v polovici 18. storočia a slúžil ako letné sídlo. Je úplne odrezaný od pevniny a dostanete sa tam len loďou. Na jeho výstavbu použili najmä biely a čierny mramor, ktorý dodáva jeho priestorom výnimočný vzhľad. Bývalí majitelia si tam často pozývali návštevy a robili večierky. Keďže sa nachádzali ďaleko od pobrežia, mali dostatok súkromia a mohli sa baviť do sýtosti bez toho, aby ich niekto rušil. Okrem samotného paláca pri ňom vybudovali aj ďalšie vymoženosti. Na umelom ostrove sa nachádzajú záhrady, v ktorých sa môžete poprechádzať. V centre je krásna fontána a na veľkých terasách si môžete posedieť s úžasným výhľadom na mesto a jeho historické pamiatky. Dnes už v paláci sídli luxusný hotel, ale môžete tam prísť aj na prehliadku.

 

Chrám Jagdish

V Ujdapure môžete navštíviť aj niekoľko zaujímavých chrámov. Jedným z nich je Jagdish, ktorý postavili v 17. storočí a dodnes je pokladaný za najcennejší v tomto regióne. Nachádza sa priamo v centre pri hlavnom paláci. Má veľmi pôsobivú architektúru. Pozostáva z niekoľkých vyrezávaných stĺpov a fasády s bohatým zdobením. Rozlohou nie je veľký, preto ho stavali skôr do výšky. Má až tri poschodia a jeho steny sú bohato zdobené freskami. Aj v súčasnosti slúži veriacim, pričom je zasvätený slnku a jeho božstvu. Pre domácich predstavuje najdôležitejšie posvätné miesto, kde pravidelne organizujú všetky hlavné obrady a sviatosti.

 

Jazero Fateh Sagar

Okolo mesta sa nachádzajú viaceré umelo vytvorené jazerá. Jedným z nich je Fateh Sagar, ktoré sa využíva najmä na rekreačné účely. Objavíte na ňom štyri ostrovy, kde si môžete objednať rôzne druhy plavieb. S bežnými linkami sa dostanete najmä do hlavných častí a potom si môžete vybrať vyhliadkové tour alebo si objednajte súkromné jazdy presne podľa vašich predstáv. Na ostrovoch sa nachádzajú parky a môžete sa občerstviť v tunajších podnikoch. Voda je tu veľmi čistá a môžete si zaplávať. Vyskúšajte tiež kajakovanie alebo paddleboarding.

 

Saheliyon Ki Bari

V meste sa nachádza niekoľko zaujímavých záhrad, ktoré patria k obľúbeným oddychový miestam. Kedysi boli rozdelené podľa toho, pre aký typ návštevníkov boli určené. Krásou Saheliyon Ki Bari sa mohli potešiť iba ženy, v súčasnosti je však už prístupná pre kohokoľvek. Nežné kvety, jemná výzdoba, fontány a mramorové sochy slonov sú hneď niekoľkými dôvodmi, prečo by ste sa tam mali vybrať na návštevu. Taktiež uvidíte lotosové jazierko a malé múzeum o histórii záhrady.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa