Irak ako kolíska kultúr: Slávne časy dodnes pripomína niekoľko vzácnych pamiatok

2022-09-09 00:00:00 |   |    | 

Sú krajiny, ktoré nepatria na vrchol rebríčka našich cestovateľských snov. Často býva najväčšou prekážkou bezpečnosť. No každý dobrodruh vám povie, že cestovať môžete v podstate kamkoľvek, len musíte prísne dodržiavať domáce kultúrne pravidlá. Ak sa budete držať týchto rád a spriatelíte sa s miestnymi obyvateľmi, pokojne spoznáte aj trošku tajomný, ale nádherný Irak.



 

Bagdad

Najznámejším mestom v Iraku je nepochybne metropola Bagdad. Podľa sprievodcov by sa mali turisti radšej zdržiavať v centre, kde je to pre nich najbezpečnejšie. Tam uvidia aj všetky hlavné zaujímavosti. Zájdite napríklad do Irackého národného múzea, kde na prehliadke spoznáte všetky dôležité artefakty a informácie o tunajšej histórii. Vďaka tomu sa vám lepšie podarí pochopiť dôvody nekonečných sporov v tomto regióne a istotne budete milo prekvapení z toho, ako moderné mesto bol Bagdad v minulosti.

Medzi modernejšie pamiatky patrí pamätník Al-Shaheed, ktorý postavili na znak úcty padlým irackým vojakom. K hlavným atrakciám pochopiteľne patria aj mešity. Priamo v centre uvidíte napríklad svätyňu Al-Jawadain a nádherná je tiež Al-Kadhimiya, ktorá je situovaná na predmestí a pochovali v nej viacero známych imámov. Dobre zachovanou pamiatkou je Abassovský palác, ktorý je jednou z posledných stavieb tohto druhu v krajine.

 

Arbíl

Veľmi obľúbeným cieľom turistov je Arbíl. Jedným z dôvodov je, že sa tam nachádza hlavná pamiatka krajiny, viac ako 7000 rokov stará citadela. V jej blízkosti sídli rušná ulica s viacerými podnikmi a obchodmi. Druhou atrakciou je hlavné námestie, kde uvidíte viacero historických budov. V centre nájdete tiež niekoľko zaujímavých múzeí, ktoré sa venujú aj kurdským dejinám. Pokiaľ si chcete v Iraku kúpiť nejaký pekný suvenír, zájdite na veľké trhovisko. Tam v stánkoch nájdete skutočne čokoľvek, na čo si spomeniete. Nachádza sa priamo pri hlavnom námestí a jeho hlavná budova bola postavená už v 13. storočí. Mešita Jalil Khayat síce patrí k novším stavbám, pretože jej výstavbu dokončili len v roku 2007, ale istotne vás uchváti bohatou výzdobou a zaujímavými perzskými detailmi.

 

Ur

Patrí medzi najstaršie obývané oblasti sveta. Pôvodné mesto tam sídlilo už 5000 rokov pred Kristom a bolo súčasťou Mezopotámie. Táto oblasť sa často objavuje aj v Biblii. Práve tam sa mali odohrať viaceré desivé činy babylonských kráľov a taktiež tadiaľ mala prejsť veľká potopa. Dokonca podľa niektorých zdrojov sa tu mal narodiť Abrahám, ktorý je známym prorokom zo Starého zákona. V súčasnosti už z veľkého mesta zostali len ruiny. Počas prehliadky sa dostanete do jedného z hlavných palácov s veľkým schodiskom, z ktorého vrcholu uvidíte celý región. Z ostatných stavieb sa podarilo odhaliť len ich základy.

 

Babylon

Asi sa nenájde na svete žiaden človek, ktorý by ešte nepočul o Babylone. Spomína sa ako kolíska civilizácie a s jeho menom sa stretávate v moderných dejinách, ale aj v Biblii. Podľa Svätého písma práve na tomto mieste mali stavať legendárnu babylonskú vežu, ktorá mala siahať až do neba, aby sa tak dorovnali Bohu. Ten ich za trest pomiatol a každý zrazu začal hovoriť úplne iným jazykom. Podľa moderných dejín tam bolo veľmi silné kultúrne centrum, ktorého mudrci výrazne ovplyvňovali vtedajší vývoj vedy a literatúry. Babylon sa nachádzal pri sútoku dvoch riek, vďaka čomu sa mu darilo rýchlo prosperovať. V minulosti patril medzi najkrajšie a najbohatšie mestá, dnes si už pozriete len niekoľko pozostatkov jeho budov.

 

Hatra

Smutnou ukážkou toho, čo narobili roky vojny v Iraku, je Hatra. Ide o pozostatok pôvodného mesta z 1. storočia minulého letopočtu, z ktorého sa však nepodarilo uchovať veľkú časť. Hlavnou dominantou bol chrám, ktorý bol vo veľmi dobrom stave. Zároveň ide aj o jednu z najvzácnejších archeologických oblastí v krajine. Žiaľ, v roku 2015 sa tam dostali zástupcovia Islamského štátu, ktorý komplex vyplienili a vo veľkej miere zničili. Preto sa dostal na zoznam ohrozených pamiatok.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa