Sokotra je ostrovom šťastia: Podľa domácich sa tam nachádzala biblická záhrada Adama a Evy

2022-11-04 00:00:00 |   |    | 

Ostrov Sokotra na prvý pohľad vyzerá, akoby bol na úplne inej planéte. Podľa domácich sa vraj práve tam mohla na počiatku sveta nachádzať biblická záhrada, z ktorej Boh vyhnal Adama a Evu. Pri prechádzke týmto úžasným krajom nebude ťažké predstaviť si, že sa tam odohrával príbeh o zakázanom ovocí a vyhnaní z raja...



 

Ostrov šťastia

Jedinečnosť Sokotry sa podarilo uchovať i vďaka tomu, že je tak vzdialená od ostatnej civilizácie. V skutočnosti je to súostrovie, ktoré pozostáva zo štyroch väčších ostrovov a niekoľkých menších, pokrytých kameňmi. Podľa geografického rozloženia patrí pod správu Jemenu. Svoje pomenovanie dostala z jazyka pôvodného kmeňu, ktorý tam žil v minulosti. V preklade to znamená „ostrov šťastia“, čo domáci obyvatelia často potvrdzujú.

Podľa nich je obrovské šťastie, že môžu žiť na takomto jedinečnom mieste, v ktorom sa podarilo uchovať úžasnú prírodu. A šťastní sú podľa nich aj turisti, ktorí si tam užívajú množstvo aktivít v prírode i pri mori. Sokotra patrí od roku 2008 na zoznam UNESCO. Vyskytuje sa tam totiž vyše 800 druhov rastlín, z ktorých 37 percent neuvidíte nikde inde na svete. Pripravte sa aj na zaujímavé zvieratá, no ak sa bojíte hadov alebo iných plazov, tak môžete mať problém. Na ostrovoch totiž žije až 90 percent druhov týchto zverov.

 

Počty turistov prísne limitujú

Napriek tomu, že vám Sokotra bude pripomínať raj na Zemi, medzi turistami stojí trochu v tieni iných prírodných zaujímavostí. Domáci obyvatelia sú však napriek tomu spokojní. Keďže sa tam nachádza tak vzácna flóra a fauna, tak si ju musia veľmi chrániť. Preto je dôležité, aby k sebe naraz nepustili priveľa dovolenkárov, pretože by to mohlo prírode škodiť. Z toho dôvodu sú počty cestovateľov limitované a do roka sa na toto úžasné miesto môže prísť pozrieť len tritisíc ľudí. V súčasnosti tam žije približne 80 000 obyvateľov, ale viac ako polovica z nich je sústredená okolo jedného mesta. I z toho dôvodu sa tam podarilo uchovať tak krásnu prírodu.

 

Stromy, ktoré krvácajú

Vo svete sa Sokotra preslávila najmä vďaka jedinečným stromom, ktoré sa stali jej symbolom. Volajú sa Dračia krv a na prvý pohľad vás upútajú zvláštnou korunou. No ešte väčšie prekvapenie prichádza v momente, keď im odrežete konár alebo ich vytnete. Na rozdiel od iných stromov majú totiž tmavočervenú živicu, ktorá začne hneď tiecť. Preto strom vyzerá, ako keby krvácal.

Dračia krv sa vyskytuje najmä v oblasti Južnej Ameriky a taktiež na tomto súostroví. Jeho živici sa pripisujú liečivé vlastnosti. Už tunajší predkovia ju využívali pri zdravotných problémoch. Taktiež z neho vyrábali prírodnú pastu, ktorou si čistili zuby. Stromu vyhovuje horúce prostredie, preto sa im na Sokotre tak dobre darí. Na ostrove sa však nachádzajú viaceré zaujímavé druhy drevín. Jednu z nich prezývajú uhorkový alebo fľašový strom, keďže im svojím tvarom pripomína práve tieto veci.

 

Lagúna Detwah

Počas dovolenky si prídu na svoje aj tí ľudia, ktorí vyhľadávajú exotiku kvôli nádherným plážam a kúpaniu v mori. Ak sa vám práve nechce skúmať prírodu a iné zaujímavosti, tak si oddýchnite na nádhernom pobreží. Tam nájdete aj lagúnu Detwah, ktorá patrí medzi najkrajšie lokality na Sokotre. Nachádza sa na severozápade hlavného ostrova a ponúka tú najkrajšiu paletu prírody. Pieskové duny sú tu nádherne biele a ešte viac kontrastujú s priezračnou tyrkysovo sfarbenou vodou. Toto miesto je ideálne aj pre pozorovanie vtákov.

 

Hadibu

I keď tam turisti prichádzajú najmä kvôli prírode, pozrite si počas dovolenky aj najväčšie mesto Sokotry. Tým je Hadibu, kde na vlastné oči uvidíte, ako si tu žijú domáci obyvatelia. Ich osud totiž nie je ľahký. I keď bývajú na nádhernom mieste, pôda nie je až natoľko úrodná a kvôli tomu sa mnohí potýkajú s chudobou. Veľmi dobre sa im darí pri rybolove a stále viac prosperujúcim spôsobom obživy je tiež turistický priemysel. Takže aj v Hadibu sa pripravte na skromnejšie pomery, čo domáci kompenzujú ich srdečnosťou. Neďaleko mesta sa nachádza jediné letisko na ostrovoch.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa