Tchaj-pej je viac než len prestupnou stanicou: 5 dôvodov, prečo sa oplatí zastaviť aspoň na deň

2022-11-10 12:00:00 |   |    | 

Tchaj-pej je hlavným mestom Taiwanu, no cestovatelia ho často využívajú len ako prestupnú zastávku počas ciest po Ázii. Na prezretie hlavných atrakcií vám pritom postačí deň alebo dva, takže by ste si tam určite mali spraviť prestávku a v ceste pokračovať až po preskúmaní jeho krás. Táto malá metropola ponúka dovolenkárom pohľad na bývalú najvyššiu budovu sveta, možnosť ochutnať skvelú gastronómiu, ale aj zhliadnuť zaujímavé historické pamiatky.



 

Taipei 101

Najvyššou budovou sveta bola kedysi veža Taipei 101. Dosahuje výšku 508 metrov a tento rekord držala medzi rokmi 2004 až 2010, kým jej ho nevzala veľkolepá stavba Burdž chalífa. Turisti však túto dominantu milujú napriek odobratiu prestížneho titulu. Na vrchole sa totiž nachádza vyhliadková plocha, z ktorej uvidíte takmer celé mesto. Na 91. poschodie sa vyveziete pomocou výťahu, ktorý je najrýchlejším na svete. Keďže ide o vyhľadávanú atrakciu, tak si musíte vstup radšej zarezervovať online s predstihom. Inak sa môže stať, že nebudete mať šancu dostať sa tam aj pár dní po sebe. V Taipei 101 v súčasnosti sídlia rôzne kancelárie, obchody, reštaurácie a predajne so službami. Budova má svojím tvarom pripomínať kúsok bambusu a navyše bola navrhnutá tak, aby spĺňala prísne ekologické štandardy.

 

Národný palác

Medzi dôležité atrakcie v Tchaj-pej patrí národný palác, v ktorom už v súčasnosti sídli najznámejšie múzeum v krajine. Hoci tam pravidelne vystavujú len jedno percento z ich bohatej zbierky, nájdete tam desiatky tisíc exponátov. Najvzácnejšia je historická časť, kde sú sochy, keramika či iné vzácne vykopávky. Najstaršie kúsky majú tisíce rokov. Veľmi obľúbená je tiež výstava, ktorá je venovaná kaligrafii. Niektoré predmety z tohto odvetvia majú viac ako 2000 rokov. Taktiež tam nájdete veľkú zbierku čínskeho tradičného umenia a dokonca majú aj pár predmetov z čínskeho Zakázaného mesta, ktoré dostali darom. Múzeum otvorili už v roku 1925, ale pôvodne sídlilo v inej budove. Potom však našli toto výnimočné miesto, ktoré spĺňalo aj historické kritériá.

 

Pevnosť San Domingo

V Tchaj-pej si môžete obzrieť jednu historickú pevnosť, ktorí však v porovnaní s inými stavbami v centre nie je až natoľko stará. Pochádza z roku 1628, keď toto miesto začali okupovať Španieli a neskôr ju kompletne prerobili Holanďania, ktorí ta získali nadvládu. Domáci budovu zvykli prezývať aj „pevnosť ryšavých hláv“ kvôli tomu, že holandskí majstri stavitelia mali vlasy práve tohto odtieňa. V novodobých dejinách ju vlastnili Briti, ktorí v nej mali akúsi neoficiálnu ambasádu. Tú však v roku 1972 zatvorili a o osem rokov neskôr u pevnosť  sprístupnili pre verejnosť, keď tam vytvorili menšiu výstavu.

 

Nočný trh Shilin

Obľúbenou atrakciou z iného súdka sú nočné trhy Raohe (na foto) alebo Shilin. Ten je v meste najväčší a patrí tiež medzi najrušnejšie lokality. Nachádza sa tam viac ako 500 obchodov a stánkov, kde si pochutíte na tých najčerstvejších jedlách. Medzi hlavné špeciality patria ryby a morské plody. Často tam chodia nakupovať aj ľudia z gastro biznisu, ktorí majú potom hneď ráno k dispozícii najlepšie potraviny a keď majú čas, tak si posedia s kolegami pri tanieri lokálnych chuťoviek. Neskôr začali trh vyhľadávať aj cudzinci, preto tam pribudlo už i niekoľko obchodov so suvenírmi. Oficiálny čas otvorenia trhu je o štvrtej poobede a posledné stánky zatvárajú až o druhej v noci.

 

Kláštor Fo Guang Shan

Pokiaľ budete mať trochu času navyše, zájdite aj mimo Tchaj-peju. V blízkosti centra je napríklad nádherný vodopád Shifen a taktiež sa môžete ísť pozrieť do kláštora Fo Guang Shan, ktorý je najväčším a najdôležitejším v krajine. Nachádza sa tam stometrová socha Buddhu a okolo nej je ešte päťsto menších verzií. Veriaci tam často chodia na púť a v ich viere má kláštor významné miesto. Bonusom navyše je nádherný výhľad na rieku Gaoping, ktorá tečie pod ním.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa