Ako Mars na Zemi: Cchajdamská panva má unikátne prírodné podmienky

2023-05-19 14:30:00 |   |    | 

Na západe Číny na okraji Tibetskej náhornej plošiny sa nachádza Cchajdamská panva, jedna z najhlbších panví na svete. Na tomto nádhernom mieste sa ťaží množstvo nerastných surovín, láka však aj turistov. Skalnatá oblasť býva dokonca vďaka prírodným podmienkam považovaná za Marsu najviac podobné miesto na Zemi.



 

Golmud

Hlavným mestom provincie je Golmud. V minulosti sa v jeho blízkosti našli ložiská železa, čo podnietilo rozvoj priemyslu. Ďalším dôležitým zdrojom príjmov bola výroba hnojiva, ktorej sa venujú až dodnes. Mesto v minulosti využívali aj na poľnohospodárske pokusy, keď tam skúšali pestovať pšenicu pomocou intenzívneho zavlažovania. Dnes je však Golmud predovšetkým významným dopravným uzlom. Prechádzajú tadiaľ dve hlavné cesty, ku ktorým neskôr pribudla železnica aj menšie letisko, ktoré slúži najmä na domáce lety v rámci krajiny. Aj toto všetko prospelo k rozvoju mesta, ktoré sa v súčasnosti stalo hlavným bodom pre turistov.

 

Čo všetko sa tam ťaží?

Cchajdamská panva sa vo svete preslávila kvôli ťažbe mnohých vzácnych surovín, vďaka ktorej prúdi do tejto oblasti Číny veľa peňazí. V prvom rade je to spomínané železo, ktorého je najviac pri Golmude. Keď sa však pohnete ďalej smerom do opustenejších miest, začnú pribúdať rafinérie. V nich sa ťaží ropa, ktorá zabezpečuje významnú časť domácej spotreby. Nechýbajú ani ložiská zemného plynu, ktorým zásobujú celý región a okrem toho sa v panve ťaží aj lítium, magnezit, niektoré dôležité minerály a taktiež borax. V Číne sa využíva aj kameň, ktorý pochádza z tejto nevšednej prírodnej lokality. Cchajdamská panva je jedným z najcennejších ložísk na svete, ktoré ponúka tunajším obyvateľom množstvo nevyčerpateľných zdrojov komodít, s ktorými potom obchodujú na trhu. Priemysel je tak pre nich zároveň hlavným zdrojom zamestnania.

 

Voda, ktorá prináša nový život

Tento región môže na prvý pohľad pôsobiť trochu nehostinne. Kopce strieda púšť a veľké priemyselné závody. Potom však prídu lokality, ktoré vyzerajú úplne inak a dodávajú tomuto miestu na atraktívnosti. Cez panvu totiž pretekajú tri hlavné rieky - Yangtze, Lancang a Žltá. Do tohto regiónu prinášajú život, sú dôležitým zdrojom vody a v minulosti tiež boli jedným z hlavných zdrojov obživy, pretože z nich domáci obyvatelia lovili ryby. Rieky navyše v niektorých regiónoch prechádzajú do soľných jazier a močarísk, ktoré sú taktiež charakteristické pre tento čínsky kraj. V panve sa taktiež nachádzajú podzemné slané pramene, ktoré niektorí využívajú kvôli ich liečivým účinkom.

 

Tretinu zaberá púšť

Významnú časť Čchajdamskej panvy tvorí púšť, ktorá pokrýva až tretinu plochy. V niektorých oblastiach prechádza do oázy alebo ju prerušujú spomínané závody. Väčšinou sa však môžete tešiť na voľnosť a veľké množstvo dún. Aj tam sa organizujú zaujímavé výlety, keď na vlastnej koži môžete spoznať, ako vyzerá život v takomto nehostinnom prostredí. Na území panvy uvidíte rozmanitú prírodu a zdolať môžete aj niektorý z vrcholov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa