Američania ich milujú, Európa ich nepozná - zabudnuté Britské Panenské ostrovy

2013-07-10 16:00:00 |   |    | 

Karibik je krásny, ale plný turistov. Na najznámejších plážach Jamajky, Kuby alebo Dominikánskej republiky býva plno a človek musí pokojné miesto hľadať. Pre Britské panenské ostrovy však táto charakteristika neplatí. Američania sem síce cestujú vo veľkom, ale Európa ich takmer ignoruje - na krásnych plážach tak zostáva veľa miesta.



Britské panenské ostrovy sú - napriek svojmu názvu - pre Európu takmer zabudnutý kút Karibiku. Poloha mimo hlavného prúdu turistov im však prospieva, vďaka nej si zachovávajú svoju atmosféru, ktorú môžu návštevníci zažiť na krásnych plážach a v luxusných strediskách.

Britské panenské ostrovy tvorí zhruba päťdesiat ostrovov a ostrovčekov. Najväčším z nich je ostrov Tortora, na ktorom zároveň leží i hlavné mesto Road Town. Väčšina obyvateľov žije práve tu, na ostatných ostrovoch už je obyvateľov poskromne - čo samozrejme vyhovuje i turistom, ktorí sem najčastejšie prichádzajú práve zo Spojených štátov amerických.

 

Pre Európu (zatiaľ) neznáme

Piesočné pláže, farebné koralové útesy, príjemné podnebie, priezračné more alebo vodné športy - je jasné, čo sem náročných Američanov ťahá. V Európe však tieto ostrovy zatiaľ k najznámejším destináciám nepatria.

Záujem turistov ostrovom neškodí. Naopak. Miestna ekonomika je totiž od turistického ruchu závislá. To samozrejme neznamená, že tu o seba cudzinci na plážach zakopávajú. Britské Panenské ostrovy majú kapacitu, potenciál i možnosti, ako turistov bez problémov „rozmiestniť“. Tí si tak môžu vybrať medzi obývanými ostrovmi (je ich 15), ľudoprázdnymi ostrovčekmi alebo jednoducho vyraziť tam, kde je na pláži len bar. Stačí si požičať loď.

 

Večierky, túry, príroda

Dovolenka v súkromí je tu samozrejmosťou. A koho by snáď predsa len prestala baviť samota, môže i na Britských Panenských ostrovoch vyraziť trebárs za nočným životom. Na Tortole je pre to miesto ako stvorené - oblasť Cane Garden Bay je preslávená pravými karibskými plážovými večierkami za svitu mesiaca.

Medzi ďalšie turistami obľúbené ostrovy patrí Jost Van Dyke alebo Anegada, kde čas príjemne uteká, zatiaľ čo si v hojdacej sieti vychutnávate výborný kokteil s karibským rumom.

 

  • Ostrov pre milionárov

Virgin Gorda je medzi ostatnými kráľovnou krásy. Každoročne tu trávia dovolenku milionári a filmové hviezdy. I tak si zachováva punc nedotknutosti a to vďaka skupine mimoriadnych národných parkov.

 

Nuda na ostrovoch neprichádza do úvahy ani cez deň. Miestna klíma z neho robí raj pre plachtenie, podvodné bohatstvo zase uspokojí i tých najnáročnejších potápačov. Orientačná cena za ponor s kyslíkovou bombou a výstrojom je asi 65 dolárov.

 

Osobitá atmosféra a vysoká životná úroveň

Pokiaľ budete chcieť vymeniť vodné radovánky za kratochvíle na pevnine, vydajte sa na túru trebárs na najvyšší vrchol ostrovov - Sage Mountain. Obklopuje ho unikátny národný park. Za prehliadku stojí tiež The Baths, prírodný komplex obrovských žulových kameňov, ktoré vytvárajú romantické jazierka so slanou vodou.

Súostrovie si i napriek veľkému záujmu turistov dokázalo zachovať nedotknutý ráz a jeho príjemnú a osobitú atmosféru si tak každý vychutná i navzdory jeho popularite v USA. Tak ako všade v Karibiku, aj tu sú miestni obyvatelia priateľskí a vrelí. V jednom aspekte sa ale od ostatných karibských oblastí odlišuje. Zatiaľ čo mnohé z krajín majú problémy s chudobou, Britské Panenské ostrovy sa môžu chváliť vysokou životnou úrovňou.

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazdy do Karibiku

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Britské Panenské ostrovy:

 

  • Britské Panenské ostrovy: vydajte sa na Britské panenské ostrovy a užite si súkromie a pobyt nerušený množstvom turistov. Vyberte si hotel podľa svojho vkusu - jednoduchý penzión alebo luxusné stredisko pre najnáročnejších.
  • Barbados: viac než týždňový pobyt na osamelom klenote Karibiku vám dovolí zabudnúť na všetky starosti všedného dňa.
  • Martinik: ostrov, kde sa snúbi francúzsky šarm s karibským temperamentom, je skvelým miestom pre tú pravú dovolenku.

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa