Pusa, cigaretka aj plátok šunky: Všetko je hriech na mieste, kam hľadí celý svet

2022-11-10 12:01:00 |   |    | 

Majstrovstvá sveta vo futbale majú tento rok pomerne zvláštnu príchuť. Ich organizátorom je totiž Katar, čeliaci veľkej kritike za diskrimináciu a pracovné podmienky migrantov. Na kultúrne odlišnosti a množstvo obmedzení sa však musia pripraviť aj športoví fanúšikovia!



 

V nedeľu 20.11. sa odohral prvý zápas Majstrovstiev sveta vo futbale 2022. Právo hostiť ich získal ešte v roku 2010 Katar a výber organizátora šampionátu sa medzičasom stal terčom vyšetrovania korupcie. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) však nenašla dôkazy o takom konaní a MS ponechala v réžii prvej arabskej a tiež najmenšej hostiteľskej krajne v histórii MS. Katar má rozlohu 11,5-tisíc km a približne 2,9 miliónov obyvateľov, ktorých však podľa Amnesty International dopĺňajú asi dva milióny migrantov. Tí sem prišli za prácou hlavne z Nepálu, Bangladéša a Indie a „na vlastnej koži zažívajú zneužívanie a vykorisťovanie“.

Katar bol pre neľudské zaobchádzanie s migrujúcimi pracovníkmi častým terčom kritiky. Podľa organizačného výboru zahynuli v uplynulých rokoch pri nehodách na stavbách štadiónov počas pracovnej doby traja ľudia a okrem toho bolo evidovaných ďalších 37 úmrtí, ku ktorým došlo mimo prác na stavbách. Denník Guardian však informoval, že prípravné práce si vyžiadali životy viac než 6500 ľudí. Išlo o robotníkov, ktorí sa podieľali na výstavbe štadiónov aj potrebnej infraštruktúry. Počas MS sa odohrá celkovo 64 zápasov na ôsmich štadiónoch v piatich mestách - Al Rayyan (3 štadióny), Dauha (2), Lusail, Al Chor a Al Wakrah (na videu).

Svoju podporu robotníkom vyjadrili viaceré európske krajiny. Dánsko si do Kataru na ich počesť vzalo aj čierne dresy a futbalové zväzy Nórska a Nemecka vytvoria finančný fond, ktorý adresne rozdelí pomoc rodinám pozostalých či zranených. Katar si vyslúžil kritiku aj za postoj k LGBTI+ komunite. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino však zopakoval dlhodobé sľuby, že "všetci návštevníci Kataru budú vítaní bez ohľadu na pôvod, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo národnosť."

Video krás Kataru:

 

Katar a ženy

Zo správy ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch vyplýva, že ženy v Katare čelia "hlbokej diskriminácii", keďže sú stále odkázané na rozhodnutia mužov. Katarčanky musia dostať povolenie od svojho partnera alebo mužského rodinného príslušníka na štúdium na zahraničných univerzitách, na prácu v štátnej správe a do určitého veku aj vtedy, keď chcú vycestovať za hranice Kataru.

Zároveň sa nikdy nemôžu stať primárnymi zákonnými zástupkyňami svojich detí, a to ani v prípade, že sú rozvedené alebo ak otec ich potomkov zomrel. Turistky sa však návštevy Kataru báť nemusia, Dauha bola dokonca zaradená medzi najbezpečnejšie destinácie pre sólo cestovateľky. To však neplatí pre tehotné nevydané ženy, ktorým hrozí zatknutie a následná deportácia a v prípade moslimiek dokonca aj bičovanie.

Treba myslieť aj na to, že všetky miestne ženy nosia hidžáb, a hoci cudzinci a turisti tento kód obliekania nemusia dodržiavať, očakáva sa, že budú mať zakryté ramená a kolená. V noci by tiež mali mať mužskú spoločnosť, aby nepútali priveľkú pozornosť, ktorá je síce neškodná, no pomerne nepríjemná. Domáci tiež radia, aby ste nefotili miestne ženy, a to ani v prípade selfie, kde by mohli byť v pozadí. Vstup na štadióny nie je pre ženy nijako obmedzovaný.

 

Katar a alkohol

V Katare je síce alkohol legálny, platí však prísny zákaz jeho dovozu a najmä pitia na verejnosti. Za jeho porušenie hrozí domácim i turistom pokuta 3.000 rialov (819 eur) alebo dokonca šesť mesiacov za mrežami. Svoju chuť na pohárik tak môžete bez rizika uhasiť len v hotelových reštauráciách a baroch, a to za podmienky, že ste dovŕšili vek minimálne 21 rokov.

Počas MS však sú podmienky trochu voľnejšie. FIFA potvrdila, že tri hodiny pred a hodinu po zápase sa bude pred štadiónmi predávať aj alkohol a počas dvoch sprievodných festivalov bude cez deň i v noci (10:00 - 05:00) k dispozícii pivo. Prvým je FIFA Fun v parku Al Budda v centre Dauhy, druhým Arcadia, ktorý sa koná v Ras Abu Fontas pár kilometrov od tejto metropoly.

Hoci v Katare bežne za veľké pivo kvôli vysokej dani zaplatíte až okolo 15 eur, na týchto miestach by malo byť k disopzícii len za tretinovú cenu. Organizátori preto dokonca vytvorili akési „záchytné stanice“, kam až do vytriezvenia poputuje každý, kto to s alkoholom preženie, "aby neublížil sebe ani nikomu inému“, ako povedal šéf organizačného výboru Nasser al-Khater stanici ESPN.

 

Katar a ďalšie zakázané látky

Alkohol však nie je zďaleka jediným, čo by ste pred cestou do Kataru mali zo svojho kufra vybaliť. Zakázaný je samozrejme aj dovoz drog (za užívanie kokaínu hrozí až trest smrti), ale tiež pornografie, náboženských kníh a bravčového mäsa a výrobkov z neho. Od roku 2014 je tiež v Katare zakázaný dovoz i používanie elektronických cigariet, za ktoré hrozí pokuta 10.000 rialov (vyše 2.700 eur), či dokonca tri mesiace väzenia.

Klasické cigarety osoby nad 21 rokov v krajin legálne zakúpia (jedna krabička stojí okolo šesť eur), trestné je však ich fajčenie v interiéri a na uzavretých verejných priestranstvách, ako sú napríklad štadióny. Pokuta vám hrozí aj v prípade, že si zapálite v aute, kde sa vezie osoba mladšia ako 18 rokov.

 

Katar a intímny život

Ako sme spomínali, Katar si vyslúžil kritiku aj za postoj k LGBTI+ komunite. Správa od Human Rights Watch z októbra 2022 tvrdí, že jej členovia v krajine čelia „systematickej policajnej brutalite“. Šéf bezpečnosti na šampionáte Abdulaziz Abdullah Al Ansari však vyhlásil, že "aj páry, ktoré tvoria osoby rovnakého pohlavia, sú na MS vítané. Ak však príde fanúšik na zápas s dúhovou vlajkou a zoberiem mu ju, bude to preto, že ho chcem chrániť, nie ho ponížiť."

Homosexuálom v Katare oficiálne hrozí pokuta a trest odňatia slobody na jeden až tri roky. Hoci také prípady neboli zaznamenané, teoreticky je podľa práva šaría možné udeliť aj trest smrti, a to za mimomanželský styk. To však platí aj v prípade heterosexuálnych dvojíc. Predstavitelia FIFA už varovali, že známosti na jednu noc či pomer nezosobášených dvojíc môže viesť k sedemročnému väzeniu, a to aj u cudzincov.

Neprípustné sú však už akékoľvek prejavy náklonnosti na verejnosti, do problémov vás môže dostať napríklad aj bozkávanie. Pozor si treba dávať tiež na odhaľovanie - vyzlečenie trička na verejnosti je trestné. „Všetci žijeme na rovnakej planéte, ale každý máme inú kultúru. Vítame všetkých, ale zároveň očakávame a chceme, aby ľudia rešpektovali našu kultúru,“ vyjadril sa katarský emir.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa