Karibský ostrov Cozumel: pre milovníkov potápania a nádherných pláží

2014-01-04 10:00:00 |   |    | 

Medzi potápačmi má povesť jednej z najlepších lokalít na svete, medzi neplodnými ženami zase miesta, ktoré im s ich problémami pomôže. Cozumel je najväčší mexický obývaný ostrov a miesto, kde dovolenku trávi stále viac ľudí. Prečo? Pre jeho pláže, podmienky pre potápanie, mayské pamiatky uprostred džungle, ale i možnosť výhodných nákupov všetkého - od suvenírov po oblečenie.



Loďou ste tu z Playa del Carmen, stotisícového mesta na pobreží Mexika, asi za tridsať minút. Ostrov Cozumel totiž od pevniny delí asi dvadsať kilometrov modrých vĺn. Je nutné podotknúť, že oči návštevníkov tohto miesta môžu byť z takej modrej farby šokované. I v rýchlosti, ktorú čln po chvíli naberie, je jasne vidieť, ako sa to pod hladinou hemží. Na planéte už nie je mnoho miest, kde by boli podmienky pre potápanie lepšie.

 

Cozumel - jedna z top 5 destinácií pre pobyt pod vodou

Veľká mezoamerická útesová bariéra je dlhá zhruba tisíc kilometrov, čo z nej robí druhý najdlhší koralový útvar na planéte. Tiahne sa pozdĺž pobrežia Mexika, zasahuje i k pobrežiu Belize a Hondurasu. „Obrovskou devízou oproti iným lokalitám je navyše fakt, že koraly sú takmer nepoškodené,“ líči miestny inštruktor potápania. „Narazíte tu i na morské korytnačky, menšie druhy žralokov alebo manty.“

Len pozor na to, kde sa pod vodu vydáte. Zatiaľ čo juhozápadná strana ostrova je ideálna i pre začiatočníkov, na juhovýchodnej strane potápačom značne znepríjemňuje celý zážitok veľmi silné prúdenie. Navyše je to v niektorých oblastiach preplnené. Na hladine sa kolíšu desiatky lodí a pod vodou si potápači musia pri niektorých priechodoch a jaskyniach dávať prednosť. Pokiaľ človek len trochu môže, mal by vyraziť niekam ďalej.

 

  • Cozumel - ostrov plodnosti?

Ostrov Cozumel bol predtým veľmi dôležitým centrom kultu bohyne Ixchel, ktorá je považovaná za mayskú bohyňu plodnosti, pôrodu a tehotenstva. Dodnes preto pretrvala legenda o zázračných účinkoch ostrova a prichádzajú sem mayské ženy, ktoré majú problémy s otehotnením.

 

Tie najznámejšie lokality pre potápanie na Cozumele sú Palancar, Franceska alebo trebárs Tormentos. Voda je tu po celý rok teplá, pod vodou teda človek vydrží i bez neoprénu. „Musí si však dať pozor, aby sa neotrel o niektoré pŕhliace druhy podmorskej flóry a fauny,“ upozorňuje inštruktor.

 

Miesto, kde pramení voda - Xel-há

„Miesto, kde pramení voda“, poprípade „miesto, kde sa rieka stretáva s oceánom“. Tieto romantické názvy si vyslúžili prírodné rezervácie a vodný park Xel-há. Ide o jedno z miest, kam ponúka výlet snáď každá agentúra, ktorá na Cozumele pôsobí. A je nutné poznamenať, že superlatívy, ktorými žiadna z nich nešetrí, neklamú ani v najmenšom.

Xel-há leží južne od Cancúnu, asi pätnásť kilometrov vzdušnou čiarou od Tulunu a nebyť množstva turistov a turistického zázemia, človek by sa nebál použiť výraz „posledný zabudnutý raj“. Tyrkysová lagúna, do ktorej ústi sladkovodná rieka, je úzkym hrdlom spojená so šírym morom a kombinácia modrej a zelenej farby okolitých pralesov človeku pripadá takmer neskutočná.

Podľa jednej z legiend Xel-há vytvorili mayskí bohovia a pravdou je, že v tropickom poraste je možné tu a tam naraziť na ruiny starých mayských stavieb. Náladu človeku môže pokaziť len to, že sa sem platí vstupné a hneď pri vchode musí odovzdať opaľovací krém. Miesto neho dostane „eko mazanie“, ktoré nemá žiadny dopad na pestrý život v plytkej lagúne.

 

Spusťte kotvy! Cozumel!

Do tej doby nie príliš známy ostrovček Cozumel sa do námorných máp zapísal na prelome tisícročí. Vtedy totiž boli v hlavnom meste San Miguel postavené dve móla pre veľké zaoceánske parníky. Turisti majú túto zastávku radi, pretože pozdĺž hlavnej pláže v San Miguel sa tiahnu desiatky a desiatky obchodov. Stovky turistov v nich nakúpia všetko, čo chcú a čo potrebujú, v podvečer sa nalodia a pláva sa ďalej.

San Miguel leží na západnom pobreží - na polceste medzi južnou a severnou „hotelovou zónou“. I napriek prílivu turistov v posledných rokoch si stále zachováva pôvodný ráz. Miestni obyvatelia nepodľahli komerčnému pohľadu na svet a honbe za čo najvyšším počtom turistov. Miestne ulice dodnes lemujú malé, väčšinou rodinné reštaurácie, kde vaše jedlo poctivo pripravia a zatiaľ čo kuchár na ňom bude pracovať, majiteľ sa s vami príde ku stolu porozprávať.

 

Za tajomstvom Mayov

Najväčšou devízou Cozumelu sú nesporne krásne pláže a čisté more ideálne pre potápanie. Hotely obvykle ležia priamo na pláži, obklopené tropickými záhradami. Treba však povedať, že zostať ležať len na hotelovej pláži a nevyraziť za celý pobyt nikam inam je hriech. Obzvlášť preto, že vo vnútrozemskej džungli zostali početné pamiatky z čias, keď bol Cozumel obývaný mayskou civilizáciou.

Komplex San Gervaiso na severe ostrova patrí k tým najznámejším. Z jazyka Mayov ostatne pochádza i pôvodný názov ostrova - Cuzamil, takzvaný „domov lastovičiek“.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Mexika:

 

  • Mexická Playa del Carmen: Vydajte sa do jedného z najznámejších a najluxusnejších letovísk Mayskej riviéry. V Playa del Carmen to žije - vo dne i v noci. Navštívte luxusné obchody, zahrajte si golf a dajte si skvelé jedlo. Na Cozumel je to z Playa del Carmen len kúsok!
  • To najlepšie z Yucatánu: Kombinácia poznávania tajomných mayských chrámov so záverečným odpočinkom na niektorej z krásnych pláží v miestnych letoviskách. Program ideálny pre milovníkov kombinovaných zájazdov, pre tých, ktorí chcú zažiť veľa v krátkom čase.
  • Žijúci Cancún: Užite si dovolenku v letovisku Cancún. V letovisku, ktoré leží na polostrove Yucatán a kde môžete vyberať z desiatok hotelov najrôznejšej kvality a štýlu. V Cancúne sa nudiť nebudete, vyraziť môžete i za tajomnými mayskými pamiatkami.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa