Grenada - posledný raj na Zemi, kde pod morom stoja skamenení ľudia

2014-02-28 12:00:00 |   |    | 

GRENADA - Grenada má vôňu muškátového orecha a karibského rumu, v dažďovom pralese nad horúcimi prameňmi poletujú kolibríky a v priezračnom mori stoja nepohnute veľké podmorské sochy. Ostrov, ktorého história je vpísaná do útesov nad morom i do burácajúcich vodopádov uprostred pralesa, vás očarí magickým náboženstvom obeah i nezdolnou krásou sopečných jazier a bielych pláží.



Keď sa ponoríte pod morskú hladinu pri ostrove Grenada v Karibiku, okrem húfov farebných rýb a magických koralových útvarov tu nájdete ešte niečo. Na morskom dne pri západnom pobreží ostrova asi 10 minút jazdy člnom od hlavného mesta St. George’s stojí 65 sôch v životnej veľkosti. Nejde však „len“ o výstavu - sochy v hĺbke 25 metrov pomáhajú regenerácii morského života - porastajú totiž koralmi a morskými rastlinami.

 

Vrch skokanov ako symbol kolonizácie

Vzhľad sôch je pri každom ponore iný. A presne v tomto duchu ich tvorca Yason Taylor de Caires v roku 2006 premýšľal. Ide o jeden z jeho prvých projektov, ďalšie podmorské súsošia neskôr rozosial po celom svete, napríklad v Mexiku, Grécku alebo v Anglicku.

I keď tento grenadský unikát môže byť lákadlom pre milovníkov potápania, väčšina ľudí na Grenadu vyrazí bez toho, aby o podmorskej výstave vedeli. Samotný ostrov je totiž plný prírodných skvostov, ktoré z tohto najmenšieho štátu západnej pologule robia jeden z posledných rajov na Zemi. Na území s rozlohou 344 km² môžete preskúmať napríklad 30 metrov vysoký útes nad morom, ktorému sa hovorí Vrch skokanov (Le Morne de Sauteurs). Práve odtiaľ sa rozhodlo skočiť 40 posledných indiánov na protest proti francúzskej kolonizácii v roku 1651.

 

Možno i váš muškátový orech je z Grenady

Boli to ale práve kolonizátori, kto v Grenade začali vo veľkom pestovať dnes hlavný vývozný artikel - muškátový orech. Práve koreniu sa v tunajšom neustále horúcom počasí darí, hojne sa tu tiež pestuje zázvor. V mestečku Gouyave môžete dokonca navštíviť orechovú manufaktúru - okrem orechov tu nakúpite muškátové mydlá, sirupy, likéry i marmeládu. Kúsok odtiaľ sa nachádzajú plantáže z 18. storočia nazvané Gougaldston Estate, kde môžete byť svedkami tradičného spracovania orechov.

Pri cestách po východnom pobreží Grenady možno tí skúsenejší z vás ucítia nezameniteľnú vôňu karibského rumu - i na Grenade má jeho výroba veľkú tradíciu. O tom vás presvedčia v tradičnom liehovare River Antoine, kde sa od počiatku 19. storočia nezmenilo skoro nič. Alkoholový opar tu však rýchlo strieda horúca para z termálnych prameňov. V tropickej džungli sa tu otvárajú krásne sopečné jazerá s termálnymi žriedlami, okolo ktorých poletujú nádherné kolibríky.

 

Turisti na západe, hurikány na východe

Žijúce pralesy sú tu koniec koncov plné nádhernej tropickej zveri od malých opičiek po exoticky sfarbené motýle. Ich krásu oceníte hlavne vtedy, keď budete sami ležať v mäkkom piesku na opustenej pláži. Tie najkrajšie miesta na kúpanie nájdete na juh od hlavného mesta St. George’s, kde sa môžete ubytovať v jednom z malých hotelíkov v malých zátokách pod skalami.

Hlavné turistické osídlenie je situované na západe ostrova - Karibik je tu o poznanie pokojnejší než Atlantik na východe. Pokiaľ však hľadáte romantickú samotu, musíte podísť o kúsok ďalej. Ale pozor - mimo hlavnej turistickej sezóny prichádzajú z východu hurikány. Možno si pamätáte na rok 2004, kedy celú Grenadu výrazne poškodil extrémne silný hurikán Ivan.

 

Tajomná biela mágia na bielych plážach

Poničené boli i významné budovy v hlavnom meste St. George’s, ktoré je vraj najkrajším mestom východného Karibiku. Mestečko so 4 tisícmi obyvateľov sa ale našťastie stále môže pýšiť starým prístavom s kamennými domami z 18. storočia, malebnými námestíčkami a pouličnými trhmi. Nad mestom zase stojí pevnosť Sv. Juraj, odkiaľ môžete vidieť všetky kostoly v meste ako na dlani.

Mimo hlavného mesta už čakajte len menšie dedinky v rozmanitom vnútrozemí ostrova a turistické enklávy na okrajoch pralesa a pláží. Pokiaľ sa vám pošťastí preniknúť do miest, kam väčšina turistov nechodí, možno budete svedkami tajomných obradov kultu zvaného obeah. Tento druh bielej mágie verí, že prekliatie sa prejavuje ako duševná choroba. Je podobný známemu voodoo a na Grenadu prišiel spolu s africkými otrokmi.

 

Kedy vyraziť na Grenadu?

Ak vás tento karibský ostrov nadchol a prajete si okúsiť niečo z jeho muškátom voňajúcich špecialít, potom máte na výber medzi suchým a daždivým obdobím. To suché trvá od januára do mája, zároveň s vami tu ale bude množstvo turistov a dvojnásobné ceny. Daždivé obdobie s krátkymi prehánkami trvá od mája do novembra, ceny sú nižšie, ale hrozí nebezpečenstvo hurikánov. Aby ste rozhodovanie mali ešte ťažšie, druhý víkend v auguste sa tu koná najväčší grenadský karneval.

Na Grenadu sa tiež veľmi často vyráža v rámci zájazdov na neďaleký Barbados. Karibský ostrov s podmorskými sochami tak môžete navštíviť buď len v rámci výletu alebo si sem môžete zájsť odpočinúť od rušného nočného života okolitých a známejších ostrovov.

 

Reklamný odkaz

Tipy na exotickú dovolenku

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov do Karibiku:

 

  • Grenada - raj s podmorskými sochami: Navštívte v rámci zájazdu na Barbados i luxusnú Grenadu - opojný kokteil tropických krajín, hôr s dažďovými pralesmi, riek a vodopádov, ktoré sa rútia z útesov nad plážami s bielym pieskom.
  • Barbados - osamelý klenot Karibiku: Tu Slovákov nestretnete. Na nádherných plážach ostrova Barbados sa prechádzajú filmové hviezdy a nočné večierky na plážach sú plné krásnych dievčat. Nechajte sa zlákať!
  • Guadeloupe - kreolská rozprávka: Vylezte na sopku La Soufriére až k jej vrcholu alebo sa celú dobu váľajte na bielych plážach – ostrov Guadeloupe je prírodná rezervácia s vodopádmi a osamotenými plážami.

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa