Kuba nepoznaná: navštívte krčmičku, v ktorej popíjal Hemingway

2013-01-08 16:00:00 |   |    | 

Žltý štít s modrým nápisom La Bodeguita del Medio nie je ničím výnimočný a keby človek nevedel, že je to TÁ reštaurácia, tak by ju ľahko minul. Tí informovaní sa však zastavia a po chvíľke okolkovania vstúpia do vnútra. Do podniku, kde vraj vzniklo mojito a kam chodil Ernest Hemingway popíjať a možno i čerpať inšpiráciu. Vitajte v Havane, srdci Kuby, ktoré tlčie v rytme salsy.



Kuba patrí k najobľúbenejším exotickým destináciám. V zime sem vyrážajú i tisícky Slovákov. Drvivá väčšina z nich však zamieri do Varadera alebo iného letoviska a celé dva týždne pendlujú len medzi hotelom a plážou a nepozrú sa ďalej než na plážovú promenádu.

Kuba je pritom krajinou tisícich tvárí - Havana, prezývaná Paríž Karibiku, unikátne pohorie Escambray´s, mestečko Santa Clara s mauzóleom Che Guevary, Údolie cukrovarov, ktoré je na Zozname UNESCO, salsa diskotéky alebo prírodné parky v centrálnej časti Kuby - to sú miesta, kde zažijete Kubu takú, aká naozaj je. Poďte s nami spoznať niektoré z nich bližšie.

 

Nábrežie slobody, Kapitol a Hemingwayov odkaz - to je Havana

Začneme v Havane, konkrétne v podniku La Bodeguita del Medio. Dnes má po svete desiatky „pobočiek“ (mimochodom i v Prahe), ta prvá a unikátna La Bodeguita ale vznikla v havanskej ulici Empedrado v roku 1942. Vtedy sa volala inak, súčasný názov získala až v roku 1950. Podnik Angela Martineza si však okamžite získal srdce miestnej bohémy a dvere si tu podávali spisovatelia s hercami i básnikmi.

Medzi stálych hosťov patrili okrem Ernesta Hemingwaya i Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez alebo herečka Marlene Dietrich. Tí všetci tu po večeroch sedávali nad pohármi oroseného mojita, nápoja, ktorý dostal tento názov údajne práve tu. Dnes sa reštaurácia teší obrovskému záujmu turistov, ktorých neubudlo ani po bombovom útoku v roku 1997.

Ďalšie miesto, ktoré je esenciou Kuby, je pobrežná promenáda Malecón. Keď je veterno, vlny tu narážajú do betónového múru a často ho prekonajú, v dôsledku čoho voda postrieka nohy okoloidúcich. Prechádzajú sa tu turisti, zamilované dvojice, obchodníci, po zotmení aj ľahšie ženy, pouliční umelci, tanečníci salsy a všetci sa tu a tam pozrú smerom k oceánu, kde v diaľke ležia americké brehy. Nie nadarmo sa Malecónu hovorí „nábrežie Slobody“.

 

Salsa v Trinidade a Údolie cukrovarov

Hovorí sa jej slobodný tanec v neslobodnej krajine - salsa. Dnes je možné odísť na Kubu i na špecializovaný kurz. Niektoré cestovné kancelárie vám zariadia niekoľko lekcií tohto tanca a večer zas návštevy najslávnejších salsa klubov. Alebo si ju môžete zatancovať pod šírym nebom. Trebárs v Trinidade - večer čo večer sa tu schádzajú desiatky ľudí na pľaci vedľa kostola, aby rozvlnili svoje boky v rytme salsy.

Trinidad, mestečko zasľúbené umelcom, leží na západnom pobreží centrálnej časti Kuby, len kúsok od pohoria Escambray´s. Trinidad je perfektným východiskovým bodom pre ďalšie poznávanie Kuby buď klasicky autobusom alebo trebárs z „paluby“ terénneho auta.

Údolie cukrovarov, pozostatok po dobách, kedy Kuba ovládala svetový trh s cukrom, spoznáte i z autobusu, ale na návštevu vodopádov v prírodnom parku El Nicho budete potrebovať terénne vozidlo, keďže cesta k nim je náročnejšia. Mimochodom, nie je to jediná prírodná rezervácia v krajine. Vnútro Kuby ukrýva desiatky chránených oblastí s vodopádmi, jazierkami, endemickými druhmi rastlín i živočíchov a turisti ich začínajú pomaly objavovať. A veľmi často z paluby džípu.   

„Ide sa v skupine niekoľkých áut, šoférovať môže buď profesionálny vodič, ale omnoho častejšie šoférujú sami účastníci zájazdu,“ približuje podobu tejto netradičnej expedície majiteľ niekoľkých džípov. Ide sa terénom, nechýbajú prejazdy riekami a potokmi, striekajúce blato i vetvy porastu, ktoré švihajú do čelného skla. Denná dávka zhruba sto kilometrov sa však v týchto podmienkach neodjazdí za hodinu. Navyše sa často stojí a účastníci výletu odchádzajú od áut k zaujímavým miestam. Pevná obuv sa tu hodí rovnako ako slušnejšie oblečenie na večeru, i keď zázemie medzi jednotlivými jazdami neposkytujú moderné hotely, ale tradičné vily a farmy.

 

Che Guevara v Santa Clare

Mnohí nosia jeho podobizeň na tričku a ani netušia, o koho ide. Revolucionár Che Guevara padol v roku 1967 v Bolívii, jeho telo však do mestečka Santa Clara presunuli až o tridsať rokov neskôr. Dnes na miestnom námestí Revolúcie stojí jeho socha, pod ktorou je umiestnené jeho mauzóleum.

Santa Clara leží asi dve a pol hodiny jazdy autom od Havany a napriek náporu turistov v posledných rokoch si stále uchováva koloniálny ráz. Hovorí sa jej mesto v parkoch. Stredná Kuba vo svojej najpôvodnejšej podobe. Do všetkých strán sa od mestečka rozbiehajú plantáže s tabakom alebo cukrovou trstinou a verte, že človeku potom chutí cigara úplne inak, keď vie, kde je jej prapôvod.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Kubu:

 

 

  • Centrálna Kuba džípom!: Počas tohto okruhu, ktorý je zameraný na spoznávanie kubánskej prírody a typického života na Kube, navštívite kubánske národné parky v terénnom aute, ktoré budete sami viesť.
  • Kuba - neobjavený východ: Počas tohto okruhu spoznáte celý ostrov vrátane východnej provincie Santiago de Cuba a Granma. Santiago je druhým turisticky najobľúbenejším mestom.
  • Veľký okruh Kubou: Havana, údolie Viñalez, pohorie Escambray, Trinidad, reštaurácia, kam chodil Hemingway, múr prehistórie i unikátne „cukrové homole“, na záver pláže a more - to všetko počas 11 nocí na Kube.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa