Ropné kráľovstvo Brunej je jedným z najbohatších štátov na svete

2012-12-21 10:00:00 |   |    | 

Benzín tu stojí 24 centov, nafta ešte o osem centov menej. V garáži miestneho vládcu parkuje okolo 230 mercedesov. Nachádza sa tu najväčší palác sveta, na druhej strane tu väčšina obyvateľstva žije v drevených sídliskách, ktoré stoja na koloch nad vodou.



Taký je jeden z najbohatších štátov na svete, sultanát Brunej, ktorý sa krčí v rohu tichooceánskej turistiky.

Miestni obyvatelia sa rozhodne nemôžu sťažovať. Podmienky pre život sú tu prakticky dokonalé. Brunej je vďaka svojim zásobám ropy dokonca jedným z troch štátov, ktoré majú nulový štátny dlh. Pre turistov je však tento malý štátik len vábnym tieňom významnejšej destinácie - Malajzie. I napriek tomu stojí zato sa na niekoľko dní zastaviť, pretože pod tonami ropy sa nachádza zaujímavý a turisticky korpulentný svet.

 

Metropola nudy?

Hlavným mestom Bruneja je Bandar Seri Begawan, ktorý sa bežne označuje ako BSB. Mnohí ho považujú za jednu z najväčších metropol nudy. Nenachádzajú sa tu žiadne priehrštia barov, diskoték ani ďalšie typické podniky západnej „McDonaldovskej“ kultúry. Medzi islamskými mešitami tu život beží na klasických tržniciach. I tak však jedno vlákno západnej kultúry pretkáva orientálnu atmosféru - sú ním nákupné centrá Yayasan Sultan Haji a Hassanal Bolkiah vo štvrti Gadong. Nakupovanie je tu takmer národným športom. Príjemným prekvapením pre vás iste budú i vývesné cedule zlínskeho prvorepublikového obuvníckeho mága Baťu, ktoré si našli miesto i na ďalekom brunejskom trhu.

„Veľkou matkou“ mesta je mešita Omara Aliho, ktorá sa hrdí najväčšími rozmermi v juhovýchodnej časti Ázie. Už pri prvom pohľade zistíte, že nejde o žiadnu chudobnú haciendu. Steny chrámu sú zdobené talianskou žulou so šanghajským mramorom a vnútorné dekorácie dopĺňa anglický krištáľ s belgickými kobercami.

 

  • Brunejský Buckingham

Kúsok za hlavným mestom sa vypína doposiaľ najväčší obývaný palác sveta - Istana Nurul Iman. Bohužiaľ, prehliadky sú tu možné len na konci Ramadánu, pretože väčšinu priestorov zaberajú administratívne časti, podobne ako v londýnskom Buckinghamskom paláci. Ale i zvonku tento komplex, ktorý stál 450 miliónov USD, bude zaručene „pastva“ pre vaše oči.

 

Na uliciach tu mnoho ľudí nestretnete. Väčšina si najradšej hovie doma pri sledovaní futbalu alebo domáceho bojového umenia Silat. Tí akčnejší si na súkromných kurníkoch organizujú kohútie zápasy. To ale neznamená, že mesto neponúka zábavu pre návštevníkov. Veľkým lákadlom je miestny zábavný park Jerudong. Pre „tarzanov“ je pripravený takzvaný bumerang - loďka zavesená na kladke pretínajúcej vodné steny vodopádu. Tiež si môžete skočiť s padákom, zastrieľať si, zviezť sa loďou, lietať vo vesmírnom simulátore alebo sa zviezť v hopsajúcom aute. Príjemné zakončenie dňa potom ponúka priľahlá pláž s mamutími útesmi po svojom obvode.

 

Tam nad vodou v rákosí…

Vedľa vyšperkovaného centra mesta leží unikátne drevené bludisko, ktoré sa týči nad riekou Brunej. Ide o vodné mestečko Kampong Ayer, vďaka ktorému dostalo mesto svoj prívlastok „Ázijské Benátky“. Miestni ľudia tu hospodária v domčekoch, ktoré sú ukotvené pomocou kolov na riečnom dne. V minulosti takto žila drvivá väčšina populácie. Dnes tu býva okolo 30 tisíc obyvateľov.

 

  • Najbohatších 31 slov

Hassanal Bolkiah, brunejský sultán a jeden z najbohatších ľudí na planéte, je medzi svojimi ľuďmi relatívne obľúbený. Vďaka obrovskému obchodu s ropou jeho finančný arzenál dosahuje nebývalých výšok. V roku 1980 sa usadil jeho majetok na ryske 20 miliárd USD, čo sultána vynieslo na trón najbohatšieho muža sveta. Dnes sa síce stále drží vysoko, ale už ho niektorí „kolegovia“ na čele vystriedali. Ale i tak drží pomyselný rekord v dĺžke mena. To jeho sa totiž skladá  z 31 slov.

Napriek možnej očakávanej chamtivosti však Bolkiah myslí i na svojich obyvateľov. V Bruneji je napríklad kompletne štátom dotované školstvo a zdravotníctvo. Rovnako platy sú tu na slušnej úrovni. Najviac však asi miestni oceňujú to, že nemusia vôbec platiť dane. Popri tom si ale Bolkiah dopraje i pozlátkový luxus. Napríklad je veľkým milovníkom áut a vraví sa, že má vo svojich garážach tri až šesť tisíc vozidiel v cene okolo 4 miliárd USD. Za všetko hovorí správa britského denníka The Daily Mirror, v ktorej bol uvedený zoznam sultánovej cestnej kavalérie (tak napríklad): 232x Mercedes Benz, 224x Ferrari, 150x BMW, 165x Jaguár, 125x Porsche, 130x Rolls Royce a 20x Lamborghini.

 

Domčeky sú koncipované ako klasické „chalúpky na stračej nôžke“. Z obývačky majú miestni výhľad na rieku a z balkóna vedie rebrík priamo do vody k člnu, ktorý tu supluje automobil. Obydlia sú navzájom prepojené dômyselnou sieťou drevených „lietajúcich“ mostíkov a navyše je celý areál vybavený niekoľkými inštitučnými budovami. Nájdete tu mešity, školy, nemocnice i policajnú stanicu.

 

Túra medzi vetvami

Najvýchodnejšou časťou Bruneja je okres Temburong. Oproti doposiaľ zmieneným častiam štátu je tento kút panensky čistý a nepoškvrnený. Milovníci prírody si teda prídu na svoje. Medzi pestrým dažďovým pralesom nájdete niekoľko druhov exotickej flóry. K tunajšej rarite patrí systém drevených mostov, ktoré prepájajú jednotlivé „štvrte“ lesa. Môžete si tak užiť „levitáciu“ nad miestnym parkom bez toho, aby ste doň priamo vkročili.

Najzaujímavejšia je takzvaná „canopy walkway“, oceľová konštrukcia, ktorá tvorí cestu vo výške 50 metrov nad zemou. Z tohto miesta sa môžete pozrieť i na tie najvyššie vrcholky stromov miestneho pralesa, v ktorých si môžu preťahovať svoje telo zmije. Väčšia časť zveri sa cez deň skrýva a je citlivá na príchod cudzincov. Výnimku snáď tvoria len motýle, ktorých tu nájdete až 450 druhov.

Brunej je teda síce malým štátom, ktorý si nerobí ambície ponúknuť turistom sólo dovolenku, ale v niekoľkých dňoch vám ukáže príjemnú kombináciu kultúry, prírody, adrenalínu a zábavy.

 

Tipy na zájazdy do Bruneja a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Malajzia:

 

  • Singapur - Malajzia a Brunej: etalón ázijského rozkvetu, najstarší a druhovo najbohatší tropický dažďový prales a rozprávkové stavby v sultanáte Brunej - dojmy, ktoré sa vám nestratia.
  • Malajzia - Langkawi: spojte rekreáciu na malajzijských plážach s objavovaním okolitých prírodných a kultúrnych lahôdok. Súčasťou tohto ostrova je tiež štát Brunej.
  • Laos - Vietnam - Kambodža: poznávací zájazd do oblasti juhovýchodnej Ázie. Zaujímaví ľudia, úplne odlišná kultúra, príroda, ktorá berie dych a starodávne pamiatky.

 


Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (45 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa