Laos sa môže pochváliť skutočne prekrásnou prírodou: Týchto 5 atrakcií je toho dôkazom

2022-11-08 12:00:00 |   |    | 

Laos sa môže pochváliť najkrajšou prírodou v Ázii. Vďaka tomu si môžete naplánovať dovolenku tak, aby ste prechádzali len takýmito zaujímavými miestami. Nájdete tam nádherné divočiny, chránené parky, ale aj lokality, ktoré sú spájané s nezvyčajnými legendami.



 

Vodopád Kuang Si

Jednou z najnavštevovanejších prírodných atrakcií je vodopád Kuang Si, ku ktorému sa viaže zaujímavý príbeh. Podľa neho raz prišiel jeden muž kopať na toto miesto, pretože hľadal prameň. No keď hĺbil jamu, zrazu sa dostal až do nory, kde žila jelenia rodinka. Preto názov vodopádu v preklade znamená „jelenia diera“. Nachádza sa v krásnej prírodnej oblasti v obklopení lesa a vysokých vápencových skál. Cesta k nemu nie je veľmi náročná a ďalej môžete pokračovať až do rezervácie, kde sa podarilo zachrániť ázijského čierneho medveďa. Kuang Si pozostáva z troch úrovní, čo mu dodáva na mohutnosti. Voda je priezračne čistá a dokonca sa v nej môžete okúpať. Počas celého roka je príjemne teplá. Podľa nariadení parku sa však pri vodopáde nemôžu pohybovať deti bez dozoru. Kamene v jeho okolí sú šmykľavé a hrozí riziko pošmyknutia. Preto musia mať pri sebe vždy niekoho dospelého.

 

Vodopády Khone Phapheng

Ďalšie nádherné vodopády nájdete na rieke Mekong. Nachádzajú sa blízko hraníc s Kambodžou a čo sa týka rozsahu, patria medzi najväčšie v juhovýchodnej Ázii. Khone Phapheng sú súčasťou oblasti Si Phan Don, ktorá je známa ako región so štyritisíc ostrovmi. Tie sa nachádzajú priamo na rieke a väčšina z nich je opustená. Počas obdobia dažďov sa vodopád tiahne až po dĺžke 10 kilometrov. Pri brehoch sa nachádza niekoľko vyhliadkových plôch, z ktorých uvidíte aj časť ostrovov. V blízkosti vyhliadok sú stánky s občerstvením, môžete si tam urobiť piknik a pokochať sa nádhernou prírodou v okolí. V minulosti tadiaľ viedla železnica, pretože kvôli vodopádom sa nedala rieka splaviť loďou, čo komplikovalo dopravu.

 

Vrch Phousi

Laos ponúka aj niekoľko tipov na turistiku. Vrch Phousi síce nie je najvyšším v krajine, ale zato tým najobľúbenejším. Ponúka totiž jeden z najkrajších výhľadov. Uvidíte odtiaľ napríklad susedné pohoria, úžasnú panorámu mesta a taktiež rieku Mekong. Na Phousi sa dá dostať tromi cestami. Prvá je najľahšia a vedie od kráľovského paláca. Druhá sa využíva najmä na spiatočnú cestu, pretože je „cikcaková“ a nemusíte klesať veľmi strmo. Tretia je najnáročnejšia, ale zároveň ponúka najväčšie dobrodružstvo a pôjdete cez najkrajšiu časť kopca. Na vrchole sa nachádza stupa, ktorú domáci pokladajú za dôležité pútnické miesto. Po ceste na vrchol tiež na viacerých miestach uvidíte sochy Budhov v rôznych veľkostiach.

 

Náhorná plošina Bolaven

Juh krajiny sa preslávil pestovaním a spracovaním kávy. Náhorná plošina Bolaven ponúka viacero druhov prírodných zaujímavostí. Uvidíte tam napríklad nádherný vodopád Tan Fan, ktorý je najvyšší v krajine, užijete si turistické chodníky v pralesoch alebo zájdite priamo na farmu, pretože viaceré z nich ponúkajú prehliadky s ukážkou toho, ako vyzerá zber a následná príprava kávy. Pri pohybe v lesoch buďte opatrní, žije tam totiž veľa divokej zvery. Môžete tak na vlastné oči vidieť napríklad tigre, slony či rôzne druhy opíc. Pripravte sa tiež na niekoľko nádherných vyhliadok, ktoré odhalia celé čaro tohto regiónu.

 

Jaskyňa Kong Lor

Kong Lor patrí k skutočným klenotom. s vyše siedmimi kilometrami je najdlhšou jaskyňou v Laose a veľká časť z nej je verejne prístupná. Je krasového pôvodu a má krásnu výzdobu. Do jaskyne sa dostanete na motorovom člne a môžete sa ňou preplaviť. Interiér sa rozhodli ponechať v čo najprirodzenejšej forme, aby ste sa cítili ako bádatelia, preto nie je osvetlený. Jaskyňu teda budete skúmať s baterkou v ruke, čo je ešte vzrušujúcejšie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa