Vianoce pri mori? Ideálne sú na ostrove Svätý Martin!

2012-12-17 16:00:00 |   |    | 

Každé malé dieťa vie, že Martin prichádza na bielom koni. V Karibiku tiež, len s tým rozdielom, že tu namiesto zasnežených krajiniek bielo žiari piesok. Nádherné, dlhé pláže, k tomu teplé, blankytne modré more plné koralov. To je zase niečo úplne iné, než treskúca stredoeurópska zima. Čo keby ste sa počas týchto Vianoc pre zmenu ohriali?



Svätý Martin je malý vulkanický ostrovček v Karibskom mori; je súčasťou Malých Antíl a má rozlohu okolo 70 km². Pravdepodobne má zvláštne čaro, pretože i napriek svojej malej rozlohe stál Francúzsku a Holandsku za to, aby si ho ešte rozdelili na dve časti. A prečo? Snáď za to pôvodne mohli bohaté náleziská soli, podľa ktorých sa kedysi dávno ostrov nazýval „Soulinga“, mesto soli. Dnes je obľúbený hlavne vďaka kvalitným plážovým letoviskám a celoročne teplému počasiu.

Bolo to totiž tak. Písal sa 11. november 1493 a Krištof Kolumbus na jednej zo svojich objaviteľských plavieb namiesto Indie našiel zase niečo iné. Tentoraz to bol ostrovček Soulinga. Pretože moreplavci majú vo zvyku dať krajine, ku ktorej priplávajú ako prví, nový názov, stal sa z Mesta Soli Svätý Martin. Narodeniny (a dnes i sviatok) Svätého Martina z Tours sa oslavujú práve 11. novembra.

Na bielom koni by ste ho tu ale vyzerali márne. Od decembra do apríla je tu totiž ešte lepšie počasie než v lete - prší o trochu menej než po zvyšok roka a to už je čo povedať, keďže tu neprší skoro vôbec. Skúste si predstaviť trebárs také Vianoce v Karibiku! Máte strach, že vám bude horúco? Nebojte sa, zas tak horúce to nebude, miestny vzduch totiž ochladzujú vanúce pasáty.

Ojedinelá zmes francúzskej a holandskej kultúry spolu s pradávnou tradíciou miestnych indiánov ponúka množstvo variantov, ako sviatky pokoja na ostrove stráviť. Povinnosťou každého návštevníka by mal byť potápačský ponor do tunajších morí plných rozmanitého života. Tí odvážnejší sa tu dobrovoľne potápajú i za žralokmi a komu nestačia ani čeľuste v priamom prenose, môže si na Svätom Martine požičať poloponorku.

 

  • Kuchyňa mesta soli

Celý Karibik je pestrou zmesou rôznych kultúr z rôznych kútov sveta. Ani Svätý Martin nie je výnimkou a miestna farbistá kuchyňa je toho dôkazom. V bývalom meste soli za jedlo v reštaurácii zaplatíte zhruba 20 USD za jedného, môžete si potom ale vychutnať predovšetkým vynikajúce špeciality z darov mora. Medzi najobľúbenejšie nápoje tu patria typicky karibské rumy, pálenky z cukrovej trstiny a ovocie alebo čerstvé džúsy. Národný likér Svätého Martina je Guavaberry, na ktorého etikete je hlava černocha v cylindri.

 

Môžete si tu dokonca požičať i jachtu a križovať tunajšie koralové more a priľahlé ostrovčeky. Kto však trpí morskou chorobou, nech radšej navštívi požičovňu bicyklov a zničí sa trebárs výjazdom na 424 metrov vysokú horu Pic Paradis, najvyšší bod ostrova. Cesta cez tropickú zeleň a výhľady nielen na ostrov pod vami, ale predovšetkým na šíre more, naozaj stojí za tú námahu. Keď vám zostanú sily, dole v údolí stojí Loterie Farm, lanové centrum v srdci džungle.

 

Holandská časť ostrova

V hlavnom meste Philipsburg, vklinenom medzi Karibským morom a jazerom Great Salt Pond, sa rozhodne nebudete sťažovať na nudu. Vďaka tomu, že v súčasnosti je hlavným zdrojom príjmu miestnych obyvateľov turistika, ulice sú plné farebných obchodíkov, voňavých reštaurácií a krčmičiek. Majú tu tiež karibskú ZOO Sint Maarten Park, kde nájdete asi 250 druhov exotických zvierat.

 

  • Na čo si dať pozor

I keď Svätý Martin je len malý karibský ostrovček, predovšetkým vďaka vzrastajúcemu počtu turistov vzrastá i počet vecí, na ktoré by si mali návštevníci dávať pozor.

  • nepožičiavajte si autá s holandskou ešpézetkou začínajúcou písmenom R. Miestni zlodeji totiž vedia, že R majú len autá z požičovne a bude v ňom teda čo ukradnúť. Vyberte si radšej auto na francúzskej strane.
  • Dajú sa tu využiť miestne autobusy, ale sú pomerne nespoľahlivé a nepremávajú veľmi často. Ak teda pôjdete niekam ďaleko, zistite si najskôr, ako sa dostanete naspäť! Lístok stojí 1-2 USD.
  • Na Maho Beach si dajte pozor na silný teplý prúd vzduchu zo štartujúcich motorov odlietajúcich lietadiel. Ak to ustojíte, rozhodne vás nepoteší zvírený piesok v očiach a všade okolo.

 

Francúzska časť ostrova

Francúzsky vzduch na vás dýchne v meste Marigot, jeho pobrežná riviéra je ako vystrihnutá niekde od Saint-Tropez. Proste romantické uličky plné kaviarní a malých butikov, preslávená tržnica s ovocím, zeleninou, rybami, atď. Horizont nad mestom zas dopĺňa pôvodne obranná pevnosť Fort Louis z roku 1767, z ktorej hradieb dovidíte až na susedné ostrovčeky Anguilla, Saba a St. Barth.

Ak chcete okrem krásnej dovolenky zažiť i trochu miestnej divočiny, zavítajte na jeden z karnevalov, ktoré Svätý Martin pravidelne organizuje. Na výber máte z francúzskeho karnevalu vo februári, ktorý vás zavedie do histórie kreolských kmeňov, alebo holandského, 17 dní trvajúceho raja masiek na počesť narodenín holandskej kráľovnej.

 

Plážové radovánky

To, čo je ale tou naozaj najpríťažlivejšou záležitosťou ostrova, sú jeho pláže. Ak si požičiate auto, budete môcť navyše obchádzať miesta, ktoré vďaka svojej polohe ďalej od hlavných miest ponúkajú porovnateľné služby za výrazne nižšie ceny. A naozaj je z čoho vyberať - je tu vyše 30 pláží.

 

  • Najkrajšie pláže ostrova

Baie Longue, Baie Rouge, Baie aux Prunes sú pokojné pláže v prekrásnej oblasti Terres Basses (francúzska časť ostrova)

Cupecoy Beach vedie pozdĺž pieskovcových skál a je najkrajšia večer pri západe slnka (holandská časť ostrova)

Happy Beach nie je ľahko prístupná, takže občas tu nie je ani noha (francúzska časť ostrova)

Le Galion Beach s plytkým a pozvoľným prístupom do mora je ideálna pre malé deti (francúzska časť ostrova)

Maho Beach je svetoznáma pláž, kde vám nad hlavami pristávajú lietadlá (holandská časť ostrova)

 

Tipy na zájazdy na ostrov Svätého Martina

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov na Svätý Martin:

 

  • Svätý Martin: Dve kultúry na jednom ostrove, ktorý vás ohromí množstvom prekrásnych bielych pláží. Ponorte sa za krásami podmorskej flóry a fauny alebo aspoň navštívte niektorú z pestrých reštaurácií s morskými plodmi. Doprajte si luxus karibského ostrova!
  • Svätý Bartolomej: Menší, hornatý ostrovček s osamotenými plážami býva často nazývaný francúzskou riviérou v Karibiku a stal sa obľúbeným odpočinkovým miestom i pre mnoho významných osobností. Srdce mnohých turistov si získal predovšetkým pokojnou atmosférou, nádhernými plážami, hornatým vnútrozemím ostrova i rozmanitým podmorským svetom.
  • Svätá Lucia: Hornaté vnútrozemie ostrova, plné sviežeho vánku, vzácnych tropických stromov, popínavých lián a stromových papradí ukrýva i papagája Jacquota, ktorý je národným symbolom Sv. Lucie.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa