Karibský raj Barbados láka i na kúpanie s morskými korytnačkami

2011-10-18 10:00:00 |   |    | 

Meria len 35 kilometrov, na úradných tabuliach oficiálnych budov sa tu usmieva kráľovná Alžbeta, v poličkách nad barom sa vyníma jeden z najlepších karibských rumov a pod hladinou mora korzujú pelotóny rýb medzi farebnými koralmi a vrakmi potopených lodí. To je „občiansky preukaz“ Barbadosu, ostrova, ktorý leží v tieni primadon Karibiku.



Na prvý pohľad Barbados nijako nevybočuje zo zažitej kolónie karibských ostrovčekov. V mestách stoja pompézne pamiatky pripomínajúce dobu anglických koloniálnych konfliktov, pri plážach stoja hotelové komplexy s luxusom vpísaným do štítu a po uliciach pochodujú rastafariáni pripomínajúci kult Boba Marleyho. I napriek tomu si Barbados zaslúži špeciálnu pozornosť a to predovšetkým vďaka trom špecialitám: podmorským vrakom, kamarátskym korytnačkám a hlbinným vodopádom.

 

Korytnačie „high five“

Obecne sa dá Barbados rozdeliť do niekoľkých lokalít. Na západnom a juhozápadnom pobreží leží väčšina hlavných dovolenkových stredísk. Pláže tu majú biely až ružový odtieň, more je pokojné a preto prístupné i pre menej zdatných plavcov. Východné pobrežie je zasa rajom pre surfistov. Atlantický oceán obmýva miestne brehy a početné vlny vytvárajú príjemne energickú a romantickú náladu. Hlavná sezóna v oboch častiach ostrova trvá od februára do mája, kedy je tu obdobie sucha. Júl a august teda síce ponúkajú turisticky atraktívnejšie ceny, počas oboch týchto mesiacov však hrozia početnejšie zrážky.

 

  • Pobyt za milión

Ak máte tučné kontá vo švajčiarskych bankách, iste oceníte i miestne hyperluxusné hotely. Napríklad v hoteli Sandy Lane sa ceny pohybujú od 1 200 eur do 4 400 eur za noc a osobu. Desaťdňový pobyt vás teda môže stáť vyše 40 tisíc eur.

 

Najviac navštevované lokality sú St. Peters a Hastings na juhozápade. Tejto oblasti sa tiež hovorí „platinové pobrežie“. Hlavnou atrakciou je tu jednoznačne potápanie a niet sa čomu diviť. Pod morskou hladinou sa preháňajú obrovské húfy rýb, koraly hrajú všetkými farbami, a keď si nájdete dobré miesto, môžete tiež objaviť jednu z viac ako tucta stroskotaných lodí. Najlepšie dostupným vrakom je Berwyn v Carlisle Bay, ktorý leží pomerne blízko brehu v plytkej časti mora a je viditeľný i pri šnorchlovaní.

Veľmi obľúbené sú tiež celodenné výlety na katamaráne okolo západného pobrežia. Miestna priateľská posádka vám v celom priebehu plavby servíruje exotické kokteily, na raňajky vám ponúknu koláčiky s tropickým ovocím, na obed vám zase dajú vybrať z niekoľkých druhov mäsa, budete môcť ochutnať grilované banány a podobné špeciality. Vrcholom výletu je vysadenie v zátoke s morskými korytnačkami, medzi ktorými si budete môcť zaplávať.

Miestne „pancierové lady“ sú už na prítomnosť ľudí zvyknuté, a tak si ich pokojne môžete pohladiť alebo si dať s ich plutvičkou „high five“.

 

  • Maják ne-maják?

Východné pobrežie je menej navštevovanou časťou ostrova, napriek tomu sa tam však vyplatí pozrieť. Nájdete tu úplne opustené nádherné pláže Cave bay a Bottom bay. Takisto sa tu nachádza staroanglické prímorské pompézne sídlo Sam Lord Castle. Legenda hovorí, že šľachtic Samuel Hall Lord na najvyššiu vežičku svojej pevnosti nechal nainštalovať lampu tak, že v noci vyzeralo sídlo ako maják. Lode preto k nemu plávali a končili v troskách, rozbité o skaliská pri pobreží. Majetok, ktorý sa na lodiach nachádzal, potom Lord mohol nerušene ukradnúť.

 

Karibské Anglicko s divokou oslavou na námestí

Každá dovolenka si vyžaduje i nutnú zastávku v miestnom centre. Bridgetown je hlavným mestom Barbadosu s príjemne malým počtom obyvateľov, ktorý presahuje sotva sedem tisíc. Prejdete ho teda za popoludnie. 

Celé mesto vyzerá tak trochu akoby ste do mixéru hodili kúsky Londýna a karibského mesta. Široké výstavné ulice tu striedajú malé uličky so zanedbanými rumovými obchodíkmi, v centre stojí gotická parlamentná budova a výstavná anglikánska katedrála. Záujem tiež vzbudzuje židovská synagóga z 19. storočia, ktorá svojím vzhľadom zdôrazňuje nesúrodosť miestnej architektúry.

Portálom pokoja je zasa miestny Queen´s park, ktorý svojou zelenou plochou burcuje k usporadúvaniu piknikov pod nakláňajúcimi sa baobabmi. Večer najlepšie zakončíte na Baxter´s Road - „rumovej“ ulici, ktorá údajne nikdy nespí. Milovníci nakupovania sa môžu dopoklonkovať na hlavný obchodný bulvár Swan street alebo na predmestie Pelican village, kde si môžu nakúpiť ručne vyrábané suveníry.

Ak patríte medzi nočných vtákov, môžete noc stráviť v mestečku Oistins, ktoré leží južne od hlavného mesta. Každý piatok tu totiž prebieha veľké grilovanie rýb, sprevádzané divokou tanečnou párty na tunajšom námestí.

 

Barbados na zeleno

Barbados však okrem bielych pláží a mestského života ponúka i množstvo prírodných scenérií. Najzaujímavejšie prírodné strediská nájdete v centrálnej časti krajiny. Už cesta sem skrýva mnohé nečakané zákutia. Ak si urobíte prechádzku cez pole s cukrovou trstinou, je dosť pravdepodobné, že narazíte na schované políčko, na ktorom domorodci pestujú marihuanu.

Pestovanie konope je rovnako ako u nás nezákonné, Barbadosania sa však týmto zákazom krvopotne vyhýbajú. Zelená farba sa tu všeobecne teší vysokej priazni. Za všetko hovorí miestny najrozšírenejší druh opice – mačiak zelený, ktorého si mnohí skrotili, aby ho chovali ako svojho domáceho maznáčika.

K najobľúbenejším zastávkam na ostrove patrí i Harrison Cave. Miesto vyzerá ako rozľahlá podzemná križovatka medzi jaskyňami. Nielenže sa tu ochladíte od vonkajších úmorných teplôt, ale tiež sa tu zveziete na elektrickom vláčiku a budete môcť obdivovať rôzne stalagmity, stalaktity, kaskádové jazierka a tiež unikátny podzemný vodopád. 

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka Karibik:

 

  • Barbados: Deväť dní na ostrove, ktorý nesie prezývku „Malé Anglicko“, zaujme predovšetkým svojimi výbornými podmienkami pre potápanie.
  • Martinik: Prežite dovolenku v kreolskom štýle v blízkosti najrušnejšieho centra Martiniku Pointe du Bout v Trois Islets, s obchodíkmi, reštauráciami, barmi, turistickým centrom a marinou v okolí.
  • To najlepšie z Kuby: Zoznámite sa s architektúrou koloniálnej Havany a Trinidadu, uvidíte jedinečné prírodné krásy oblasti Viňales a pohoria Sierra del Escambray.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: Ben Raminez

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa