Fudži je symbolom Japonska: Najvyššia hora a sopka je opradená legendami

2023-02-09 12:00:00 |   |    | 

Keď sa hovorí o najväčších turistických lákadlách v Japonsku, žiaden cestovateľ nezabudne na Fudži. S výškou 3776 metrov je nielen najvyššou sopkou v krajine, ale aj najvyšším vrchom. Nachádza sa na ostrove Honšu a od Tokia je vzdialená 150 kilometrov. Pohodlne sa tam teda môžete vybrať aj na jednodenný výlet.



 

Posledná erupcia bola v roku 1709

Fudži je už dnes vyhasnutým vulkánom. V minulosti sopka niekoľkokrát vybuchla, ale momentálne je už neaktívna. Posledná erupcia bola v roku 1709,  práve pred koncom aktívnej činnosti však mala najrušnejšie obdobie a podľa historických podkladov tam bolo okolo roku 1707 najviac erupcií. Podľa odborníkov sa ešte stále môže stať, že by Fudži vybuchla znova, no táto pravdepodobnosť je vraj veľmi nízka, a tak sa považuje za bezpečnú. Kedysi pokladali Japonci Fudži za posvätnú horu. Často sa tam chodievali modlievať a verili, že tam prebýva ich božstvo. I kvôli tomu sa stala jednou z dominánt tejto krajiny.

 

Uvidíte ju aj z Tokia

Sopka je dôležitou japonskou dominantou tiež z toho dôvodu, že je veľmi dobre viditeľná z viacerých miest v krajine. Dokonca ak je dobré počasie, tak uzriete Fudži až z Tokia. Preslávila sa aj vďaka jednej z najznámejších vlakových trás v krajine, ktorá prechádza z hlavného mesta do Osaky. Počas cesty máte nádherný výhľad na vrch, pričom najkrajší je počas slnečných dní.

Výborná vyhliadka je tiež z vlakovej stanice Shin-Fuji, ktorá sa nachádza približne 45 minút jazdy od Tokia. Najmä počas hlavnej sezóny je to veľmi frekventované turistické miesto. Najlepšie obdobie na pozorovanie sopky je počas chladných mesiacov, pretože vtedy je na ňu lepší výhľad ako počas leta. A najvhodnejší čas je buď skoro ráno, alebo počas západu slnka. Vtedy je totiž viditeľnosť najlepšia.

 

Na túru môžete ísť len v lete

Niektorým turistom stačí vidieť Fudži len z diaľky, iní ju chcú zdolať a pozrieť sa na Japonsko z jeho najvyššieho bodu. Keď chcete ísť na túru na sopku, nemáte na to veľa príležitosti. Chodníky sú totiž prístupné len počas dvoch mesiacov – júl a august. Inak sú tam veľké kopy snehu a ľadu, čo ohrozuje turistov.

Na výber máte zo štyroch rôznych trás. Časť z nich prechádza trochu náročnejším terénom a musíte mať aspoň základné lezecké znalosti. Pripravte sa na dlhšiu túru - spiatočná cesta totiž trvá od ôsmich do dvanástich hodín. Každý rok sa podarí navštíviť Fudži približne 200 000 turistom, pričom väčšina z nich pochádza práve z Japonska. Pre domácich je to totiž veľká česť, keď zdolajú túto posvätnú horu.

 

Ženy v minulosti nemohli vystúpiť na vrchol Fudži

V Japonsku sa traduje legenda, ktorá súvisí s objavením Fudži. Kedysi vraj jeden lesník počul za chrbtom veľký hluk. Pomyslel si, že je to zemetrasenie a chcel sa skryť. Predtým sa však ešte raz otočil a zrazu pred sebou uvidel, ako sa na plochej krajine objavil obrovský kopec. Kvôli tomu vulkán prezývajú „Nikdy neumierajúca hora“, pretože vraj prežije všetky prírodné živly.

Podľa ďalšej legendy sa na Fudži skrýva taktiež bohyňa ohňa. Tá však bola veľmi žiarlivá a nechcela, aby na toto územie vstúpila hocaká iná žena. Preto Japonci kedysi verili, že keby na jej vrchol chcela vystúpiť nejaká dáma, tak by ju táto bohyňa uniesla alebo jej ublížila. Kvôli tomu tam až do roku 1860 mohli prísť na turistiku iba muži.

 

Krásny región s piatimi jazerami

Ak sa už vyberiete na túru na Fudži, istotne si vyhraďte čas na lepšie spoznanie tohto regiónu. V blízkosti vulkánu sa totiž nachádza pätica jazier, ktoré sa volajú Kawaguchiko, Yamanakako, Saiko, Motosuko a Shojiko. Každé z nich má svoje čaro a ponúka iný zaujímavý pohľad na sopku, ale aj na celý región. Najvyhľadávanejšie je prvé jazero Kawaguchiko, pretože sa okolo neho nachádza krásna príroda a vedie tadiaľ pekný chodník.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa