Päť karibských ostrovov, ktoré sa vyplatí navštíviť

2012-09-28 10:00:00 |   |    | 

Krásne piesčité pláže, priezračná tyrkysová voda, bujná príroda - tri podmienky pre spokojnú dovolenku, ktoré spĺňajú všetky ostrovy v Karibiku. Inak sa však odlišujú. Raz je to veľkosťou, inokedy režimom alebo vyspelosťou. Jeden ponúka skvelé podmienky pre potápanie, ďalší zase ideálne prostredie pre jachting. Niekde turisti obdivujú bohatú históriu, inde zase nedotknutú prírodu. Všade v Karibiku ale stretnete ľudí, ktorí sa spokojne vyhrievajú na slnku a ďaleko od starostí si vychutnávajú karibskú pohodu.



Karibik nie je len Kuba, i keď je medzi verejnosťou pravdepodobne najznámejšia. Patria sem i ďalšie turistické raje, ako je napríklad Jamajka, Portoriko, francúzsky Martinik alebo holandské Bonaire. Cestovateľov lákajú na prírodné bohatstvo, kulinárske špeciality vrátane známeho karibského rumu alebo bohatú históriu, v ktorej zohral svoju rolu Krištof Kolumbus, kapitán Morgan, francúzska cisárovná, Che Guevara alebo Bob Marley.

 

1. Jamajka - reggae, rum a konope

Jamajka má medzi turistami z celého sveta skvelú povesť. Miestni obyvatelia sú priateľskí a usmievaví. A to nielen vďaka marihuane, ktorá je jedným z hlavných poznávacích znamení ostrova. Miestni ju používajú pri varení i pri šití a samozrejme ju tiež fajčia - navzdory zákonu.

Najznámejším jamajským konzumentom bola ikona reggae Bob Marley, ktorému v hlavnom meste venovali múzeum. Ďalším známym Jamajčanom bol i slávny kapitán Morgan.

Jamajka je najväčším anglicky hovoriacim ostrovom Karibiku, čo mnoho turistov určite ocení. Rovnako ako miestne ideálne podmienky pre dovolenku. Často sem prichádzajú tiež golfisti, ktorí si nemôžu vynachváliť tunajšie kvalitné zázemie.

 

2. Kuba - Che, Fidel i Hemingway

Ostrov plný kontrastov, kde sa môžete ubytovať v luxusných hoteloch alebo v jednoduchých privátoch, fajčiť cigary za babku alebo za desiatky dolárov. Miestna atmosféra je zvodná, hocikto jej podľahne a na Kubu sa potom stále vracia. Rovnako ako trebárs Ernest Hemingway. Po jeho stopách sa môžete vydať v hlavnom meste Havane, kde patril k stálym návštevníkom tunajšieho klubu La Floridita.

Luxus slávneho letoviska si turisti užívajú v populárnom Varadere, história zasa dýcha zo Zátoky svíň, kde v roku 1961 Američania takmer zvrhli vládu Fidela Castra. Na východ ostrova mieria zase maškrtné jazýčky. Vábi ich sem čokoládovňa, ktorú pred necelým pol storočím založil sám Che.

 

3. Guadeloupe - dovolenka s afrodiziakom

Guadeloupe je zámorským regiónom Francúzska, čo pre turistov znamená niekoľko nedoceniteľných výhod. Priame lety z Paríža, vstup ako do ktorejkoľvek inej krajiny Európskej únie alebo platba v eurách k týmto výhodám určite patria.

Guadeloupskou špecialitou je napríklad Bois Bande - roztok, pre ktorý sú v obliehaní turistov hlavne kreolské babky bylinkárky. Ide totiž o silné prírodné afrodiziakum a z toho dôvodu i o populárny suvenír. Francúzsko pripomína na druhej strane Atlantiku i budova tržnice v Point á Pitre, ktorú navrhol sám Gustav Eiffel. A ak máte radi ananás, je pre vás Guadeloupe tým správnym ostrovom. Táto šťavnatá pochúťka totiž pochádza práve odtiaľto.

 

4. Svätá Lucia - sploďte si malého génia

Svätá Lucia sa od ostatných ostrovov líši hlavne svojím monumentom - dvoma vrcholkami sopečného pôvodu - Veľkým a Malým Pitonom. Poslednú erupciu tu však zaznamenali v osemnástom storočí, takže sa môžete bezstarostne kochať nedotknutou prírodou okolo nich. Alebo využiť sopečný vplyv na miestne pramene a odpočívať v tunajších termálnych kúpeľoch, ktoré nechal vybudovať Ľudovít XVI.

Pokiaľ sa na Svätú Luciu vydáte v rámci svadobnej cesty, zvážte počatie potomka. Miestne prostredie totiž pravdepodobne prospieva šedej kôre mozgovej. Dôkaz? Narodili sa tu hneď dvaja nositelia Nobelovej ceny - Arthur Lewis a Derek Walcott. Vzhľadom k tomu, že Svätá Lucia má len asi 150 tisíc obyvateľov, dá sa o náhode hovoriť naozaj ťažko.

 

5. Martinik - cisárska dovolenka

Ďalším francúzskym územím v priezračných vodách Karibiku je Martinik - Ostrov kvetín, kam každoročne mieria turisti z Európy i Ameriky. Okrem klasických karibských radovánok ich sem láka trebárs jachting. Ideálne podmienky k nemu sú hlavne na juhu ostrova pri mestečku Point de Bount.

I Martinik sa môže pochváliť rodákom (v tomto prípade vlastne rodáčkou), ktorý nepriamo ovplyvnil dejiny. Jozefína Tascherová sa vydala za dôstojníka Alexandra de Beauharnaisa a neskôr sa po boku Napoleona stala francúzskou cisárovnou. V jej rodisku po nej pomenovali kúpele a neďaleko mesta La Francois je i pláž, kde sa mladá Jozefína údajne kúpavala.

 

Ostrovy v Karibiku

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky last minute zájazdov:

 

  • Martinik - Guadeloupe: Na 12 dní sa vydajte na kúsok Francúzska vo vodách Karibiku a žasnite nad krásou i silou prírody.
  • Varadero, Kubánska riviéra: Vydajte sa na Kubu, ostrov cigár, mojita a nekonečných pláží. Varadero je najslávnejšie a najživšie letovisko Kuby, ktoré si zamilujete!
  • Jamajka v rytme reggae: Karibský ostrov, ktorému vládnu kolísavé rytmy. To je Jamajka, jedna z mnohých módnych destinácií posledných rokov, ktorá láka turistov na pláže a horúce slnko.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa