Bonaire - ostrov bez semaforov s celoročným letným počasím

2011-12-22 10:40:00 |   |    | 

Bonaire láka návštevníkov hlavne svojou povesťou jednej z najlepších potápačských lokalít na Zemi. Význam krásy podmorského sveta okolo ostrova ocenili jeho obyvatelia, keď tu vyhlásili jeden z prvých podmorských parkov Karibiku. Krištáľová voda, farebný podmorský život i jednoduchý prístup k potápaniu nadšenci ocenia ešte viac, keď skúsia skvelú kuchyňu i pohostinnosť ostrovanov, ktorí majú stále dobrú náladu.



Bonaire je jedným z ostrovov v modravých vodách exotického Karibiku. Jeho poloha medzi rovníkom a obratníkom Raka zaručuje celoročné leto - priemerná teplota tu je necelých 28 stupňov a slnko svieti i 12 hodín denne. I keď prírodné bohatstvo ostrova žiari hlavne pod vodou, obyvatelia Bonaire si chránia prírodu celkovo veľmi pozorne a ich krajina patrí medzi ekologicky najuvedomelejšie štáty v Karibskom mori. Fanúšikovia vodných športov preto na Bonaire nedajú dopustiť.

 

Vodné radovánky v potápačskom raji

Poveternostné podmienky na juhozápade Bonaire sú prakticky po celý rok ideálne pre kitesurfing. Celosvetový boom tohto športu dorazil i sem a jeho zázemie sa neustále zlepšuje. Vyhovuje tak profesionálnym kiterom i začiatočníkom, ktorým sú k dispozícii inštruktori. Na Bonaire sú samozrejme požičovne lodí a surfov, ktorých služby môžete využiť. Doplávať treba na Klein Bonaire a usporiadať piknik pri západe slnka.

Jedným z najlepších miest pre windsurfing je populárna Sorobon beach, pláž chránená veľkým zálivom s miernym piesčitým vstupom do mora, ktorý potom striedajú koralové útesy. Niet divu, že si ju obyvatelia chránia ako poklad. Okrem windsurfingu sa tu tiež často stretnete s potápačmi. Sorobon beach totiž často označujú za potápačský raj.

 

Kde si vážia prírodu

Na severe ostrova leží najstaršia prírodná rezervácia Holandských Antíl - park so zmiešaným menom Washington Slaagbai. Rozkladá sa na ploche presahujúcej 500 hektárov a tvoria ho dve bývalé plantáže. Na území parku je tiež múzeum, ktoré predvádza ostrovnú faunu i flóru a stručne informuje o histórii Bonaire.

V parku narazíte na papagáje, plameniaky alebo leguány. Ďalšou chránenou oblasťou je napríklad ostrovček Klein Bonaire, vzdialený čo by kameňom dohodil od hlavného mesta. Je tu chránená rezervácia korytnačiek.

V súlade s prírodou sa na Bonaire stavajú i budovy hotelov, od klasických k najluxusnejším. Tiež v Kralendijku, hlavnom centre ostrova, kde býva rušno, sú hotely ohraničené záhradami a plážami. Svojim obyvateľom tak poskytnú nielen pokoj a romantické prostredie, ale nenarušia ani celkový ráz krajiny. Či už je hotelový komplex rozdelený medzi samostatné vilky alebo jeho hostia bývajú v jednej budove, zaručí im nerušený relax pri mori či bazéne, na slnku alebo v tieni paliem.

 

  • Bez semaforov po celom ostrove

Na Bonaire by ste sa na zelenú načakali. Nie sú na ňom totiž semafory. Ostrov nepatrí k najväčším a semafory zatiaľ skrátka neboli potrebné. Nikoho to ale nemusí strašiť, plynulosť a bezpečnosť dopravy zaisťujú kruhové objazdy.

 

Zmes ľudí, chutí, kultúr a tancov

Obyvateľstvo tvorí vyše 80 národností a etník. Zmes kultúr a podnebia tu robí zázraky. Ich kombináciou vznikla napríklad špecifická hudba inšpirovaná energiou afrických bubnov, ďalšie rytmy sú ovplyvnené trebárs mazurkou alebo polkou. S miestnymi obyvateľmi si zatancujete Simadan, Bari alebo Baile di Sinta.

Rozmanitosť v obyvateľstve spoznáte i v kuchyni. Dostať sa tu dá všetko, na čo si kto spomenie. Od indonézskej cez čínsku k francúzskej a talianskej kuchyni. Ako každé miesto, má i Bonaire svoju špecialitu - je ňou likér Caduschy. Okrem tajných ingrediencií sa do neho pridáva citrón a výťažok z kaktusu, aby zahnal smäd i v najhorúcejších dňoch.

Že sa obyvatelia Bonaire vedia baviť, dokazuje veľký počet sviatkov, udalostí a veselíc. Jednou z nich je i regata, ktorá sa koná každoročne. Ostrovania i návštevníci sa pri nej bavia v uliciach alebo sa plavia na Klein Bonaire. Regatou samozrejme žijú i bary a reštaurácie, ktoré väčšinou vyhlásia happy hours. Ďalšou veľkou udalosťou sú i kráľovnine narodeniny, ktoré slávia celé Holandské Antily i Holandsko. Na Bonaire môžu oslavovať všetci a hlavne cez sviatky spoznáte jeho vyhlásenú pohostinnosť.

 

  • Láska k plameniakom

Plameniak je jedným zo symbolov ostrova a je tu tiež chránený. Svoj domov má na juhu Bonaire. Obyvatelia ostrova sú na plameniaky pyšní hlavne pre ich špeciálnu svetlo ružovú farbu, ktorú môžu získať len prijímaním potravy z karibských vôd.

 

Západ slnka na sto spôsobov

Za históriou Bonaire sa turisti vydávajú na sever, kde leží Rincon. V najstaršej osade ostrova navštevujú múzeum, ktoré vystavuje napodobeniny pôvodných domov, vápencových pecí a uhoľných šachiet. Pre obzvlášť náročných turistov, ktorým nestačí potenciál pre vodné športy a kultúrne zážitky, ponúka Bonaire ešte ďalšie služby. Jeho príroda a podnebie láka k dlhým prechádzkam alebo k behaniu po pláži, ktoré môžete vystriedať s indoorovými aktivitami ako je aerobik alebo joga.

Deň plný potápania, surfovania, prechádzok alebo zotavovania môžete zakončiť pozorovaním západu slnka na sto spôsobov. Na pláži na ešte teplom piesku, na palube lode pri húpaní vĺn alebo s koktajlom v ruke na bulváre v Kralendijku. I v tomto prípade ponúka Bonaire netušené možnosti.

 

Ako si ešte lepšie Bonaire užiť?

 

  • Motýlia farma

Motýlia farma na Bonaire chová „tie najfarebnejšie motýle z celého sveta“. V tunajšom skleníku môžete pozorovať, ako motýle tancujú na vode alebo ich sledovať pri prelete ponad exotické kvetiny.

 

  • Po ostrove na štvorkolke

Množstvo krásnych prírodných zákutí sa na Bonaire skrýva mimo obvyklej dopravnej cesty. Aby o ne záujemcovia neprišli, môžu sa za nimi vydať na štvorkolke a užiť si prírodu, ktorú ešte nestihla zmeniť civilizácia.

 

  • Oslí útulok

V roku 1993 sa Holanďanka Malina Melis rozhodla, že založí domov pre choré, zranené alebo opustené osly. Štyri stovky oslov, ktoré tu žijú dnes, sa nemajú vôbec zle - útulok im poskytuje vodu, potravu i lekársku starostlivosť.

 

Tipy na zájazdy na Bonaire a do Karibiku

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov dovolenka Bonaire:

 

  • Hotel Plaza Resort: Sedemdňový pobyt na západnom pobreží Bonaire neďaleko centra ostrova, pri ktorom si užijete relax v tropickom prostredí.
  • Hotel Captain don´s Habitat: Týždeň v príjemnom prostredí hotela, ktorý je postavený na koralovom útese. V blízkosti je piesočná pláž, kde sa môžete vyhrievať na karibskom slnku.
  • Aruba, perla Holandských Antíl: Kvalitné ubytovanie a výbornú stravu si vychutnáte na dovolenke na Arube, perle Holandských Antíl.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa