Čangša má najšťastnejších obyvateľov v Číne: Študentské mesto Mao Ce-tunga žije najmä v noci

2023-02-03 12:00:00 |   |    | 

Kto raz navštívil Áziu, istotne potvrdí, že má neporovnateľnú atmosféru s inými kontinentmi. Tunajšie mestá sú plné rôznych atrakcií a nudiť sa tam nebudete ani počas noci. Dobrým príkladom je čínska Čangša, ktorú turisti vyhľadávajú najmä kvôli tomu, čo sa tam odohráva po zotmení. Necháte sa zlákať?



 

Na prvý pohľad nie je Čangša ničím výnimočná. Iné mestá sú podstatne známejšie, majú viac zaujímavých pamiatok a už na prvý pohľad je badateľné, že sú aj bohatšie. Čangša pôsobí v porovnaní s nimi podstatne skromnejšie, hoci aj tu ulice lemuje množstvo mrakodrapov. Je to však prvé čínske mesto, ktoré zapísali na zoznam UNESCO vďaka mediálnemu umeniu a pýši sa tiež titulom „Globálne zelené mesto“.

Čangša tiež bola vyhlásená za „Najšťastnejšie mesto v Číne“. I keď možno domáci nemajú veľa peňazí, dokážu si všetko naplno užívať. Úspory nevkladajú do majetkov, ale do zážitkov. A presne to sa odráža aj v ich nočnom živote. Vedia sa skvele zabaviť a práve to je lákadlom aj pre turistov, pretože chcú taktiež zažiť trochu z tejto chytľavej atmosféry.

Zatiaľ čo v bežných mestách obchody zatvárajú vo večerných hodinách, vo výnimočných prípadoch o polnoci, tak v Čangšane platia úplne iné pravidlá. Väčšina podnikov, reštaurácií, ale dokonca aj obchodov je otvorená 24 hodín denne. Ľudia sa postupne prispôsobili tomuto životnému štýlu a čoraz častejšie využívajú práve nočné nakupovanie a zábavu.

Tento trend sa odrazil aj na miestnej ekonomike. Aktuálne dokonca tržby po zotmení výrazne prevýšili denné nakupovanie. Nočný predaj a služby totiž predstavovali 52,60 percent celkového obratu v meste. Ešte markantnejšie je to v oblasti zábavy a služieb. V tom prípade minú na tieto aktivity 70 percent tržieb z celkových príjmov až po zotmení.

V nočných hodinách sú najaktívnejší mladí ľudia, ktorí už však majú stabilné prostredie a príjmy. Počas noci najviac peňazí minú tí, ktorí majú 30 až 39 rokov. Najmenej sa na týchto zárobkoch pochopiteľne podieľajú staršie ročníky. Vďaka týmto tržbám sa Čangša zaradilo aj medzi top čínske mestá, ktoré majú najväčšie zisky.

Veľmi obľúbenou záľubou domácich obyvateľov je karaoke. Preto sa pripravte na to, že z viacerých miest budete počuť spev a úprimnú zábavu. Príďte sa pozrieť do takýchto podnikov a pridajte sa tiež svojou interpretáciou známych hitov. Čangša je napokon považovaná za priekopníka v produkcii varietných relácií. Práve v tomto meste vzniká mnoho populárnych programov, ktoré poznajú po celej krajine.

Počas noci sa môžete tešiť aj na niekoľko zaujímavých prekvapení. Nie je výnimkou, že tam často robia v okrajových častiach ohňostroje, ktoré sú pre nich ďalšou poctou zábave a oslavou života. V tomto čase sú dokonca otvorené aj niektoré múzeá, takže ak máte chuť na trochu turistickej zábavy, vyberte sa aj do nich.

Domáci poznajú Čangšu aj ako mesto Mao Ce-tunga. Komunistický revolucionár sa narodil v neďalekej dedine Šao-šan a v meste študoval na univerzite. Na tzv. Pomarančovom ostrove, kde kedysi písal básne, filozofoval a diskutoval o dôležitých veciach s kolegami, dnes stojí obrovská socha a v nej výstavná sieň, ktorá podrobne opisuje život budúceho zakladateľa modernej Číny v Čangše.

Pri toľkých potulkách časom istotne vyhladnete. Obyvatelia Čangša odporúčajú, aby ste sa najedli v niektorom z pouličných stánkov. Tam vraj nájdete tie najlepšie gastronomické pochúťky. Z nich by ste mali vyskúšať napríklad chrumkavú kačku, smradľavé, čiže fermentované tofu, polievky s knedličkami a rôzne plnené cestoviny. Ich gastronómia je plná výrazných chutí a vôní, takže sa pripravte aj na explóziu takýchto zážitkov.

Nočné prechádzky ulicami Čangša sú zaujímavé i vďaka množstvu osvetlenia. Budovy doslova žiaria a ponúkajú tak nový zážitok. Za rušný nočný život mesto vďačí aj veľkému počtu obyvateľov. Predstavte si plochu približne 12 000 km2, na ktorej žije viac ako 7 miliónov ľudí, čo je ešte viac ako na Slovensku. Kvôli tomu patrí Čangša medzi najľudnatejšie oblasti v krajine. Navyše je aj dôležitým obchodným a železničným centrom. Nachádza sa tam dopravný uzol pre klasické a rýchlovlaky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa