Curacao nie je len modrý likér, ale i oáza Karibiku

2013-01-28 16:30:00 |   |    | 

Kto často chodí do barov, vie o čo ide. Má modrú farbu a keď sa zmieša s džúsom, je sýtozelený. To je drink Curacao.



Mnohí však nevedia, že tento nápoj vyrábaný z ovocia podobného pomarančom je z rovnomenného ostrova, ktorý sa hlási k najatraktívnejším karibským dovolenkovým strediskám.

Okrem hrania golfu si tu budete môcť napríklad podržať v náručí pštrosíčatá, užiť si bujarý nočný život alebo absolvovať po ostrove interaktívny okruh v rámci miestneho Salsa festivalu.  

Ako to už s väčšinou karibských ostrovov býva, hlavným lákadlom sú biele vyhladené pláže s modravo priezračnou morskou perinou až ku krku. Ani Curacao nie je výnimkou. Tento vápencový ostrov leží blízko pobrežia Venezuely a patrí do ostrovnej skupiny Holandských Antíl. Pokiaľ však čakáte, že za plážou uvidíte bujnú vegetáciu, budete sklamaní. Curacao je veľmi suchý ostrov, kde rastú výhradne kaktusy a teplota vody neklesá počas celého roku pod 27 stupňov.

 

Divoká salsa celý týždeň

Ku koncu augusta tu prepukne pravidelný preslávený festival salsy s názvom Salsatour 2011. Šesť pretancovaných nocí v divokých salsa rytmoch vždy na inom mieste, súťaže v potápaní, jazde na koni a mnoho ďalšieho, to sú hlavné body jeho programu. Pre domácich je príjemným osviežením, pre turistov zasa jedinečnou príležitosťou za týždeň precestovať celý ostrov a užiť si živelnú karibskú dovolenku. Vyraziť môžete tiež s niektorou zo špecializovaných cestovných kancelárií.

Ak sa rozhodnete vydať na Curacao v čase Salsatour, pravdepodobne tu veľa pokoja nezažijete. V inom období sú však miestne pláže skutočne oázou pokoja, kde budete len vy, stĺporadie kaktusov a pár domorodcov. Tí chodia na pláž predovšetkým cez víkend a takpovediac „v plnej zbroji“. Nosia si so sebou grily, jedlo a škatule s nápojmi a sú schopní preležať na pláži celý deň.

 

  • Sušený pomaranč v modrom prestrojení

Poznáme ho ako modrý alkoholický likér, ktorý nesie stopy pomaranča a má sladko-horkú chuť. To je Curacao, nápoj, ktorým sa ostrov preslávil. Vyrába sa zo sušených šupiek ovocia zvaného laraha, ktoré je veľmi podobné pomarančom. Mnohých by iste zaujímalo, aká ingrediencia dala alkoholu jeho modrú farbu. Pravda je však veľmi prozaická. Pôvodné curacao je priehľadné. Modré sfarbenie sa dodáva do likéru len umelo, aby podporilo exotický vzhľad.

Na ostrove sa nachádza niekoľko pláží. Playa Forti zaujme svojou pokojnou polohou, drobnými okruhliakmi a možnosťou šnorchlovania medzi útesmi. Porto Mari je zase väčší, môžete si tu požičať potápačskú výbavu a zúčastniť sa ďalších plážových aktivít. Platí sa sem síce vstup, na druhej strane tu však dostanete uvítací drink zdarma.

 

Pštrosia i žraločia matka

Okrem vyšľapávania stôp do piesku sa môžete na ostrove vydať i po „zvieracích stopách“. Sever ostrova má výrazne divokejší charakter, pláží tu príliš mnoho nie je, ale zase tu mohutné vlny hĺbia pozoruhodné jaskynné nory do skalných útesov. Pri nich sa v Národnom parku Shete Boka každé ráno schádzajú skupinky morských korytnačiek, ktoré sú hlavnou atrakciou parku.

O niečo viac na východ si morských živočíchov budete môcť užiť ešte omnoho viac. Nachádza sa tu totiž morské akvárium, ktoré sľubuje mnoho „kontaktnej zábavy“ so zvieratami. Okrem klasických prehliadok podmorského života si totiž môžete zaplatiť i plávanie v bazéne s delfínmi, morskými rajami, korytnačkami a žralokmi. Súčasťou programu je i kŕmenie zvierat priamo z vody.

Čo sa týka suchozemských zvierat, najviac zaujme pštrosia farma, ktorá sa nachádza kúsok od hlavného mesta. Na nej sa dozviete, ako sa o takého pštrosa starať, nakŕmite ho a tiež si budete môcť pohladiť pštrosie mláďatá.

 

„Kŕmenie auta“ naopak

Auto sa stane pravdepodobne vaším každodenným partnerom, pokiaľ nedáte prednosť karavanu Salsatour. Je preto dobré mať na pamäti, že keď prídete na čerpaciu stanicu, platia tu trochu iné pravidlá než u nás. Najskôr nahlásite obsluhe, koľko načapujete, potom zaplatíte a až na záver otvoríte kryt nádrže a svoje auto „nakŕmite“.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka v Karibiku:

 

  • Curacao: Ostrov, kde nepoznajú tornáda, diskrimináciu, náboženské konflikty ani jedovaté hady, jeho obyvatelia nazývajú nadnesene druhý raj.
  • Kajmanské ostrovy: Exkluzívne pobytové zájazdy v krajine pirátov a podmorských koralových bludísk. Budete sa môcť maznať s morskými rajami alebo pozorovať skupinky obrovských kariet.
  • Barbados: Deväť dní na ostrove, ktorý nesie prezývku „Malé Anglicko“ a zaujme predovšetkým svojimi výbornými podmienkami pre potápanie.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa