Od strateného mesta medzi sedem divov sveta: Aké tajomstvá ukrýva bájna Petra?

2023-03-22 08:00:00 |   |    | 

Kamenné mesto Petra v Jordánsku patrí medzi nových sedem divov sveta. Podľa odhadov mohli jej základy položiť už v roku 312 pred naším letopočtom, čo by z nej robilo jedno z najstarších sídel na svete, predovšetkým sa však jedná o fantastickú ukážku ľudského umu, šikovnosti a talentu.



 

Pokladnica je v skutočnosti mauzóleom

Najznámejšou budovou z celej Petry je pokladnica, ktorá sa nazýva Al-Chaznech. Tá bola zároveň prvou stavbou z mesta, ktorú sa podarilo objaviť. Medzi turistami je tak obľúbená kvôli tomu, že má výrazné a majestátne priečelie s najkrajšou výzdobou. Ide o skutočne majstrovské dielo, keďže je vytesaná do 40 metrov vysokej a 30 metrov širokej skaly.

Hoci sa však v súčasnosti táto budova nazýva pokladnicou, v skutočnosti sa pôvodne jednalo o mauzóleum. Pochovaný by v nej mal byť aj kráľ Aretas IV., člen národa Nabatejcov, ktorí boli prvými obyvateľmi mesta. Kvôli tomu sú aj jednotlivé steny zdobené obrázkami, ktoré zobrazujú tému posmrtného života. Keď sa do Petry nasťahovali beduíni, tí verili, že sa v mauzóleu nachádza tajný poklad a kvôli tomu začali túto budovu nazývať pokladnica.

 

Nachádza sa tam 1000 hrobiek

Hoci sa za najvýznamnejšie miesto s hrobkami zvykne považovať egyptské Údolie kráľov, v skutočnosti sa ich oveľa viac a v lepšom stave nachádza práve v Petre. Preto ju tiež prezývajú mestom hrobiek. Tunajší obyvatelia museli pochopiteľne nájsť miesto, kde by ukladali zosnulých na posledný odpočinok.

Postupne preto do skál popri domoch vysekali menšie miestnosti, ktoré slúžili na pochovávanie. Podľa odhadov tam takto vzniklo až tisíc hrobiek, pričom najstaršie z nich majú viac ako dvetisíc rokov. V súčasnosti sa ich už pochopiteľne nepodarilo uchovať v takom počte, napriek tomu patria medzi dominanty Petry. Popri nich sa tam nachádzajú bývalé obydlia, chrámy, hospodárske priestory a dokonca aj amfiteáter.

 

V minulosti tam boli záhrady s fontánami

Dnes si to už len ťažko dokážeme predstaviť, no Petra bola v minulosti živým a farebným mestom s množstvom zelene. Špeciálny vodný systém tam privádzal toľko vody, že ju okrem pitia či umývania mohli využívať aj na tvorbu trávnik aj menších záhrad. Ulice mesta dokonca v tej dobe skrášľovali fontány i bazény.

Petra sa však nachádza na mieste, ktoré v období medzi 1. storočím pred Kristom a 7. storočím nášho letopočtu postihli početné zemetrasenie. To najväčšie z roku 639 sa pre Petru stalo fatálnym. Väčšina budov po ňom zostala v neobývateľnom stave a otrasy zničili aj dômyselný vodný systém. Domáci preto svoje domovy radšej opustili a mesto postupne začalo podliehať skaze.

 

Ako dostala pomenovanie „Stratené mesto“?

Práve preto Petru dodnes prezývajú aj „strateným mestom“. Odkedy ju opustili poslední obyvatelia, začala nad ňou vládu preberať príroda, ktorá ukryla všetky zachované budovy. Nakoniec však prišiel rok 1812, keď do Jordánska vycestoval švajčiarsky bádateľ Johann Ludwig Burckhardt. Ten si vopred naštudoval všetky informácie o bájnom stratenom meste a pevne veril, že práve on bude tým šťastlivcom, ktorému sa podarí objaviť aspoň náznak pôvodných budov.

Na mieste musel použiť malú kamufláž. Keďže sa potreboval dostať k Petre so sprievodcom, musel ho na to najprv presvedčiť. Ako Európanovi by mu to šlo ťažko, preto sa obliekol do arabského oblečenia a vysvetlil, že si to tam chce iba obzrieť. Napokon sa mu však podarilo odhaliť budovu klenotnice a potom už postupne s ostatnými bádateľmi odhaľovali aj ďalšie skryté krásy Petry, ktorá dnes patrí k najväčším turistickým lákadlám na svete.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa