Staňte sa na Kajmanských ostrovoch pirátom z Karibiku

2011-09-26 17:00:00 |   |    | 

Veľkolepé bojové scény, explózie lodí, pirátske kostýmy a festivaly, taký je program každoročného Pirátskeho festivalu, ktorý sa v októbri koná na Kajmanských ostrovoch v Karibiku.



Lebka so skríženými hnátmi veje nad prístavom, ohňostroj ozvučený delostreľbou robí sprievod divokej karibskej hudbe a v uliciach sa potulujú zástupy ľudí so šatkami okolo hlavy, papagájmi na ramenách a mačetami za pásom.

Zdanlivo to vyzerá, ako by ste sa ocitli na scéne bok po boku Johnymu Deppovi vo filme Piráti z Karibiku, v skutočnosti ste však zablúdili k brehom Kajmanských ostrovov, kde sa každý rok v októbri koná tradičný Pirátsky festival.

Kajmanské ostrovy sa zaraďujú k tým najexkluzívnejším karibským lokalitám, ktoré majú na štíte unikátne potápačské destinácie, perfektné pláže a kavalérie karety obrovskej. Miestni obyvatelia si však veľmi radi okorenia karibskú atmosféru tiež nejakým tým festivalom. A práve Pirátsky festival patrí na „Kajmanoch“ k tým najnavštevovanejším a najobľúbenejším vôbec.

 

Horiace lode a podmorské plavby za pokladmi

„Je to jediný festival v Karibiku, kde sa koná toľko akcií a to bez akéhokoľvek vstupného. Všetko je tu zadarmo vďaka podpore miestnej komunity,“ vysvetľuje jedna z organizátoriek festivalu. Jej slová potvrdzuje i zoznam aktivít, ktoré sa počas jedenásťdňového kolotoča objavia na festivalovom programe. Tradične najobľúbenejšou akciou sú simulované bojové scény, počas ktorých sa proti sebe v hlavnom meste George Town postavia dve skupinky pirátov.

„Pripravujeme akcie rok čo rok vzrušujúcejšie, plné ohňostrojov, pridali sme viac explózií lodí i ďalších vecí okolo bitky. Nielen pre deti to bude určite veľkolepý zážitok,“ vraví Bernie Bush, riaditeľ festivalu. Pirátske bitky však nie sú to jediné, na čo sa dobrodruhovia môžu tešiť. Na programe sú voľby kráľovnej festivalu či súťaž o najlepšiu pirátsku masku.

Správnym protipólom pirátov sú strážcovia zákona. Tí tu budú v moderných policajných uniformách ponúkať napríklad odvoz v policajnom aute za zvuku húkačky. Pre milovníkov potápania tu zase organizátori pripravili špeciálnu podmorskú súťaž v hľadaní pokladov. Vaším cieľom bude pozbierať z koralov čo najviac schovaných peňazí a tie potom vymeniť za hodnotné ceny v podobe voucherov do reštaurácií či na výlety.

 

  • Korytnačia farma

K ďalším obľúbeným zvieracím kamarátom na Kajmanských ostrovoch patria korytnačky. Na korytnačej farme vo West Bay môžete vidieť tisíce kusov karety obrovskej, ktorá patrí k najväčším korytnačkám na svete.

 

 

Maznanie s kosoštvorcami

Práve potápanie má na Kajmanských ostrovoch všeobecne veľkú popularitu, a tak i po skončení festivalu si budete môcť užiť krásne koralové útesy v membráne priezračných modrých vôd. Každý z Kajmanských ostrovov má svoje špecifiká. Z celkového množstva 200 potápačských lokalít si svoj kútik nájdu nielen amatéri, ale aj profesionáli.

Najznámejšou destináciou pre profesionálne potápanie je Bloody Bay Marine Park. Miestny koralový masív je skutočne obrovský - začína 6 metrov pod hladinou mora a klesá až do hĺbky 1,8 kilometra. Pre amatérskych potápačov je ideálna lokalita Stingray City alebo takzvané  Mesto morských rají.

V plytkom piesočnom zálive sa pod azúrovo modravou „pokrievkou“ totiž pohybujú desiatky krotkých kosoštvorcových morských rají. Vďaka dlhotrvajúcej turistickej aktivite si už tieto morské „placky“ zvykli na prítomnosť ľudí, a tak je možné ich bez problémov nakŕmiť alebo pohladiť. Niektoré sú dokonca také prítulné, že sa s nimi môžete hrať, pretekať alebo pomaznať.

 

Polnoc medzi koralmi

Veľmi zaujímavým variantom pre preskúmanie vodných krás je voľba „suchej nohy“. Z miestneho prístavu totiž vyráža luxusná ponorka Atlantis, ktorá vás vezme do viac než 30-metrovej hĺbky. To by samo osebe nebolo až takou „chuťovkou“, ponorky dnes nájdete vo všetkých väčších potápačských centrách.

Čo je však na miestnych službách jedinečné, sú ponuky polnočných expedícií pod morskú hladinu. Nalodíte sa presne o 0:00 a hodinu a pol budete kľučkovať medzi koralmi a objavovať život morských hlbín, ktorý cez deň v tichosti spí. A to všetko v prvotriednej ponorke, z ktorej vás podľa konštruktérov vraj nebudú ani bolieť uši z nerovnosti tlaku pod vodnou hladinou.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka v Karibiku:

 

  • Kajmanské ostrovy: Exkluzívne pobytové zájazdy v krajine pirátov a podmorských koralových bludísk. Budete sa môcť pomaznať s rajami alebo pozorovať skupinky obrovských korytnačiek.

 

  •  Jamajka : Karibská dovolenka v rytme reggae. Vyberte si zo širokej ponuky zájazdov do tejto Karibskej krajiny, ktorá je zatiaľ neprávom v tieni Kuby.

 

  • Kuba - Varadero: Krajina Fidela Castra, tabakových plantáží, cukrovej trstiny a karibského rumu. Varadero – najluxusnejšie letovisko na Kube s veľmi vysokou kvalitou služieb.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk, flickr, kthypryn, jscatty

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa